tirsdag 30. juni 2015

Ord på S av Guro Hoftun Gjestad - en ungdomsroman

Guro Hoftun Gjestad debuterte i 2011 med romanen Anfall. I år debuterer jorunalisten og forfatteren fra Gol, også som ungdomsbokforfatter. Tusen takk til Ellikken som tipset om boken!

Forlaget om handlingen:
Etter at mamma dro, har det bare vært Sun og pappa - og bestemor tvers over tunet. En dag faller pappa ned fra krana, og Sun kan ikke forstå det. At han falt. At han døde.
I begravelsen er det en ukjent gutt som spiller fiolin. Han heter Simen og skal studere i byen. Dette er også uforståelig: At Sun kan forelske seg. Når hun sørger.

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2015
Sider: 143
Kilde: eBokBib


Til de voksne som er skeptisk til ungdomslitteratur: Det er ingenting "ungdomsbokaktig" over denne romanen. Det eneste jeg kan komme på som har gjort at den skal klassifiseres som bok for ungdom, er at den er kort.
Språket forfatteren bruker er nydelig. Det er ikke et ungdomsspråk med slenguttrykk og det som hører med. Det er ingenting navlebeskuende og ubehjelpelig over Sun. Som 17 åring er hun usedvanlig selvhjulpen og oppegående, ikke sånn som mange ungdommer blir fremstilt i andre bøker.

Tankene gnisser. Gnisser snart hull. Hull i hodet. Innenfra og ut. Ikke fordi farten var for stor og jeg gikk på trynet. Jeg har mange arr etter sånne hull. 
Dette er motsatt. Farten er for lav. Det skjer ingenting. 
Ingen sier noe. Ingen gjør noe. 
Alle bare godtar. Han er død. Sånn er det. 
Og spør: Hvordan går det? Hvordan går det, Sun? 
Spør så jeg får hull fra innsiden og ut. Og snart har jeg arr. På innsiden.

Romanen begynner med fars begravelse, og fortsetter med å skildre Suns tanker, følelser og kroppslige reaksjoner på det at faren har gått bort så brått. Hun bor alene i huset de hadde delt, men farmor bor tvers over tunet og tar godt vare på henne. Sun har en mamma som forsvant ut av landet for lenge siden. Mor/datterforholdet er også et aspekt i romanen, som er skildret på en innsiktsfull måte.

Det er ikke lett for Sun å opprettholde sitt forhold til bestevenninnen når hun midt oppe i farens død forelsker seg i en gutt for første gang. Motsetningsforholdet mellom å være i sorg og samtidig være stormende forelsket, har forfatteren beskrevet på en besnærende måte.

Guro Hoftun Gjestad har gitt oss en rørende historie som beskriver menneskelige følelser sånn som de er, helt usminket og ærlig. Det går an å gråte og le på en gang, sånn er heldigvis vi mennesker skrudd sammen.

4 kommentarer:

 1. Høres ut som en bra bok dette, og tusen takk for omtale. Lastet den ned på nettbrettet for en stund siden men leverte den inn igjen uten å ha lest den, og nå er det noe ventetid på den ser jeg. Men kanskje i løpet av sommeren? Greit å få lest en del norsk utover. Ønsker deg en riktig fin ferie Tine så treffes vi når du kommer hjem igjen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd at den ble liggende. Av og til er det sånn at en ikke vet hvilken skatt en har rett foran nesen :) Prøv igjen, det var verdt de få timene det tok å lese boken!

   Slett
 2. Har den i en av ventebunkene og den har jeg lenge vært nysgjerrig på siden det viser seg å være en sterk bok å lese. Skal forsøke å prioritere den i sommer, men vi får se hva man rekker:)

  SvarSlett
 3. Denne boken skal jeg lese! Jeg har sett på den på ebib, men må lese ferdig bøkene til Bokbloggerprisen først. Din omtale gjør at jeg har enda mer lyst til å lese, :)

  SvarSlett