fredag 12. november 2021

Siste spiker - ny spennende krim fra Stefan Ahnhem

Jeg har tidligere bare lest Den niende graven, i denne serien, og til alt overmål så likte jeg den ikke noe særlig (omtalen forteller hvorfor). Siste spiker som er bok nummer seks i serien koste jeg meg godt med forrige helg, så jeg noterer meg de andre titlene som turfølge fra Storytel. 

Forlaget om handlingen:
Han har utpresset. Han har mishandlet. Han har voldtatt. Han har gått over lik for å nå helt til topps. Han er foraktelig på alle vis. Han heter Kim Sleizner og jobber som politisjef i København.

Dunja Hougaard har gått under jorda for på eget initiativ å etterforske sin tidligere sjef. I månedsvis har hun og teamet hennes samlet inn informasjon. Da en høyt ansett mann innenfor den danske etterretningstjenesten blir funnet sammen med en naken, ukjent kvinne i en bil på havbunnen utenfor Refshaleøen, begynner det endelig å bli klart for å utløse fellen. Spørsmålet er bare for hvem.

Samtidig, på den andre siden av sundet, får den svenske politimannen Fabian Risk en beskjed som forandrer alt.


I åpningsscenene finner vi tøffingen Dunja Hougaard hengende, takbjelkene vel og merke, mens hun gjør armhevninger. Hun har slått seg sammen med to andre typer, hakkerne Qiang Who og Fareed Cherukuri og trekløveret driver nå utstrakt overvåking av Kim Sleizner. 

Kim og Dunja har en forhistorie som jeg savnet å ha lest om, for her oser det av forakt fra begge sider. Sleizner som er politisjef i København tar et steg til side, når en ny drapssak kommer på bordet. Han overlater sjefsstolen til Jan Hesk, som er ny og usikker på seg selv, men greier allikevel å oppføre seg som en drittsekk mot den kvinnelige etterforskeren Julie Bernstorf. Kim Sleizner har en helt egen agenda, som vi følger på siden av Hesk og hans etterforsking. 

Og så har vi Fabian Risk da, temmelig skjelven av åndenød og angst, har han brukt en måned på å komme seg etter oppklaringen av "Terningmordene". Hans sønn har blitt lurt med på noe kriminelt, og sitter i varetekt i påvente av at han skal vitne, og dette holder på å ødelegge det som er igjen av familien hans. Kona og datteren Matilde vil akseptere og komme over sjokket, mens Fabian vil undersøke detaljene for å vite sannheten om hva som egentlig har hendt.

                Men det var jo for helvete sannheten som tok livet av ham! Har du greid å fortrenge det allerede? At han bare kunne sittet her og drukket te med oss og latt som ingenting etter det han hadde vært med på. Har du i det hele tatt sett de filmene? Når de torturerer hjemløse i hjel på de meste makabre og avskyelige måtene en kan tenke seg?
                Du får det til å høres ut som om han var med. Det eneste han gjorde var å stå og holde vakt en av gangene. Har du glemt det? Han gjorde det fordi de tvang ham.

Dette er krim av beste klasse, med høyt tempo og mange uventede vendinger. Det er ikke så mye fokus på etterforskingsdetaljer, noe jeg satt pris på. Vi møter mange skjebner, og det er ikke så mye å le av, teksten oser av hemmeligholdelse, makt og hevn, og gir et bilde på min netthinne som får meg til å rynke på nesen.

Det som holder all dramatikken sammen er en forståelse av at høytstående maktpersoner har samlet seg i en slags herreklubb, hvor de driver med lyssky virksomhet. Dette maktmisbruket gjennomsyrer historien, men i hvilken form dette har fremgår ikke tydelig, før helt mot slutten.  

Siste spiker har korte kapitler, som veksler mellom hovedpersonene. Karakteroppbyggingen er god, til tross for at dette er den sjette boken i serien, jeg hang i alle fall med (selv om jeg gjerne skulle ha lest de andre bøkene). Historien er temmelig hardkokt, lesingen var intens, men litt hei hvor det går, er gøy i perioder. 

Stefan Ahnhems sjette bok anbefales gjerne videre!


Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2021
Sider: 494
Kilde: Leseeksemplar


Serien om Fabian Risk i rekkefølge: 

Offer uten ansikt
Den niende graven
Atten grader minus
Motiv X
X måter å dø på
Siste spiker


9 kommentarer:

 1. Jeg har lest alle de forutgående bøkene. Denne skal definitivt også leses. Turte ikke lese hele omtalen din, for jeg vil være aldeles "blank" når jeg starter på boka. Har hypeskrekk for denne ;) Registrerte imidlertid at du likte den godt. Det holder for meg. Siste spiker i kista - jeg er klar!
  Og du har ikke lest de forutgående? Der har det vært svært mye bra, just sayin' ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Blank er bra! i alle fall med sånne bøker som skal leses, og noe lesetips ikke er nødvendig. Jeg hørte nummer to i bilen sammen med sønn i baksetet, og var ille berørt over alle de rå sexscenene. Det ble ikke med flere enn den, men nå har jeg planer om å høre resten av serien (om mulig)

   Slett
 2. Denne har jeg også fått, men er skeptisk til Anthem. Har ikke lest noen av dem siden de virker for voldsomme/harde/voldelige for meg. Har en annen liggende også, eller ga den til min mor, husker ikke..
  Hvordan vil du klassifisere Anthem, feks sammenlignet med Kepler?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet du er litt skvetten, så kanskje du bør styre unna, men den falt i smak hos meg. Tenker Ahnhem minner veldig om Kepler i stil :)

   Slett
  2. Vet ikke om jeg vil kalle meg skvetten akkurat, men er det for mye voldelige utgreinger og gørr kan jeg få mareritt av det, så jeg styrer helst unna.

   Slett
  3. Skjønner godt at du styrer unna hvis du får mareritt, problemstillinger på jobb holder meg våken om natten, men aldri krim :)

   Slett
  4. Foe tiden orker jeg ikke krim heller, fordi det jeg jobber med på jobb er for heavy.
   Så jeg koser meg med "Familien Durrells greske liv" på NRK TV og Per Petterson i lydbok:)
   Men jeg liker jo krim generelt, bare må ha en pause, samt styre unna det som blir too much.

   Slett
 3. Jeg har hatt de to første bøkene i en haug i mange år. Og Birgitte har denne på topp fem beste krimbøkene hun har lest i år. Så Ahnhem står nok på lista for 2022.
  Nyt fredagen

  SvarSlett
  Svar
  1. Så herlig å finne gullklumper i bokhaugene, det er bare til å kjøre på :)

   Slett