søndag 21. juni 2015

Et sted skinner det av Vibeke Riiser-Larsen - en flott debut!

Kan man fungere best som menneske når man ikke synes i det hele tatt? Vibeke Riiser-Larsens debutroman er en mørk, men humoristisk fortelling om et veldig ensomt menneske satt inn i den mest hverdagstrivielle sammenheng.

Forlaget presenterer romanen sånn:
På jobben har Sigrid navneskilt, grønne bukser og blå genser hvor det står «Hva kan jeg hjelpe deg med i dag?» Der er hun akkurat sånn som de andre ansatte. Nesten.
Når Sigrid kommer hjem, er hun alene. Tante Else ringer annenhver uke, og pappa tar kontakt når det er jul og fødselsdag. Ellers er det ingen. Bare musene i fryseboksen på loftet. 
For å holde ut bruker Sigrid skogen, barberbladene hun har i bukselommene og skalpellet.
En dag leser hun en lapp som er hengt opp ved postkassen. Datteren til Halvorsen i første etasje ber om hjelp til å handle varer for Halvorsen en gang i uken.
Så får hun tre boller av Snorre som stadig er innom i butikken. Da begynner det. Kanskje.


Dette var en skjønn liten roman. Jeg hentet den på biblioteket etter jobb, og var ferdig å lese i god tid før jeg skulle legge meg. Siden det er så mange som har skrevet vakkert om boken, nøyer jeg meg med å si helt kort hva jeg synes.

Sigrid lever et dønn ensomt liv. Hun sliter med intetsigende folk, og å ha mennesker bablende rundt seg og avkreve henne for meninger om ting. For å lette på trykket har hun barberblader i lommen, og passer på å presse disse inn i hånden eller låret når det røyner på.
I løpet av denne lille romanen opplever Sigrid både død og bryllup, vi er med henne på jobb og på tur i skogen. Det som gjør den ekstra spesiell er forholdet hennes til dyr, mus, rotter, hunder og kanarifugler (kanskje...)

Jeg likte romanen til Vibeke Riiser-Larsen veldig godt, det er sårt å lese om et så ensomt menneske, men handlingen gjorde meg ikke trist av den grunn. Sigrids oppførsel er innenfor det jeg vil tolke som akseptabel, noe som gjør handlingen troverdig. Håper flere vil få øynene opp for Et sted skinner det, som er en god kandidat til Bokbloggerprisen 2015!

Det er mange bloggere som har lest boken og skrevet flotte omtaler av den: Beathesbokhjerte, Rose-Marie, Lesmye, Bøker&bokhyller. Når det er sagt er det synd at få av de profesjonelle anmelderne har hevet røsten. Etter den lange ventetiden jeg måtte utholde på biblioteket å dømme, er romanen allikevel mye lest.

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2015
Sider: 220
Kilde: Biblioteket

4 kommentarer:

 1. Denne boken har jeg store planer om å lese, og det er godt å lese at du likte den også. Jeg ser den er ledig på ebib, så derfor har jeg ikke slått fra meg tanken på å lese den.

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare til å slenge seg etter det ledige eksemplaret, jeg venter i evigheter for å låne den på biblioteket.

   Slett
 2. Så fint at du likte denne- og at det kommer en påminnelse til de som ikke har lest den enda! En innsiktsfull og vond historie med tragikomiske situasjoner som absolutt gjør inntrykk.

  SvarSlett
 3. Enig med Berit over her, ble veldig glad for at du likte denne og at det kommer en påminnelse om denne boken, syntes den fortjener flere lesere enn det kan virke som den har fått.

  SvarSlett