tirsdag 23. juni 2015

Monster - ny krim av Jørgen Jæger som kommer ut til høsten

Forlaget har latt utålmodige bokhandlere og etterhvert bokbloggere, få lov å lese den neste boken til Jørgen Jæger, og her får dere en liten stemningsrapport fra meg.

Krimserien til Jørgen Jæger teller med Monster, åtte bøker i alt. Jeg har lest de fleste, og vil påstå at denne siste er den beste, den mest spennende og den som henger best ihop.
Planen var å spare boken til ferien, men da jeg først hadde tittet i den, ble jeg sugd inn.
Handlingen er plassert i Fjellberghavn et fiktivt sted i Sunnhordaland. Vi følger lensmann Ole Vik og etterforsker Cecilie Hopen, både med deres private historier og med å oppklare mordsaker. 
I Monster er Ole Vik fremdeles sykemeldt, og det er vikarierende lensmann Marte Mellingen som har ansvaret, mens det er Cecilie som det meste av arbeidet.I denne boken møter vi en familie som er under politiets beskyttelse, kode 6 som det heter. De har flyktet fra en voldelig eksmann, og lever anonymt med nye identiteter. Anne er alltid redd for at den tidligere ektemannen skal finne henne og den nye familien hennes. En dag kommer datteren vettskremt hjem, og senere blir mannen hennes Ulrik slått helseløs. Anne er overbevist om at det er eksen som har funnet dem, og tar hevn for at hun har stukket av.

Det skal vise seg at bakgrunnen er mer kompleks enn som så, og jakten på overfallsmannen og etter hvert en morder, blir intens.

Forfatteren gir i denne romanen et sleivspark til sentraliseringer i politiet, og flere ganger blir nye rutiner i etaten kommentert på en negativ måte. Det forhatte romfolket er også med i historien, men blir her fremstilt på en positiv måte som kan være med å sette folk på andre tanker når det gjelder dem. At Jørgen Jæger er glad i hunder vet vi, og ekstra kjekt er det når det er hunden Aic som flere ganger varsler om fare på ferde.

I denne kriminalromanen er det flere handlingstråder, og spenningen bygges opp og utløses flere ganger igjennom boken. Historien til Cecilies samboer Bernhard, blir etterhvert et mysterium, hvor en liten slenger henger igjen til neste bok. Det blir spennende å se om lensmann Ole Vik lar seg overtale til å gi opp sin gjerning i politiet til fordel for nye utfordringer.
Karakterene i denne serien er troverdige "hverdagsmennesker", og bortsett fra Jostein, så kjenner vi som har lest serien, alle i politiet fra før.
Temaet med mishandlede kvinner som må leve i skjul for sin voldelige eksmann er ikke nytt, men fremstilt i romanen på en sånn måte at det engasjerte denne leseren kraftig.

Gled deg til høsten når boken kommer ut, da har du Monster å skylde på for å bli sittende i godstolen. Anbefales på det mest kriminelle!

Jeg må si meg enig med min bokhandlervenninne som har blitt blurbet bakpå mitt leseeksemplarForlag: Juritzen
Utgis: høsten 2015
Sider: 418
Kilde: Leseeksemplar


Rekkefølgen på serien:
Skyggejakten - 2003
Kameleonene - 2004
Dødssymfoni - 2005
Blodskrift - 2007
Karma - 2010
Stemmen - 2012
Ridderkorset - 2014
Monster - 2015


Flere som har skrevet om boken: Minbokogmaleblogg

18 kommentarer:

 1. Denne fikk jeg også, sånn plutselig. Jeg er en kronologislave uten like, så det blir mange, mange år til jeg kommer til denne i lesebunken ser jeg.

  Men resten av bøkene jeg fikk tilhører ikke en serie, så de skal jeg lese så raskt som mulig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flere år? det er jo ferie nå, er det ikke bare å hive seg rundt? Vel, spøk til side, hvorfor ikke begynne med Karma og jobbe seg fremover? Da tar det ikke så lang tid :)

   Slett
  2. Jeg liker innstillingen din. Men jeg leser flere serier, og vil heller lese dem (først). Men du frister veldig da med den glade anmeldelsen din!
   Nå leser jeg Marekors av Nesbø. :-) Har ikke kommet ordentlig i gang med den enda. Gleder meg!

   Slett
 2. Ja, da er vi flere om å like denne boka! Har faktisk lest flere bra krim, med minimum av blodig vold, i det siste. Brav tendens, syns jeg.

  SvarSlett
 3. Er det mogleg å lesa bøkene frittståande, eller må eg pløye meg gjennom dei sju fyrste først?

  (eg har forresten ganske store problem med å kommentere på bloggen din, er det mogleg å opne for namn + nettstad?)

  Helsing Signe - brautmedbok.com

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du ikke ga opp før du fikk lagt inn kommentaren, alle kommentarer er varmt velkomne :)

   Slett
 4. Denne har jeg også fått og skal lese i sommer selv om jeg ikke har lest de tidligere bøkene av Jæger:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, hopp i det, det kan jeg like!

   Slett
 5. Jeg skal starte på denne i kveld, min første Jæger, og kanskje tar jeg en Jægermeister attåt siden det er selveste St.Hansaften her på bjerget.. Siden jeg ikke har lest boka enda, skumleste jeg bare slutten din og sikret meg at det er en spennede bok jeg har i vente. Har nå allerede lest to av Juritzen kommende krim her..NOen bøker går bare foran alt det andre, fordi de passer akkurat nå. Ha en fin kveld Tine.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. For en fin kveld du kommer til å få. Herlig å feire Jæger med en Jægermeister, tror sannelig jeg vil ta følge :) Godt å se at noen ikke er kronologer men kan hoppe rett inn i en serie. Jeg skal ta fatt på VIdar Sundstøl sin nye krim til uken :)

   Slett
 6. Jaha, denne må komme på leselisten tenker jeg. Godt å ha noe skummelt å se frem til når det blir høst igjen :) Kjekt å finne lesetips fra deg.

  Jeg kan bare anbefale dere å ta turen til Kinn sommeren 2016 for å oppleve Kinnaspelet. Det er et flott skue i spektakulære omgivelser. Er dere like heldig som vi var med været denne helgen, så var det en ren nytelse på mange plan. Kinn er utrolig flott og du kan kombinere med f.eks. rundtur rundt øya og/eller gå opp i Kinnaklova eller til grottene. Noen overnatter i grottene også med utsikt helt ut i havet. Jeg skal ut der flere ganger denne sommeren. Det er ikke mer enn en båttur på kanskje 25 minutter ut fra Florø. Anbefales! Samme helg er det også Himmel & hav festival med Sildebord, irsk musikk, tivoli, laksens dag og mer musikk. Veldig kjekk helg med mye liv og røre i byen :)) Det var dagens reklame, hihi!

  Nyt dagen, Tine! :)

  SvarSlett
 7. Gleder meg skikkelig til å ta fatt på Monster og lese mer om Cecilie Hopen og Ole Vik - to av mine politihelter. Tror jeg har fått med meg hele serien, selvfølgelig på anbefaling fra deg Tine :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kan du glede deg til Solveig, kanskje lurt å la vær å lese den alene på hytten :)

   Slett
 8. Ser virkelig frem til å ta fatt på bøkene hans, og det er nesten så jeg har lyst til å begynne med denne, men kanskje jeg rekker å lese en del av de andre bøkene i serien før denne kommer ut til høsten? Fin omtale igjen fra deg, Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Serien begynner å bli lang, så det er litt av et løft å begynne på begynnelsen. Foreslår å gå tre bøker bakover og begynne der. Takk for fine ord :)

   Slett
 9. Da har også jeg lest denne, i rekordfart! Fikk bare lagt den fra meg av presserende gjøremål som å bytte fly, sove og gå på jobb...! Spenning fra første til siste side. Helt enig med min kjære søster om 6er for denne ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du likte den Hildegunn, ikke hverdagskost at du koster gjennom en bok så fort som denne her :)

   Slett
 10. Først nå ser jeg tipset du gir om å gå bare noen få bøker bakover før man tar fatt på denne. Nu vel, jeg gikk rett på, og det gikk helt strålende det også! Det er jo sannsynlig at man får et bredere bilde av etterforskerne om man leser flere bøker, men jeg sammenligner å gå inn i en serie som har gått over flere bøker med å bli kjent med voksne mennesker. Man blir jo kjent med dem og kan føle både empati og sympati selv om man ikke har oversikt over hele fortida deres. Man får raskt vite de store og viktige hendelsene og standpunktene, og resten går av seg selv ;o)
  Forresten var boka godt snekret sammen og spennende så det holdt!

  SvarSlett