torsdag 10. november 2022

Hjartet i skalkeskjulet - essaysamling av Gunnhild Øyehaug

Gunnhild Øyehaug kommer fra Volda, men bor i vakre Bergen. Hun er universitetslektor i litteraturvitenskap og lærer ved Skrivekunstakademiet. Hun debuterte i 1998 med diktsamlingen Slaven av blåbæret, og etter det har det kommet essays, noveller og romaner fra henne. Jeg har bare lest Presens Maskin fra 2018, ble ikke så begeistret, derfor var det veldig gøy at årets utgivelse traff meg rett i hjertet.

Forlaget om boka:
Hjartet i skalkeskjulet inneholder ni essays om kunst, litteratur, film, inspirasjon og skrift. Gjennom ei dels personleg, poetologisk undersøking og lesingar av forfattarar og kunstnarar som Edvard Munch, Nikolai Astrup, Mary Ruefle, Claire-Louise Bennett og Andrej Tarkovskij, dreier tekstane kring litterære transformasjonspunkt, abstraksjon og realisme, skaping og omskaping. Om Hjartet i skalkeskjulet er ein assosiativ, glimtvis memoar om til dømes å stå til knes i iskald møkk, handlar det også om arbeidet med første person eintal, om dramaturgi og om komikk.

Forlag: Kolon
Utgitt: 2022
Sider: 112
Kilde: Leseeksemplar

Drømmer du av og til om å gjøre som Alice, som hoppet ned i kaninhullet og fikk en opplevelse helt utenom det vanlige? Da har du kommet til rett bok, for det var akkurat dette ønsket jeg fikk oppfylt, da jeg leste Hjartet i skalkeskjulet.

Boken er en glimtvis memoar, som det står i forlagets beskrivelse, for her byr Gunnhild Øyehaug på seg selv, i små subtile drypp. At hun er en nærleser er helt sikkert, en som leser med hele følelsesregisteret, og litt til. For en leser som meg, som innimellom skjønner mens jeg leser, at jeg går glipp av noe, fremsto boken som en lærebok i assosiativ lesning. 

En av de tingene som beriker livet mitt, er kunstopplevelser som ryster, overrasker eller begeistrer. En sjelden gang opplever å bli så overveldet at jeg blir stum og kvalm, omgivelsene kan forsvinne og tårene kommer frem. 

I det første essayet i denne samlingen, Pærer på avstand, opplevde jeg dette. Både fordi handlingen byr på en kunstopplevelse av de sjeldne, men også fordi min lesning var av det heftige slaget. Noe baki hodet mitt begynte å si ja, ja, JAAA... men livredd for å miste tråden som jeg var, nistirret jeg på teksten, nødet meg selv til å lese sakte, sakte, sakte, nesten uten å puste.

Essayene tar oss med på en reise, en sånn tur hvor start og mål er klart men hvilke opplevelser vi får på veien, aner vi ingenting om. Jeg elsket denne turen, som tok meg med innom skulptur, maleri, film og ikke minst litteratur. Turen er kanskje slutt, men reisen er ikke over, for på blokken har jeg nå et nytt besøk til KODE for å besøke Astrupsamlingen, og kanskje et gjensyn med København og vakre Louisiana Museum of Modern Art. Siden jeg innerst i hjertet har min forstand, vil jeg lese bografien om Georg Johannesen. 

Jeg har også lyst å bli bedre kjent med poeten Mary Ruefle, og holdt på å falle av stolen da jeg så at hun kommer til Litfest Bergen i februar!!!

STOPP!! sier jeg til meg selv, de har skjønt det nå - denne boken må du lese!Samme dag som jeg avsluttet boken, deltok jeg på en liten happening, hvor Gunnhild Øyehaug og Ida Hegazi Høyer ble bokbadet av Eivind Riise Hauge. Tenk, det hun leste var nettopp fra Pærer på avstand, brakåpningen av essaysamlingen, som jeg likte så godt.

8 kommentarer:

 1. Den har jeg liggende og skal være med meg til Amsterdam neste uke, den er allerede pakket ned. Gleder meg til å lese den :)

  SvarSlett
 2. Glemmer at jeg blir anonym når jeg svare på i- pad. Det er Ingun som skrev kommentaren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er lett for at det blir krøll, når en bruker flere "devicer". Kjekt å høre at du har boken klar, du har all grunn til å glede deg :)

   Slett
 3. Jeg hadde denne med til Spania, men der ble det så lite lesing, så den forble ulest. Jeg liker sånne essays og jeg liker Øyehaug, så jeg ser frem til å få lest den. Nå er jeg i innspurten på krimdebutanter og ellers er det så mye annet som tar tiden for tiden.. Det blir likar:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Krimfestival er sikkert travelt, gøy at du hiver deg med på sånt. Lesing er ikke alt, godt at andre ting i Spania tok oppmerksomheten din. Ha en fin fredag Anita!

   Slett
 4. For et herlig innlegg! Og for et overflødighetshorn av en bok dette ser ut til å være! Tusen takk! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, og ja et overflødighetshorn er den virkelig. I dag har jeg kjøpt meg en gråblyant, og gleder meg til å lese boken på nytt, og streke under alle gullkornene som gjorde sånn inntrykk :)

   Slett
 5. Wow, Tine! "Drømmer du av og til om å gjøre som Alice, som hoppet ned i kaninhullet og fikk en opplevelse helt utenom det vanlige?! Ja, denne boken fikk jeg lyst til å lese :)

  SvarSlett