søndag 27. november 2011

Bertholt Brecht`s Mor Courage og barna hennes

Første teaterstykke ut etter nyttår er Mor Courage. Vi har sikret oss billetter til Agnete Haalands første premiere, og den største satsingen til DnS i 2012. Det er mange skuespillere med i dette stykket, og Siren Jørgensen har endelig fått seg en hovedrolle, etter å ha gjort glimrende arbeid i alt jeg har sett henne i. Boken er spekket med sanger, så jeg har stor forventning til sang og musikk i dette stykket.
For å få full kontroll på handlingen i stykket, har jeg lest boken til Bertholt Brecht og her er et lite resymè:

Boken er skrevet som et teaterstykke. Hele handlingen går på direkte tale, så det er litt trått å lese. Bertholt Brecht skrev det i 1939-40 da han var i eksil i Sverige. Handlingen som er delt opp i 12 akter, er lagt til Tredveårskrigen og vi starter i Sverige i 1624, hvor vi blir kjent med ververen og sersjanten. 
Anna Fierlings, som blir kalt ”Mor Courage” går rundt med trallen sin, dradd av sine to sønner, med den stumme datteren på lasset. De livnærer seg av å kjøpe og selge ting. Ververen klarer å lokke med seg den eldste sønnen Eilif, så nå må hun klare brasene med bare en sønn. To år senere treffer hun igjen Eilif som har gjort det bra i hæren. 
Vi hopper igjen tre år frem. Mor Courage prøver å gjøre butikk i en fangeleir, hvor hun holder et skarpt øye med sin snille, litt dumme yngste sønn, som har ansvar for regimentskassen.  Fangeleiren blir angrepet, lillesøster Kattrin gjemmer skrinet, og broren som kalles Sveitserosten blir stilt ansvarlig og skutt.
Vi hopper to år til frem og havner i 1631. Mor Courage har fartet med den lille salgsvognen sin gjennom Polen, Bayern, Italia og tilbake til Bayern. Hun blir truet til å rive opp offisersskjortene sine for de skal brukes som bandasjer,  og taper masse penger.
I 1632 truer krigen med å stoppe, men som vi alle vet er det ennå 16 år igjen. Mor Courage bestemmer seg for å kjøpe mer varer, men svenskekongen faller, og freden truer med å ruinere henne. Kattrin gir moren mye hodebry med sin oppførsel, og når hun blir overfalt og får et arr i ansiktet innser moren at hun aldri vil bli gift.
Mot slutten samles flere karakterer som vi har blitt kjent med, og Mor Courage venter på Eilif, nå som det er fred. Når hun er på torget kommer noen soldater med Eilif som er bundet og skal skytes. Da hun heseblesende kommer løpende tilbake for å fortelle at krigen har blusset opp igjen, får ikke kokken seg til å fortelle at Eilif er død. Mor Courage er lykkelig over at levebrødet hennes er reddet, og krigen fortsetter. 
På slutten er vi i et Tyskland, som har mistet over halvparten av sine innbyggere, enten i krigen eller i en av farsottene. Hungersnøden herjer, alt er utbrent og det er ikke annet å gjøre enn å tigge. Kokken som Mor Courage har hengt med en stund arver et vertshus etter sin døde mor, og de beslutter å reise til Utrecht, men Kokken vil ikke ha Kattrin med. Kattrin lytter når kokken forklarer hvorfor, og beslutter å rømme, men moren stopper henne, og de to drar av sted i motsatt retning.
I avslutningen er Kattrin sammen med en bondefamilie i utkanten av byen Halle. De skjønner at byen blir invadert av lutherske tropper, men kan ikke gjøre noe for å advare innbyggerne. Kattrin er modig og klatrer opp på taket, og slår med liv og lyst på en tromme for å advare. Noen fra angrepshæren er ved huset og de forsøker å stoppe henne, uten hell. Langt om lenge kommer det en med muskett og klarer å skyte henne, men da er landsbyen allerede advart. 

Mor Courage redder seg helskinnet ut av den angrepne byen, bare for å finne datteren sin drept. Livet hennes er i fare, og på slutten rømmer hun for å spore opp eldste sønnen Eilif, som hun ennå ikke vet er drept. 

9 kommentarer:

 1. Takk for oppsummering Tine, glad for at jeg ikke trenger å lese selv. Du har jo full oversikt.

  Solveig

  SvarSlett
 2. Tusen takk, stor hjelp! :)

  SvarSlett
 3. The other detail which was distinct with regard to the Bodylastics work out bands
  is that they may have a "smart color coding system" (each physical exercise band incorporates a
  distinctive coloration and also the color signifies the pressure stage.  Feel free to visit my homepage: just click the following page

  SvarSlett
 4. Hopefully you'll have uncovered something helpful on this page to assist you when buying your adjustable dumbbells.

  my blog post ... http://www.getfitnstrong.com

  SvarSlett
 5. Exercising and getting in form is among the most desirable and wanted factors of a large amount of people today.


  Also visit my weblog http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/bowflex-selecttech-dumbbells-ultimate-home-exercising/

  SvarSlett
 6. The Bowflex SelectTech even includes a warning not to drop
  them.

  My web blog :: Website URL

  SvarSlett
 7. From on-line categorized looking to 2nd hand sporting items retailers, getting the suitable devices for the great value is simple.


  My webpage ... adjustable dumbbell set

  SvarSlett
 8. Although they could are employed for the couple of ages, treadmills from this sort of facilities use
  a extended lifespan.

  Feel free to visit my website :: Recommended Browsing

  SvarSlett
 9. By tightening your 6 pack muscle groups, you are fundamentally
  shortening your belly wall.

  Feel free to visit my web blog: Read More Here

  SvarSlett