mandag 29. november 2021

Havets kirkegård av Aslak Nore

Er du klar for en storslått roman hvor død i familiedynastiet fører til en maktkamp uten sidestykke? Det var omtalen hos Marianne på bloggen Ebokhyllami som fristet meg til å sette meg ned, med min aller første Aslak Nore bok. 

Forlaget om handlingen:
Høsten 1940 går hurtigruteskipet D/S «Prinsesse Ragnhild» ned utenfor Bodø. Vera Lind og hennes nyfødte sønn Olav overlever, men ektemannen og hundrevis av andre omkommer.

Åtti år senere tar forfatteren Vera livet sitt. Sporene peker tilbake til forliset. Forfatterskapet fikk en brå slutt da hun forsøkte å fortelle sannheten om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen under krigen. Hun ble tvunget til taushet. Olavs datter Sasha begynner å lete i farmorens historie. Hva skjedde egentlig på den fatale hurtigruteseilasen?

Det er en romantisk og tragisk reise langs norskekysten og en fortelling der sannhet står mot familielojalitet, med konsekvenser så store at de kan føre til familiens undergang.

Marianne hadde helt rett, dette var en virkelig spennende og innholdsrik historie. Jeg har, til meg å være, brukt lang tid på boken, ikke fordi den kjedet meg på noen måte, men fordi en 5 dagers tur til London "kom i veien". 

Historien er fortalt fra to vinker, begge fraksjonene av familien til Vera Lind, de som holder til i Bergen, og de andre på Østlandet. Familieoverhodet Hans i Bergen er lege i Midtøsten, og med det sprenges historien langt ut over landegrensene. Vi får høre om norske jihadister, om kurdiske Irak og om IS, og det er nettopp her romanen begynner, med en dramatisk scene. 

Historien går også tilbake til 1940, da hurtigruteskipet Prinsesse Ragnhild forliste, og Vera så vidt greide å redde livet. Vera skrev biografisk om denne hendelsen, noe som har vokst til en familiehemmelighet som ødela forholdet mellom henne og sønnen. I bolker gjennom boken hører vi fra denne boken, som etter hvert blir gjenfunnet, stykkevis og delt.

Havets kirkegård er full av dramatikk, ikke bare begynnelsen i en krigssone, men også mot slutten når det dykkes ned til havbunnen hvor hurtigruteskipet ligger. Jeg holdt nesten pusten da vi senket oss ned i det mørke dypet, mer ensomt og klaustrofobisk går det vel ikke an å få det mellom permene.  

Rammen rundt historien er Sashas ønske om å vite mer om hva som hendte med farmoren i ungdommen, og om dette hadde noe å si, for at hun nå tok livet sitt. Mysteriet nøstes opp, og på veien hører vi om regjeringens  og norske bedrifters samarbeid med tyskerne, og hvilke konsekvenser dette fikk.

Jeg likte denne boken veldig godt, selv om jeg denne gangen har lest i kortere bolker enn jeg normalt liker, så satt handlingen godt i hukommelsen. Jeg anbefaler den gjerne videre ☺

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2021
Sider: 485
Kilde: PDF fra forlaget

4 kommentarer:

  1. Takk for link, og glad du likte den like godt som meg. Denne boka går inn i historien som ei av de beste i 2021. Herlig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ga meg selv et klapp på skulderen for å gjøre noe med nysgjerrigheten etter å ha lest din omtale :)

      Slett
  2. Jeg fikk også med meg Mariannes begeistrede omtale. Nore står på lista for forfattere å uteforske i 2022.
    Ha en fin leseuke, Tine

    SvarSlett
    Svar
    1. Tenk at vi kan begynne å planlegge 2022... tiden flyr, jeg vil også lese mer av Aslak Nore. Ønsker deg fine lesestunder i uken vi har begynt på :)

      Slett