søndag 10. april 2022

Fyrstene av Finntjern av Lars Elling

Lars Elling er en billedkunstner (utdannet i Bergen) som har stilt ut i flere av verdensmetropolene. Du finner ham på Nasjonalmuseet og han har mottatt priser for sine bokillustrasjoner. Fyrstene av Finntjern er hans debut som forfatter.

Forlaget om handlingen:
I 1985 går Filip siste året på videregående, men først og fremst tegner han, på evig jakt etter en strek som kjennes sann. Bestefar Arnstein holder til i første etasje i generasjonsboligen på Bekkelaget; over gjerdet bor onkel Truls, Arnsteins lillebror. Brødrene har ikke snakket sammen på en mannsalder.

Filip oppsøker den gretne bestefaren, først av plikt, siden stadig mer fascinert av Den Gamles fortelling fra guttedagene. Det er uroligheter i Europa, den store krigen nærmer seg, og Keiseren, som Truls og Arnstein kaller sin dansk-tyske far, vil herde sønnene sine. Utstyrt med fiskestang og dobbel sovepose blir guttene sendt ut i Nordmarka for å tilbringe somrene der. 


Sulten gnager og nattekulda svir, men de to små fyrstene av Finntjern står opp med sola, jakter og sanker og sveises tett sammen. Samtidig går en eldre, storvokst bror i sin egen verden hjemme på Bekkelaget, til Keiserens store bekymring.

For en herlig roman! Er du klar for et oppkomme av fine naturskildringer, så er dette boken for deg. Nåtidsfortellingen hvor Filip er hovedpersonen er den som holder alt sammen, mens det er Arnstein, bestefaren til Filip sin historie som byr på mest spenning. 

Når de to sammensveisede brødrene Truls og Arnstein mot slutten av boken må ta med seg Tom Even, den tilbakestående storebroren sin på ekspedisjon i skogen, er de ikke happy:

                        Arnstein er ikke sur. Til nå har brødrene vært i perfekt balanse. Som om de sto på en tømmerstokk i vannet, på vei nedover en elv med fosser og stryk der hva som helst kunne skje. Der begge forsto at de måtte reagere som èn. Èn felles tanke, ett sett med bevegelser. Stokken kunne begynne å rulle. Den kunne dreie, den kunne vippe. Men så lenge de var to var et samlet vi, kom de tørrskodd i land. Arnstein er ikke sur. Han er redd. 

Nå står den vilt fremmede storebroren i digre beksomstøvler midt på stokken deres, tungt mellom dem. En hjelpeløs, vaklende kjempe som dekker hele synsfeltet og blokkerer telepatien. 

Truls på ni år var tøff og modig da han hadde Arnstein å strekke seg etter, men når femten år gamle Totem er med på turen, blir Truls som en unge han også. Det er dramatisk det som skjer mot slutten av historien, både i 1914 og i nåtidshistorien hvor bestefar Arnsteins lunger synger på siste verset. Når Filip sitter inne hos bestefaren forteller fyrsten av Finntjern barnebarnet sitt, historien som er årsaken til at han ikke har snakket med lillebror Truls på en mannsalder, og avslutter med å vise ham arrene han har på ryggen.

Fyrstene av Finntjern byr på fine mellommenneskelige skildringer, solide karakterer og flotte dialoger. I tillegg er romanen skrevet i et språk som har mange morsomme finesser, så selv om handlingen ikke gir så mye å humre av, så gir språket fortellingen et lett preg. Jeg likte godt den flotte naturen som skrives frem, og ikke minst refleksjonene som kommer frem rundt Filips arbeid med blyant og papir. 

Denne må du få med deg, enten du er en prepper in spe, eller kunstnerisk anlagt, romanen har mange bein å stå på ☺


Forlag: Oktober
Utgitt: 2022
Sider: 356
Kilde: PDF fra forlaget

I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt leseeksemplar fra forlaget, med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

17 kommentarer:

  1. Verkar vara en intressant och annorlunda roman. Takk for smakebiten!

    SvarSlett
  2. Man undrar ju verkligen vad som hänt mellan bröderna!

    SvarSlett
    Svar
    1. De er jo så gode venner gjennom hele romanen, men slutten avslører hva det er som har kommet mellom dem :)

      Slett
  3. Den har jeg notert meg og skal leses, God søndag Tine!

    SvarSlett
    Svar
    1. God søndag selv Ingun, tror denne er midt i blinken for deg :)

      Slett
  4. I bästa fall kanske boken kommer i svensk översättning. Tack för fin smakbit

    SvarSlett
  5. Verkar spännande. Skulle gärna läsa den. Tack för smakbiten. Hoppas du får en trevlig dag.

    SvarSlett
  6. Tack för smakbiten! Låter intressant.

    SvarSlett
  7. Prøvde å kommentere på mobilen tidligere, men den forsvant...

    Har notert meg denne boka siden den har fått så utrolig mye bra kritikk. Må nok lese den før eller siden:) Men for tiden går det mest i krim, og siden det er påske må det jo bare fortsette litt til..;)
    God søndag Tine:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt vanvittig hvor mye blest det er om den :) Jeg kom jo gjennom hos deg i dag, litt kjedelig, men vi får ikke gi opp. Jeg er i gang med Ræstad, skikkelig trønderkrim på meg, siden det ikke ble Trøndelagpåske i år :)

      Slett
    2. Ja, veldig til å være en norsk samtidsroman av en forholdsvis ukjent forfatter.. ( i alle fall for meg, og jeg synes jeg følger godt med).
      Kjedelig med det kommentartrøbbelet, men men..bra du ikke gir opp helt:)
      Håper du liker Ræstad sine bøker. De er kanskje litt rolige som historisk krim ofte er, men jeg synes de er veldig gode:) Kos deg med hjemmepåske:)

      Slett
  8. den boken skulle jag vilja läsa. tack för smakebiten!

    SvarSlett
  9. Låter intressant, kanske översätts. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  10. Stemningsfullt cover og historie. Du har skrevet flott om boken. Men jeg sliter med å lese romaner for tiden (leser dikt, noveller, sak og sære greier. Når roman"sperren" en dag er over, står denne boken høyt på listen. Nusgjerrig på Totem.
    God påske, Tine

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er en spesiell roman, fin og litt originalt skrevet. Synd med romansperre, men det slipper nok taket :)
      Riktig god påske til deg også :)

      Slett