fredag 21. april 2017

Kvinnen i lugar 10 av Ruth Ware - en psykologisk thriller

Engelske Ruth Ware debuterte i 2015 med boken I en mørk, mørk skog... Den var også mørk og klaustrofobisk slik som Kvinnen i lugar 10 også er. Siden dette ga mersmak, er jeg nødt til å skaffe meg debuten også.

Forlaget om boken:
Reisejournalist Lo Blacklock får drømmeoppdraget. Hun skal være med på et luksuscruise til de norske fjordene og skrive om det i reisemagasinet hun arbeider for.
Men reisen får en bråvending da Lo våkner av et skrik midt på natten, og fra lugarvinduet sitt ser hun en person bli kastet over bord. Lo slår full alarm, men det viser seg at ingen er savnet, verken blant personalet eller gjestene. Hun blir usikker og forvirret; har hun drømt det hele? Eller er hun fanget på båten med en morder – og som eneste vitne til en forbrytelse?

Denne boken begynte jeg på etter en uke på cruice. Jeg er glad for at jeg ikke hørte den på cruicet, for det kunne blitt i overkant spennende.

Handlingen begynner med at en fremmed mann bryter seg inn i Lo`s leilighet, hun blir overfalt og ranet. Denne litt omstendelige starten, som egentlig ikke har noe med hendelsene på cruiceskipet å gjøre, er en del av forklaringen på hennes reaksjonsmønster senere i boken.

Kjæresten er bortreist når hun litt plutselig får tilbud om å være med på dette cruicet, og temmelig rystet etter overfallet hiver hun seg rundt og kommer seg avgårde. Det er litt gøy når utenlandske forfattere legger handlingen sin til Norge, og en kyststripe vi kjenner godt.

Lo har litt å streve med, hun medisineres for posttraumatisk stressymptom og drikker alt, alt for mye. Begge disse tingene kan jo være årsak til at virkeligheten kan fortone seg litt annerledes av og til, så innenfor disse rammene settes handlingen.

Thilleren er spennende fra første til siste side. Leseren begynner å lure på hovedpersonen, om det er henne det er noe i veien med, eller hva som egentlig skjer. Hun føler på seg at noen overvåker henne, ting forsvinner og dukker opp igjen, og stadig vekk er det noe uforutsett som oppstår. Er det henne eller er det noen som er ute etter henne?

Jeg kan love deg at løsningen kommer som en overraskelse, i en fin og avklarende slutt som passet inn med resten av handlingen. 

Karin Okkenhaug Seim er en ener blant innlesere, og denne boken her passer perfekt til stemmen hennes. Hun leser med akkurat nok innlevelse og trykk til at teksten får all oppmerksomheten.

Boken: Gyldendal
Lytte/lesetid: 10 timer og 367 sider
Kilde: Lytte/leseeksemplar fra forlaget


4 kommentarer:

 1. Jeg leste den på engelsk i fjor og må si den dessverre skuffet meg, men har In a dark, dark wood stående og håper at jeg vil like den bedre. Vi får se:) God helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke sagt noe om oversettelsen, men når du nevner det er denne boken sikkert vel på bra på originalspråket. Selv likte jeg den godt, spennende til tusen, men så har jeg nettopp vært på cruice da :)

   Slett
 2. Virker interessant denne her, må ta en titt på den etterhvert.:)

  SvarSlett
 3. Ser du leste den på samme tid som meg, og likte den - jeg likte som sagt ikke slutten

  SvarSlett