søndag 27. november 2022

Marcia fra Vermont - en julefortelling av sveitsiske Peter Stamm

Peter Stamm er det vi litt flåsete kaller en halvstudert røver. Han kommer fra Sveits, har hatt lange utenlandsopphold i flere land, og jobber nå som journalist og forfatter. Siden ett av de to julekortene jeg skal sende går til Sveits, ble denne korte fortellingen mitt første bidrag til adventstidens julelesning. 

Forlaget om handlingen:
Peter er i New York. Han vil løsrive seg fra foreldrene, fra det livet han har ført til nå. Det er hans siste dager her. På gaten blir han tilsnakket av Marcia, som ber om en sigarett. 

Da han gir henne fyr, holder hun hendene sine beskyttende om hans, så blir han med henne hjem. Det er julaften, den tristeste aftenen i året. Men Marcia ler alltid når hun snakker om triste ting.

Dette hendte for tretti år siden. Hvordan endret hans liv seg gjennom det som skjedde i de juledagene? 

Peter vet det ikke lenger, han vet det fortsatt ikke, da han drar av sted til Vermont for å se Marcia igjen. Men det som venter ham, er mye mer enn svunnen kjærlighet.


Dette var en julefortelling helt etter mitt hjerte. Jeg plukket opp vibrasjoner fra Charles Dickens og H.C. Andersen, nøt at forfatteren brukte bilder fra deres juleklassikere, samtidig som jeg håpet at det ikke skulle "utarte" seg.

Det gjorde det ikke, og så veldig julete er heller ikke denne lille historien. Jeg vil heller kalle den litt amerikansk noir, ja for handlingen utspiller seg "over there". 

Hovedpersonen heter Peter, og jeg reagerte med å holde pusten, for jeg synes det er litt oppbrukt, at leseren skal måtte jobbe med å holde forfatter og protagonist fra hverandre. Men, det gikk bra det også, det de har til felles var vel bare at de begge er globetrottere som innimellom må tilbringe julen borte fra familien. 

Historien har mange overraskende vendinger, ett par små dryss av magi må du tåle, for det er ikke alle detaljer som blir forklart til det fulle. Det er Peter som er fortelleren hele tiden, men vi hopper tredve år frem, mot slutten. Her får du ingen juleromanse, ingen pynting eller julegaver, kun litt julerush og et heavy snøfall like før jul, minner oss på at det er i denne høytiden vi befinner oss. 

Jeg likte boken veldig godt, både skrivemåte og handling. Dette er den første av fire julebøker jeg skal lese før desember er over, så nå ser jeg frem til den neste. 

Julebøkene jeg skal lese i 2022


Utgitt: 2019/på norsk 2022
Sider: 83
Kilde: Leseeksemplar

9 kommentarer:

  1. Virker som en bok jeg kan like:) God søndag til deg Tine:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre, det er et sjansespill å lese juleromaner, for oss som ikke liker klisjèer og annet kliss :)
      Vi har nettopp kommet hjem fra barnebarnbesøk i Haugesund, nå venter pannekaker og Han Kang, spent på den. Ha en fortsatt fin søndag Anita!

      Slett
    2. Det har du helt rett i. Jeg likte Henningsen sin, btw. Ikke såå julete, selv om handlingen er fra jula. Spent på den jeg nevnte for deg på fb, Joanna Bourai sin, står at det er litt ala "Bridget Jones". Hvis det stemmer er det en humor jeg kan like, så vi får se..
      Jeg hadde besøk av barnebarn og datter/ svoger i helga, dvs de leide en leilighet i nabolaget, siden jeg bare har en liten to-roms. Datteren, Jakob og jeg var på teater og så Havfruen i går. Det var kjempekoselig. Bra forestilling også. I dag dro de med toget..

      Slett
    3. Godt å høre jeg skal i gang med dette siste trassige forsøket, i morgen, siden jeg har lest de tre andre julebøkene nå. Tove Braathen skriver seg til topps av de tre jeg allerede har lest. Spent på om Bourai faller i smak :)
      Koselig med barnebarnbesøk, lurt å leie, så blir det ikke så trangt.

      Slett
    4. Håper du liker den:) Braathen skal leses.
      Ja, hadde blitt for trangt her med tre voksne og to små. Selv om jeg hadde flyttet ut midlertidig..

      Slett
  2. Eit godt tips i det som etterkvart er blitt ei stor bunke med julebøker

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjekt å høre, jeg holder meg til fire, men noterer eventuelle anbefalinger til neste år :)

      Slett
  3. Jeg har ikke overskudd til jule romaner i år, men den hørtes ganske morsom ut. Har en alt for stor haug med uleste bøker. Jeg skulle aller helst ha hoppet over alt julestyr, men sitter her å syr bunadsvester i str 2-4 og 1-2 år, De har fått søljer til barnedåp som jeg har laget så de må jo ha, skjorte og bunadsvest også. (svarte buker regner jeg med de har) . Så jeg er igang. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt å høre at det ikke bare er jeg som helst ville styrt unna alt julestyret, men å sy til søte små, er jo kjekt da :)

      Slett