onsdag 30. november 2022

Oppsummering av lesemåneden november

Årets november er den rareste utgaven av denne måneden jeg har opplevd. Først drukner vi i regn, mens vi også opplever 13-14 grader. Jeg lot meg ikke affisere, leste som jeg alltid gjør, og kom meg av gårde på små og store arrangementer i litteraturens navn. Kanskje vi har lest noen av de samme bøkene?

Dette leste jeg i november: 

 1. Frøydis Lilledalen - Mødrenes synder - 4
 2. Joke J. Hermsen - Snu tidevannet (Sak) - 5
 3. Agota Kristof - I går - 4
 4. Cormac McCarthy - Passasjeren - 3
 5. Karin Smirnoff - Og så dro jeg hjem - 5
 6. Jon Michelet - Gullgutten - 4
 7. Tove Alsterdal - Synkehull - 3
 8. Gunnhild Øyehaug - Hjartet i skalkeskjulet - 6
 9. Nina Lykke - Vi er ikke her for å ha det morsomt - 5
 10. Torkil Damhaug - Hund uten grav - 6
 11. Georg Johannesen - Ars vivendi - (dikt) - 4
 12. Alfred Fidjestøl - Om Georg Johannesen - 5
 13. Annie Ernaux - Den unge mannen - 4
 14. Tove Braathen - Jul for nybegynnere - 5
 15. Peter Stamm - Marcia fra Vermont - 4
 16. Jenny Colgan - Jul på øyas hotell - 3
 17. Han Kang - Dette er ikke farvel - 5
 18. Kristine S. Henningsen - Et siste trassig forsøk - 5


Sak: 1
Dikt: 1
Krim: 3
Biografi: 1
Romaner: 12
III

Kultur ble det litt av denne måneden også: 

På Deichmanske har de forfatterintervjuer som sendes live i sanntid. Jeg har hørt på et par av dem, og denne gangen var det Kristin Halvorsen som pratet med Maja Lunde om hennes nyeste bok. Jeg hentet den nye boken til Maja Lunde på biblioteket i går, så den blir neste bok ut, gleder meg!

Kristin Halvorsen og Maja Lunde

Dagen etter var jeg på konsert med ensemblet Curentes, i selveste Naturhistorisk museum. Stykket de fremførte heter ARK, og var skikkelig spennende, men utfordrende å lytte til. 

Vi satt på første rad da Gisle Børge Styves orkester underholdt, dette var skikkelig morsomt. Litt mer høykultur ble det noen dager etter, da jeg var i Grieghallen og så Tryllefløyten med gode venninner. 


En scene fra Tryllefløyten

Dagen etter det igjen, var det tid for Bok og bar, hvor Ida Hegazi Høyer og Gunnhild Øyehaug ble bokbadet av Eivind Riise Hauge. Jeg hadde nettopp avsluttet de to damenes nyutgivelser, og koste meg storveis. Med seg som oppvarming hadde de Kristian S. Hæggernes og Gro Jørstad Nilsen som leste fra sine nye romaner.


På KODE inviterte de til et foredrag med tittelen Øl og vin blir fin. Det var interessant og veldig godt formidlet av en nyinnflyttet trønder til Bergen.  

Søndag 13 november er fødselsdagen til Torborg Nedreaas. Vi som er med i Torborg Nedreaas-selskapet feiret henne denne kvelden, med gitarmusikk, opplesning og en panelsamtale med Mìmir Kristijànson, Oda Slotnes og Elisabeth Eide, ledet av Benedicte Araldsen. Jeg må få lov å si at dette er en av de beste samtalene av dette slaget jeg har sett. Mennesker i krig er en novellesamling av Nedreaas, og det var denne som dannet utgangspunktet for samtalen.


Det gikk slag i slag, for dagen etter var det tid for en samtale mellom Gunnar Staalesen og Ruth Lillegraven, ledet av Eli Fossdal Vaage. Sjangermangfold og bredde beskriver disse to forfatterne, som representerer ulike generasjoner. 


Samtaleserien Lytt til lyrikken er i gang med en ny vestlandsturne. Sangpoeten Erlend Ropstad møtte  lyriker Endre Ruset til en samtale om å skrive, og om å leve av og med sanger og dikt.

Kjærlighetens antarktis skrevet av Sara Stridsberg, ble årets beste forestilling på DnS, noe Havet tar ikke ble. Her møtte vi et dramatisk og skremmende tema, men ingen tårer eller klump i halsen viste seg.

November måned ble avsluttet med en førjulstur til Haugesund hvor eldstemann og barnebarn nå bor. I dag har jeg jobbet 13 timer, de fire siste med å lage i stand til jul for barna på avdelingen, så nå er julestemningen på vei her hos meg også. 

Med årets siste julebok så godt som ferdiglest, ser jeg også dette forsøksprosjektet som avsluttet, fire juleromaner for en som ikke leser sånt, er ganske bra. Jeg har ikke lest verken dikt eller 1001-bok denne måneden, det er ikke bra, men "to do" listen ble for lang og krevende denne gangen. 

God lesedesember alle sammen!

8 kommentarer:

 1. Eg har lest Ernaux, og skal lese Kristof og Kang :-) God desember!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt, et par av de bøkene er jo særdeles korte, så det er bare til å glede seg :)

   Slett
 2. Skal si du har fått med deg en del i november, mye kultur:)
  Har lest 1, 7, 9, 13, 18 av dine. Ser jeg kan glede meg til Damhaug. Skal også lese Colgan, har begynt på nr 1 i serien nå, den liker jeg. Braathen og Øyehaug også.
  Godt å se at Henningsen ble en fulltreffer:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Damhaug imponerte (igjen) Frode leser den nå, og han kommenterte i går kveld at dette var spesielt bra. Spennende å høre at nr 1 fenger, kanskje jeg må gi henne en sjanse. Fant Velkommen til Floras kafè på Storytel, så da skal jeg får gjort det :)
   Ja Henningsen var fin, skal skrive om den i morgen.

   Slett
 3. Er i gang med 'Hund uten grav' - og den er veldig bra. Damhaug er ein av dei beste!
  Har også lest 'Synkehull', og ser at du er meir kritisk enn meg. Eg reknar med at du reagerte på mangel på framdrift. Eg ga den 4 minus.

  Elles er det eit artig "forsøksprosjekt" med lesing av julebøker. Eg er heller ikkje "der", uromantisk, usentimental og "ujulete" som eg er. Ei julebok som andre tykkjer er koseleg vil som regel berre vera irriterande for meg. Dei einaste julebøkene eg verkeleg har likt er Levi Henriksen sine novellesamlingar 'Bare mjuke pakker under under treet' og 'Alt det som lå meg på hjertet' (begge i Storytel) + romanen og gjennombruddet hans; 'Snø vil falle over snø som har falt'.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er heller ikke sentimental når det kommer til jul. Jeg elsker Levi Henriksen, og har lest mye av ham, takk for tips om Storytel, tipper de bøkene tåler et gjensyn. Synkehull irriterte meg på mange måter, jeg har likt forfatteren veldig godt så jeg ble nok litt skuffet.

   Slett
 4. Jeg er imponer hver mnd. over hva du rekker over. Jeg har lest nr. 5. 6. og har startet på 8.
  Så mange fine forestillinger du har fått med deg, jeg har vært på masse utstillinger, det glemte jeg å få med meg.
  Ha en flott desember mnd. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært et heftig kulturliv denne måneden, og desember begynte i samme leia, med en utrolig fremførelse av Mahlers 2 symfoni, Oppstandelsessymfonien, i går.
   Gøy at vi leser noen av de samme bøkene :)

   Slett