tirsdag 15. november 2011

Tusen takk Bjarte Hjelmeland og velkommen Agnete Haaland

Med gode teatervenninner og årskort på DnS, er det naturlig at jeg får med meg det meste som blir satt opp her.
Bjarte Hjelmeland trer ut av stillingen som teatersjef ved Den Nationale Scene, når åremålet avsluttes ved nyttår. Han har gitt oss fire fantastiske år med teater, og jeg har i løpet av disse årene fått en stor respekt for de mange dyktige skuespillerne vi har sett i aksjon. Mang en gang har vi gått hoderistende ut av teateret og tenkt ”hvordan er det mulig?”. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har tenkt ”Dette må no være det beste jeg har sett”… Det er nesten litt synd at det ikke er sånn som med kino, da kan en bare vente litt så kommer filmen på DVD, og vi kan se den en gang til.

Vel, en æra er forbi, og vi må se fremover.  Det blir litt sånn ”hoppe etter Wirkola” å skulle være Bjarte Hjelmeland`s etterfølger.  Jeg leser med nysgjerrighet i dagens BT at Agnete Haaland har skremt en dramatiker og en regisør ut i den store verden (Bergen) for å gjøre research til et nytt stykke. ”Drømmebyen” heter stykket som skal handle om hvordan ungdom i Bergen lever sine liv i dag. Jeg synes dette høres usannsynlig kjedelig ut, så blir dette bra teater er jeg imponert.
I morgen formiddag skal jeg være sammen med de fleste av CC jentene og overvære årets ”sleppefest”. Det er den timen i året, da trofaste publikummere får presentert programmet for 2012, med smakebiter av oppsetningene.  Tidligere har det vært veldig morsomt, og vi har gått derfra småhumrende med stor forventning til det neste teateråret. Regner med Bjarte kommer for å si takk for seg, selv om dette blir Haaland`s greie.
Heldig vis går det faktisk an å få teater i reprise, DnS har til alles store begeistring, satt opp forestillingen ”La Cage aux Folles” som gikk i fjor, også nå i vinter.
Etter jeg har vært i besøk til farmor og feiret hennes 92 (!) års dag, skal jeg se La Cage for tredje gang.
Jeg gleder meg!!
Etter presentasjonen: 
Nå er jeg helt sikker på, at 2012 blir et spennende år, også på teateret. Agnete Haaland har tydeligvis vært i sving en stund, og laget en spennende kjøreplan for sitt første år som teatersjef på DnS. Presentasjonen i formiddag var artig, og vi fikk mange fine småbiter fra stykkene som er satt opp. 12 stykker i alt, pluss en reprise av "Førstereis" til høsten, som jeg skal få med meg.
Det satses sterkt på ungdommelig teater, og et par gamle klassikere som "En midtsommernattsdrøm" av Shakespeare, "Fanny og Aleksander" av Ingmar Bergman og "Snødronningen" av Hans Chr. Andersen spilles i ny moderne drakt. Jeg som har erklært megselv helt uten humoristisk sans, har en eneste ting jeg ler av, og det er Vidar Magnussen. Ikke det at han er en ting, men han trenger bare stå rett opp og ned på scenen (som en ting), før det begynner å boble i meg. I dag var han med, og presenterte stykket sitt "Snødronningen". Han er dessverre for oss, "bare" dramaturg, så vi får ikke se ham på scenen, men kanskje humoren hans er med. Barco Soleglad er også morsom, og han hadde i dag en vittig intro for sitt stykke "En midtsommernattsdrøm". Årskortet fornyes, og jeg gleder meg storveis til teater også i 2012.
Har du lyst å se hvilke stykker det er snakk om, gå inn på DnS sin side. 

2 kommentarer:

  1. Det blir trist at Bjarte Hjelmeland som har gjort så mye for teateret nå skal gi seg. Håper virkelig ikke at den nye teatersjefen gjør det dårlig, for Bjarte løftet teateret, og det kommer til å bli dørgene kjedelig å gå på teateret om det blir lite fargerike stykker og musikaler, dem som Bjarte turte å satse på. Håper det ikke kun blir tunge dramatiske stykker ved den nye teatersjefen.

    SvarSlett
  2. Fint innlegg. Har også skaffet meg billett til lanseringen i morgen . Blir spennende!

    SvarSlett