søndag 11. november 2018

Årets beste norske bøker - og et lite jubileum

I høst er det 10 år siden jeg begynte å blogge. Det første året leste jeg bare 80 bøker, og jeg skrev ikke om alle, etterhvert har det blitt flere. Den gangen var jeg opptatt av mye annet, så det gikk en tid før hovedvekten av innleggene ble bokrelatert. Nå har jeg nesten 1 478 000 sidevisninger på bloggen, og 104 fantastiske følgere. Den bokomtalen som har hatt flest klikk er Kari Saanum sin Gråt, baby som jeg skrev om i juni 2015, med 15 849 sidevisninger.

2840 blogginnlegg på 10 år har gjort noe med tiden jeg tilbringer foran pc`en. Øvelse gjør mester sies det jo, og bokomtalene ser litt annerledes ut nå enn de gjorde i begynnelsen.

I løpet av denne perioden har jeg blitt kjent med mange flotte mennesker som har den samme interessen som meg. Kontakten med andre bokbloggere har vært et kjærkomment innslag i hverdagen, som også har gjort lesing litt mer sosialt enn det var før. Jeg liker å lese andres tanker om bøker, jeg hiver gjerne ut en liten kommentar til det de sier, samtidig som jeg blir veldig glad når noen kommenterer hos meg. Det har blitt lite av det i det siste, så fremover vil jeg se på bloggen som min oversikt over bøker jeg leser. Dette betyr mer lesing og kortere blogginnlegg, for jeg vil ikke tilbringe så mye tid foran skjermen som jeg har gjort.

Det er turbulente tider i bokbloggverden for tiden, hvor det diskuteres nye platformer å kommunisere på, samtidig som formen på Bokbloggprisen er oppe til vurdering. Mange nyttige synspunkter kommer frem, men jeg er nok blant dem som vil beholde tingene som de er, og heller bruke mer tid på lesing.



Frem til nå i 2018 har jeg lest 68 norske utgivelser av året. 30 romaner / 22 krim og 16 bøker i åpen klasse. Tidligere har vi nominert 7 bøker fra hver klasse, så her skal jeg røpe hvilke 10 bøker som ligger an til en eventuell nominasjon fra meg. 

Eivind S. Larssen - Etter dette skal vi bestandig være sammen
Marit Eikemo - Gratis og uforpliktande verdivurdering 
Simon Stranger - Leksikon om lys og mørke
Johan B. Mjønes - Heim
Tore Kvæven - Når landet mørknar 
Ruth Lillegraven - Alt er mitt
Birger Emanuelsen - Jeg skal beskytte deg

Kari Stai - Jakob og Neikob og Alle Andre - barnebok
Mathias N. Asplund - Der ingen finn oss - barnebok
Roskva Koritzinsky - Jeg har ennå ikke sett verden - noveller
Erling Kagge - Å gå - sakprosa
Hege Susanne Bergan - Levepistolen - dikt
Torgeir Rebolledo Pedersen - Sauesankertanker - dikt

Det er en fryd å se at jeg har valgt meg ut flere bøker på nynorsk, også undrer jeg meg over at jeg bare har lest en novellesamling i år, kanskje noen kan anbefale en god samling noveller av året?

Hvilken bok synes du jeg bør lese før året er omme?


Nå håper jeg på ro i rekkene, at noen tar en avgjørelse på hvordan vi lystige, men akk så forskjellige folk i bokbloggergjengen skal forholde oss til hverandre ☺☺☺

35 kommentarer:

  1. Flott oppsummering - og gratulerer med 10år - det var 10 år i mars for meg ser jeg, men jeg begynte først med den andre bloggen min - og Litteraturbloggen noen måneder senere. Men nå har vi altså ti-års-jubileum. Så bra. (Ser de første postene mine, i begge bloggene, er noe mer famlende - stiller litt større krav etter hvert.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Så gøy at vi har blogget like lenge, gratulerer selv! Er spent på om du har et lesetips i forhold til bokbloggprisen?

      Slett
  2. Gratulerer med 10årsjubileum! Jeg er evig glad for å ha deg i Bokblogglandia:-)

    Nesten overrasket over at du ønsker å nominere Levepistolen, for den lesingen kunne jeg vært foruten.

    Noveller? Mjølketannmuseet, sjølvsagt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, også for de fine ordene, du er litt av et friskt pust selv :)
      Ikke Levepistolen altså? Hm... jeg likte den godt. Denne listen er ikke hogget i stein, og jeg kommer sikkert til å lese flere bøker før året er omme, i alle fall med tips fra medbloggere :)

      Slett
  3. Jeg bøyer meg dypt ned i hatten og støvet og i det hele tatt! Du har virkelig vært av de aller flittigeste på bokbloggerfronten, ingen tvil om det! Det er nok ikke bare du som har erfart at tilbakemeldingene på nye blogginnlegg har dalt litt i det siste, så at man velger å vri fokuset litt mer mot et slags privat arkiv, er antakelig helt naturlig. Samtidig håper jeg vi klarer å holde liv i bokbloggersfæren, for det er som du sier at det gjør lesing til en litt mer sosial greie.
    Ettersom jeg har så lite selvdisiplin, er jeg ikke på Facebook i det hele tatt, og har dermed ikke fått med meg de diskusjonene som går der, men det blir spennende å se hva man til slutt konkluderer med ang BBP. Ser at jeg bare har lest tre av dine favoritter, Kagge, Stranger og Koritzinski, så det er tydelig at jeg har gitt litt blaffen i nytt på norsk i år.. Vi får se hva det blir til i ukene som er igjen, har noen på vent, men det har vist seg mer enn en gang at det ikke er nok å planlegge, man må faktisk lese også!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke på fb? ja da slipper du unna mye :) Av og til holder det med konklusjonen. Håper de som blogger holder koken og at vi kan opprettholde den fine kontakten vi har hatt oss imellom på bloggene :)

      Slett
  4. Gratulerer med jubileum. Du leser så det freser. Det er bra for bokinteressen - å kunne inspirere andre til å lese bøker. Stå på videre og ha en fin uke som kommer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Tone, inspirasjon er det ikke mangel på, det er mange flotte litteraturformidlere der ute :) Ha en riktig fin uke selv!

      Slett
  5. Gratulerer så mye med 10 års jubileum!Du skulle hatt konfettidryss for den prestasjonen, jeg ligger noen år bak deg selv om jeg har blogget i 10 år tilsammen jeg også. Følger deg gjerne videre i 10 år til jeg.

    Du har knallgode tall for bloggen din, det er godt jobbet altså! :-)

    Når det gjelder nominering er 2 av romanene "dine" med på min liste også, men ingen i åpen klasse selv om jeg har lest 2 av "dine". Vi har lest like mange norskke bøker og det var jo litt artig, jeg har lest 33 romaner og 35 i åpen klasse, derav 18 diktsamlinger men ingen novellesamlinger men jeg har den som Eli nevner. Kanskje vi kan lese den sammen om du skaffer deg den?



    Det blir spennende å se hva som skjer med bokbloggerprisen nå fremover, og om det i det hele tatt blir noen pris.Jeg får nå håpe at det blir neste år i det minste.

    Det er Texas om dagene, det er det ingen tvil om. Jeg er spent på om det blir så voldsomme endringer, jeg håper ikke det for jeg syntes at det meste fungerer greit som det er.

    Har i likhet med deg merket nedgang i kommentarer og besøk, det har endret seg det siste året for min del. Så da forsvinner jo naturligvis litt av dette sosiale med bloggingen, så enten må man bli flinkere til å få i gang diskusjoner rundt omkring i kommentarfeltene eller så er det en fin ting å bruke bloggen på en annen måte enn før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fine ord Beathe, jeg sprinkler meg med litt virtuelt konfetti :) Vent på meg, Mjølketannmuseet er bestilt, så jeg samleser gjerne denne med deg! Så gøy at vi har lest like mange norske bøker da, men 35 i åpen klasse, det er jo utrolig bra, sikkert ingen som slår den!
      Jeg har ingenting imot å være dino-blogger, holder meg her i min krok av nettet, og inviterer deg og alle andre som har lyst, til å komme på besøk. Om vi sprer oss i flere medier, blir det vel jevnt over færre omtaler, noe som betyr færre kommentarer.
      Jeg kunne tenke meg at vi er mer åpen om hva vil vil nominere til Bokbloggprisen nå i november og desember, så kanskje de som leser mindre enn oss, kan få noen tips til hva de bør ta en titt på (om de vil nominere)

      Slett
    2. Bookstagrammere kan være flinke de altså, men i mine øyne er de ikke bokbloggere og jeg håper inderlig ikke at det blir en realitet å inkludere disse. Jeg syntes de bør ha en blogg i det minste og kanskje kopiere fra insta eller noe i stedet. Det er bedre om det er en samlet gruppe istedetfor all over the place, liksom.Trenger ikke lese flere diktsamlinger liksom men har et par på vent da, og jeg ser frem til å samlese med deg. Liker the dinos jeg <3

      Slett
    3. Og jeg som ikke vet hva en bookstagrammer er en gang :) Skulle likt å visst hvem det er som blogger på denne måten, du får ta meg i lære ved neste korsvei.
      All over the place er ikke bra, der er vi enige om!

      Slett
    4. Er ikke bookstagrammer bare en som legger ut/skriver om bøker på instragram? Beathe? Sånn som vi gjør- eller er det en annen greie?

      Slett
    5. Jeg har vært inne på instagram nå Anita og prøvd å se hva av bokomtaler som dukker opp her. Fant ingenting, selv om jeg fant mange bokbloggere der. Det er jo bare bilder av bøker og et par setninger, det er jo ikke bokblogging?

      Slett
    6. på de facebookforumene .Så godt hende er det en egen klubb med Bookstagrammere som skriver lengre innlegg- hva vet jeg? Beathe-vet du? Elin/Bokelskerinnen mente at det er en tendens at folk skriver lengre ting på insta -- jeg har delvis sett det, som som feks Henriette Lien gjør. Jeg vet ikke om det så lange ting Elin mener, eller hva som mens med lengre ..

      Slett
    7. Hvis man søker via hasjtag bookstagram, kanskje man finner mer da?

      Slett
    8. Jo,det stemmer det og bookstagram er jo egentlig bare en hashtag inne på insta man bruker for å betegne et bokrelatert bilde inne på plattformen. Jeg vet ikke om det finnes en egen klubb der inne for folk som driver "bokblogging" der inne, men mange av de norske jeg følger bruker også engelsk for det meste og da føler jeg det blir litt feil å bruke engelsk på en norsk "bokblogg" der inne. Hele konseptet slik vi kjenner det mister jo sin betydning og man må skifte navn for det er jo ikke bokblogging de driver med der inne og mikrobloggin er ikke det samme som vanlig blogging. Og som du sier Anita,insta er litt mer lavterksel hvor ting skal gå litt kjappere enn på blogg, ergo er det et utmerket supplement. Selv har jeg jo langt flere følgere der inne enn på bloggen og kunne sikkert gjort noe mer ut av det der inne men jeg liker meg på bloggen og har ikke tenkt å gi meg med det.

      Slett
    9. Det falt ut en del av min kommentar ved publisering, ser jeg, men skitt. Poenget ble forstått, og det er godt.:)
      Beathe: Da har vi forstått det på samme måten.

      Slett
    10. Har vært inne mandag morgen og sett etter bok"bloggere". La inn et bilde av en bok, men det føles litt meningsløst. Tror jeg må ha et kurs i hashtagging og sånt, og slutte å irritere meg over all reklamen :)

      Slett
    11. Hei!
      Jeg var inne på instagram og fant deg der, og ser at du har lagt bildet på "stories", altså ikke "vanling" oppdatering. Da skjønner jeg at det føles litt meningsløst- det er få jeg gidder å se der, for som deg, er noe av det viktigeste hva slags tanker folk har om bøkene, og det er det større rom for i hvis man velger å poste bildene i "oppdatering"
      Jeg legger ut bilder og litt korte tekster om bøkene jeg leser (og av og til planlegger å lese). Ikke i stedet for blog, men som suplement når tida ikke stekker til, skrivesperra er for stor, og for å treffe litt andre/ flere med anbefalingene.
      Hashtagger er jeg sikkert for dårlig på, vi kunne kanskje begynne å bruke #bokblogging for å understreke tilknytning til denne sfæren?

      Slett
    12. Jeg skjønner at jeg er helt grønn når det gjelder både hashtag og instagram. Famler meg videre, og takker for innspill :)

      Slett
  6. Gratulere med 10 år, det er bra. Jeg startet i desember 2009, kom ikke igang før i 2010. Jeg startet ikke å blogge om bøker, men om alle dagbøkene etter onkelen min fra Krigens dager. Under kleppan historie.

    Jeg følger ikke med på facebook og skjønner ikke hva det handler om, men skitt auuuu.....den er siste prioritet på datamaskinen.

    Jeg synes det er super-morsomt å lese hva andre skriver og mener om bøkene de leser. Jeg får mange gode tips og gleder meg til hver dag når jeg ser noen spennende bøker jeg vil se mer på selv. Veldig mye inspirasjon får jeg fra dere der ute, TAKK!
    Bokbloggerprisen er jeg egentlig ikke så opptatt av, men å få til møter (Har kun fått til det en gang) er hyggelig.

    Jeg har lagt merke til at det ikke er så mye kommentarer, men for meg er bloggen blitt et oppslagsverk for meg selv og hva jeg leser og det er det viktigste, men kommentarer er alltid hyggelig.
    Jeg synes vi har en god tone og det er morsomt når vi ser helt ulikt på bøker og når det blir temperatur på kommentarene.

    Å bytte til en annen platform____uaktuelt for meg.
    Jeg liker å ha alt på et sted og her har jeg alle de 5-6 bloggene jeg administrerer. Veldig enkelt å gå fra den ene til den andre.
    Jeg synes alt funker greit for meg slik det er og er fornøyd med det!
    Ha en flott uke alle bloggvenner!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha! For en meningsfylt måte å starte blogglivet sitt på da! Er helt enig med deg at inspirasjon fra medbloggere er veldig gøy og veldig viktig. Liker at du er en av oss som foretrekker å bli på blogg, og ikke finne nye platformer, så blir vi i alle fall noen igjen.
      Riktig god ny blogguke til deg også :)

      Slett
  7. Gratulerer med 10-årsjubileum Tine.:)
    Det står det respekt av. God grunn til å fortsette! Har du hatt akkurat denne bloggen på samme plattform hele tiden?
    Jeg startet å blogge i 2006, men da på VGs bloggportal som nå er nedlagt. Da blogget jeg om alt mulig, en del om bøker, film, musikk, reiser, masse fotoinnlegg og annet rart. Så laget meg et par-tre andre blogger på wordpress- en bokblogg, en reiseblogg og en ren tekstblogg, men det ble så mye å holde styr på. Da jeg kom over at det fantes et lite bokbloggermiljø, startet jeg blogspot-bloggen og jobbet meg inn der. Noe jeg har hatt veldig mye glede av, og jeg sier som deg ; jeg håper vi fortsatt kan være en liten gjeng her.
    At andre plattformer kan inkluderes ift Bokbloggerprisen, er jeg åpen for, hvis det blir ryddige former/kriterier, men jeg tror ikke det nødvendigvis blir mer liv i blogglandia som vi kjenner det i dag, men kanskje at flere stemmer til BBP?
    Uansett- vi får håpe det blir en avgjørelse på hvordan BBP skal bli snart. Jeg har lagt en leseplan, og hvis jeg skal vente til påske for å nominere så kan det hende jeg mister interessen. Har allerede nesten glemt årets første bøker- som jeg skrev inne på mitt eget lørdagsinnlegg. Da blir det ikke lettere å huske dem til påske selv om jeg har blogget om dem. Å lese bøker om igjen ønsker jeg ikke. Så vi får se. Jeg har sagt nok i den diskusjonen. Foreløbig.

    Av dine bøker på mulig nomineringsliste har jeg faktisk fortsatt mange på vent i lesebunken min. (Emanuelsen, Lillegraven, Mjønes, Rebbeledo Pedersen). Stranger og Eikemo er vi enige om, jfr min liste på mitt eget siste innlegg.. Levepistolen har jeg, skal også lese den. Det er ofte sånne tynne bøker jeg tar med meg til GranCa i desember.

    Og du, etter arrangementet med Steffen Kverneland i kveld må jeg også lese den.:) Bøkene hans ble utsolgt der, så jeg får skaffe meg den i butikken eller bib.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Anita, jubileum er gøy! Kjekt å høre om din historie som blogger, og det er veldig kjekt å ha deg som venn i denne litt rare sfæren :)
      Er enig med deg, det er best å holde seg til kalenderen, og nominere i januar. Hvis en leser norsk jevnt og trutt, er det nok å velge i når året er omme. Kanskje vi kan være litt mer tydelig på å anbefale til prisen i løpet av året? og flinkere å tipse de andre i de siste månedene?

      Jeg er på instagram, men det taler ikke til meg. Det er jo bare bilder av bøker, og jeg føler ikke at det er et "litteraturmiljø" her, hvor en kan knytte interessevennskap. Håper denne diskusjonen snart får sine løsninger, jeg vet hvordan jeg vil ha det, og aksepterer alt som blir besluttet.
      Gøy at du har mange av mine anbefalinger på vent, og at vi har et par favoritter til felles.
      Leste du den Munchboken til Kverneland? den var veldig bra!

      Slett
    2. Enig ang instagram og miljø. Jeg synes ikke det blir det samme, selv om jeg kommuniserer med følgere også der og blir litt kjent med noen etterhvert, men langt fra som i en tradisjonell bloggsfære. Det er et mye kjappere og enklere format, mer overfladisk..

      Har ikke lest noe av Kverneland, og det er fordi jeg egentlig sliter med tegneserier. Jeg leser som regel bare teksten og ikke bildene..

      Slett
    3. Blir det ikke litt på siden om vi diskuterer ut i fra hvordan vi selv bruker Instagram? Altså vi som har utspringet vårt og hovedvirket vårt i blogg? Bør vi ikke se hvordan de som faktisk bruker det som en blogg gjør det, ikke oss som har Instagram som suppliment til blogg. Det vil være helt forskjellige måter å benytte Instagram på. Det tenker jeg er viktig å ta med seg, mediet brukes forskjellig av forskjellige personer. Det finnes også bokblogger som er kjappe og overfladiske, iallfall har de eksistert(og når jeg nå i senere tid f.eks. nesten kun har postet smakebitinnlegg så vil jeg vel si at det også er ganske overfladisk også), sånn er det på alle plattformer.

      Slett
    4. Så lenge vi ikke har sett disse andre måtene å bruke instagram på er det vel naturlig å diskutere ut fra ens egen opplevelse. Har du Mari, eksempel på profiler som bruker instagram som en blogg?

      Slett
    5. Er naturlig å diskutere ut i fra sin egen opplevelse og dessuten blir er det vel begrenset med tegn en kan bruke. Et godt insta innlegg kan selvfølgelig være like godt som et lite blogginnlegg rent kvalitetsmessig men likevel er det ikke et blogginnlegg. Mye der inne handler om å ta fine bilder av bøkene, type "rosablogging"

      Slett
  8. Hurra for deg som fyller ditt bloggår, Tine! Det er stas! Du er en effektiv både leser og blogger, jeg bøyer meg i hatten :D

    Det er kjempefint å se listen din over hvilke titler du har likt best i år så langt blant de norske. Stranger og Lillegraven er to jeg har veldig lyst til å få med meg i år, så jeg merker meg at du likte disse to. Jeg leser så tregt for tiden, og blogger derfor heller ikke så mye. Når det eldste barnet er i søvn så er vi voksne så trette at vi hopper i loppekassa selv, det blir det ikke så mye lesing ut av. Det er vel ting som svinger alt ettersom hvilken periode i livet vi befinner oss i.

    Hipp så masse hurra igjen for deg, også bloggskåler vi for 10 nye flotte år!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for fine ord Mari! Jeg er helt enig i at livet selv gjør noe med hvordan vi leser, så det er helt naturlig at lesingen får prioritet bak barn og familieliv. Du holder no koken med bloggen, og smakebitene er et viktig tilskudd for miljøet (selv om jeg har falt litt ut...)
      Kjekt at du vil prøve å få lest et par av mine favoritter, det liker jeg :)

      Når det gjelder instagram skjønner jeg at jeg må "øve" litt. Når jeg skriver om bøker vil jeg si noe om leseopplevelsen, og jeg føler det blir for kort å bruke insta. Synes også at ting forsvinner der inne, men denne uken skal jeg presse meg selv til å legge ut noe hver dag, og gå inn å ta en titt på hva som dukker opp. Jeg er instavenn med mange bokbloggere, men vet ennå ikke hvem som bruker dette aktivt.

      Slett
  9. Hurra for deg, Tine, og Gratulerer så mye! Du har en av bloggene jeg følger flittigt. Syns det er fint å lese fra andre blogger, og få innspill på bøker jeg kanskje aldri ville funnet. Hovedårsaken til at jeg begynte å blogge var rette og slett at jeg begynte å lage korte utdrag av bøkene og listet opp de jeg hadde lest - for egen del. Så oppdaget jeg bloggene, og hengte meg på der. Har lest diskusjonen som går, interessant. Spent på hvor dette ender. Jeg vil uansett holde meg her jeg er og LESE og blogge framover. Har også merket færre lesere og færre innlegg på bloggen. Men det er helt greit.
    Til Mari: Jeg las mye mindre når ungene var små og jeg jobbet i ansvarsfull stilling. Det var først når jeg ble pensjonist jeg tok opp igjen lesinga for fullt. (Har vært en glad i bøker fra jeg var lita jente.)
    VI satser på flere år med blogg, Tine!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror vi har de samme tankene om hvorfor vi blogger, og hvordan vi kom inn i miljøet. Det er gøy å besøke hverandre, og som du vet, din blogg er jeg ofte innom. Klart vi holder ut, selv om ungdommen forsvinner ut i de luftige sfærer :)

      Slett
  10. Gratulerer med jubileum! Jeg har også bokblogget i 10 år nå i høst, men «bare» 8 år på nåværende blogg. Du har en imponerende lese- og bloggkapasitet må jeg bare si. Angående BBP er ikke problemet å finne aktuelle bøker å lese, men å finne tid og overskudd til å rekke gjennom alle. Omkring en tredjedel av det jeg leser er norsk av året, men det er fortsatt «bare» 15-20 bøker. Prøver å tenke at jeg kan la andre ta seg av romanklassen og så kan jeg lese fra Åpen klasse, men så blir jeg så nysgjerrig og skaffer meg altfor mange romaner også:-) av dine har jeg lest og er enig i Eikemo og satser på å få lest Stranger og forhåpentligvis Emanuelsen, men har noen andre også på vent. Kan absolutt anbefale Kinderwhore om du ikke har lest den, utrolig sterk. I åpen klasse har jeg lest andre bøker enn deg ser det ut som, men har flere aktuelle kandidater. Holder på med et innlegg om noen av dem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den tiden, den tiden... jeg har kommet litt lengre enn deg, og mine barn tar veldig lite av min tid, derfor all lesingen. Takk for tips om Kinerwhore, skal være våken for innlegg om aktuelle kandidater :)

      Slett