mandag 18. april 2022

Eit nytt namn - tredje del av Septologien til Jon Fosse

Denne tredje boken i Jon Fosses septologi har gjort seg bemerket, og havnet som en av seks bøker på kortlisten til den gjeve Internasjonale Booker Prisen. Jeg har lest Det andre namnet og Eg er ein annan, og innrømmer gjerne at dette havner litt på kanten av min komfortsone, men jeg gir meg heldigvis ikke så lett. 

Forlaget om handlingen:
I det tredje bandet av «Septologien» nærmar det seg julaftan. Tradisjonen tru et Åsleik og Asle lutefisk saman. Det vert eit stilt måltid. Asle kjenner seg kraftlaus og ferdig med målinga. Han ryddar vekk alle målarsakene og køyrer dei siste bileta til Galleri Beyer i Bjørgvin.

I tilbakeblikk fylgjer vi livet til dei to Aslane. Asle møter den livslange kjærleiken i Ales, kjem inn den katolske trua, får stilla ut i Galleri Beyer og kan leva av å måla bort alle bileta som har fest seg i minnet hans. 

Asle og Ales flytter etter kvart frå byen til huset på Dylgja. Namnebroren gifter seg også, men bryllaupet hans endar med ei hulkande brur og eit vondt brot.


I god Jon Fosse-stil blir vi enda bedre kjent med de to Aslene, hvis liv i Fosses fortelling ligger veldig tett opp til hverandre. I denne tredje boken fylles på en måte hullene igjen, de hullene som du ikke nødvendigvis hang deg opp i tidligere, men som nå fylles med mening.

Asle ligger på sykehus, og Asle som bor i Dylgja får på gjentatte telefonoppringninger til sykehuset, beskjed om at han ikke kan komme på besøk. Julaften nærmer seg, og for første gang har han sagt ja til naboen Åsleik, å bli med til søsteren hans Guro for å feire jul. Men, han er slapp og motløs, og i ferd med å pakke vekk alt som har med maling å gjøre.

Dette er på en måte nåtidshistorien, mens like ofte og i glidende overganger til og fra befinner vi oss femti år tilbake i tid. Vi får høre om begges liv, hvordan de flytter til Bjørgvin, skaffer seg husvære og kjærester. Når første del slutter opplever vi, at Asle kommer hjem til Liv, finner henne på gulvet, og Vesleguten skrikende i sengen, historien glir over i nåtid, hvor Asle på Dylgja, sitter med Ales sin rosenkrans og ber til Gud.

Andre del og slutten på Septologien gir en avklarende slutt på hele historien om Asle og Asle. De to karakterene, som for det meste har flytt i hverandre, blir tydeligere, samtidig som deler av handlingen får sin velfortjente oppmerksomhet. Det snakkes mye om religion her mot slutten, og ikke minst kunstnerkallet som har vært sterkt i Asle, men som nå svinner hen samtidig som han virker mer og mer dement? ikke vet jeg, men det var det som slo meg.

Disse tre bøkene må leses med et åpent sinn, glem det lineære og gi opp forsøkene på at hver detalj skal gi mening der og da. Jon Fosses Septologi er kunst, verken mer eller mindre, og bør tas inn og fordøyes, med alt annet enn hjernen. Denne siste boken ble for meg den letteste å lese, kanskje fordi jeg var forberedt, og kjente historien godt fra før. 

Tenk om Fosse vinner the International Booker Price 2022? det er ikke bare bare å være på kortlisten til en så spennende litteraturpris. Landene Norge "konkurrerer" med er Sør-Korea, Japan, India, Argentina og Polen, Elida har trua, og det har jeg også ☺

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2022
Sider: 303
Kilde: Biblioteket

12 kommentarer:

 1. Jeg heier på Fosse. Han skriver godt og spennende. At jeg ikke kommer helt overens med bøkene er ikke hans feil.
  Heaven er den enste av bøkene på kortlisten jeg har lest. Ok bok, men føler ikke den bør vinne prisen.
  Heia Fosse!

  Tror vi har godt av å innimellom lese bøker som er utenfor våre komfortsone. Jeg kjeder meg med Fosse og har denne gnagende følelsen av at det er noe jeg ikke forstår. Men det er interessant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da jeg aksepterte alle gjentakelsene og skjønte at det faktisk skal være sånn, så gikk det lettere (selv om det ikke gjør noe om han slutter med det) Tenker som det, at det er jeg som ikke forstår hvor genialt det er det han skriver.

   Jeg liker også å utfordre meg selv litt, sitter med den nye gjendiktningen av Sylvia Plath i dag, ikke helt enkel den heller :)

   Slett
 2. Eg sier som Augusta over her at me har godt av å lese bøker utanfor komfortsona innimellom. Eg skal kaste meg over tredjeboka nå til veka.

  Og ja, eg har trua på at det kan bli Fosses år. Booker- og Nobel-pris neste :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper han får den blesten han fortjener, ikke fordi han er superpopulær, men fordi det er kunst det han driver med. Gleder meg til å lese hva du synes, takk for oversikten Elida, jeg må sjekke om det er noe av det som er oversatt til norsk :)

   Slett
  2. Etter kva eg veit er det kun Heaven som er omsett enn så lenge :-)

   Slett
  3. Fant den på Bookbites, så jeg er i gang med den :)

   Slett
 3. Jeg håper også at Fosse vinner. For dette er virkelig kunst. Litteratur for allmuen? Definitivt ikke. Stream-of-consciousness er ikke det. Men når det gjøres med finesse, som Fosse, så kan det være nydelig. Når det er sagt, så liker jeg faktisk Andvake-trilogien bedre. Mye bedre. Dette Asle-verket som jeg kaller det, er litt for monstrøst for meg, uansett hvor glad jeg er i forfatteren. Som om FOsse skal sette et gigabautapunktum for forfatterskapet sitt. Jeg skal lese sisteboka, men jeg kjenner jeg butter littegranne imot enda. Når han mottar Bookerprisen? Ja da leser jeg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Punktum? får da ikke håpe det. Jeg hadde ikke tenkt å lese denne tredje boka, men når den kom på Bookerkortlisten så måtte jeg til pers. Tror du blir gledelig overrasket, det ble jeg. Har bestilt Heaven på biblioteket, håper å få den med meg hjem i morgen når Fosse blir returnert. Dette er ikke bøker jeg anbefaler tilfeldige lesevenner, til det er det for sært, men oss særinger imellom kan sette pris på det :)
   (Takk for at du prøvde igjen)

   Slett
  2. Mente ikke sånn seriøst punktum punktum, men det er vel dette verket - om noe - som kan gi Fosse Booker/Nobel pris. Bare omfanget kan jo knekke en vanlig leser, hehe.
   Oss særinger imellom liker dette. Jeg blir så fryktelig lei av å lese det samme hele tiden. Enten bare krim. Eller bare poesi. Eller bare... Fosse. Jeg har hatt lang Fosse-pause nå. Det nærmer seg!
   (selvfølgelig :-)

   Slett
  3. Vi lar oss ikke knekke så lett, er enig med deg, det er gøy å lese forskjellige ting, og ikke minst utfordre seg selv litt :)

   Slett
 4. Har enda ikke kommet i gang med dette verkeet, men det skal jeg etterhvert. Vinner han Booker får æ fart i seilet:)
  Likte Andvake-trilogien veldig godt og Nokon kjem til å kome.
  Klart det er sunt å la seg utfordre:)

  Ser du leser Sylvia Plath. Den nye samlingen/gjendiktningen skal jeg skaffe meg, har bare ikke kommet så langt enda, men lånte et par eldre diktsamlinger av henne før påske. Tenker å ha en Plath-økt inkludert Euphoria etter ppske, dvs snart:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heldigvis deg til å utfordre meg på diktfronten, Sylvia er ikke lett å forstå, leser med hennes historie i bakhodet, og forsøker å tømme hodet for akkurat det. Foreløpig har innledningen og JSD sine ord på slutten gitt mer mening/glede enn selve diktene, men jeg kjører på igjen :)
   Gled deg til å bli kjent med Asle og Asle!

   Slett