tirsdag 16. november 2021

Tre kvinner av Mari Ann Augestad

På bloggen Ebokhyllami leste jeg en flott omtale om romanen Hun reiste alene. Siden det er den andre romanen til Mari Ann Augestad, heiv jeg meg rundt og leste debutromanen hennes først. (Mariannes omtale). Jeg har stilt meg i kø for bok nummer to, for denne type roman liker jeg veldig godt.

Forlaget om handlingen: 
Maria har begynt å se seg tilbake. Hun ser på valg hun har tatt og undrer seg over hvordan små og store hendelser i livet hennes ble slik de ble. Særlig når det kommer til kjærligheten ser hun seg tilbake, for å gruble og reflektere over hvorfor hun valgte og handlet som hun gjorde. 

Hennes elskede som hun aldri fikk, erstatteren som hun fikk og studenten på Skillebekk som ble far til hennes barn. Maria finner faktisk ut ganske mye, om hvordan livet hennes henger sammen, om de valgene hun tok og hvorfor livet ble slik det ble. Ikke minst ser hun tydeligere de kvinnene som gikk foran henne, den strenge mormoren og den velmente moren, og hva er det for slags arvegods hun har fra sine formødre, som flyter gjennom årene og refleksjonene hennes.

Maria er oppkalt etter sin strenge mormor, overhode og familiens alibi. Nå har hun passert femti og begynt å se seg tilbake, for å danne seg et bilde av hvorfor hun, eller livet, ble som det ble.

Romanen er bygget opp av to perspektiver, den middelaldrende damen som fremdeles har kontakt med sin elskede, og hennes eget liv fra barndommen og fremover, skildret i lys av mormoren og morens innflytelse. 

            Jeg forstår at jeg trigger områder i hjernen min nå som jeg bør holde meg unna. Det er verken sunt eller særlig fornuftig, men skal jeg finne ut av hvordan jeg vil være som en eldre kvinne, må det luftes. Det er tid for rengjøring, en ny vår er tross alt i vente.


Hva gjør egentlig vi mennesker for å beskytte oss selv? trygge rutiner, en varm dusj om morgenen som tiner opp stivhet, beroligende småprat over kaffekoppen. Det duger det, men det tryggeste må vel være å kjenne historien sin, og det er akkurat det Maria går i gang med, for sin egen del, og for datteren. 

Refleksjonene vi får i denne romanen er verdt å ta med seg, også for dem som ikke befinner seg i Marias situasjon. Det er vel ikke før våre egne barn vokser opp og flytter hjemmefra, at vi tenker over hvordan egne foreldre har det. 

Teksten er til tider ganske så morsom, med slagferdige kommentarer og betraktninger litt utenom det vanlige. Karakteroppbyggingen er fantastisk, jeg ser denne fule mormoren for meg, og moren til Maria som reiser seg ut av sorgen og får livslysten tilbake.

Romanen er kort, men rommer mye. Med 165 luftige sider leste jeg den på en kveld, det var en god "pausebok" før jeg fortsetter med mursteinen jeg har holdt på med en stund. 

Forlag: Gloria
Utgitt: 2018
Sider: 165
Kilde: Biblioteket

14 kommentarer:

 1. Kjekt å se at jeg traff blink. Trodde nok du ville like denne/disse små romanene. De er ikke lange og omfangsrike, men som du sier - de rommer mye og er tankevekkende. Hun reiste alene var også boka som bikket meg over til å melde meg opp på kurs på Forfatterskolen. Skriv ditt liv. Mellom Ernaux, Augestad og julegaven fra min datter ifjor - Min Mamma-boka - så var det det som skulle til. Spennende tider fremover :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er herlig når du har lekt med tanken lenge, også er det en bok som gjør utslaget. Håper vi får høre mer underveis, jeg heier på deg :) Nå gleder jeg meg enda litt mer til Hun reiste alene er ledig til meg :)

   Slett
  2. Forsåvidt ikke en hemmelighet :) Jeg har i ren Ernaux/Augestad-ånd meldt meg opp på kurset Skriv ditt liv med Kjersti Wold. Det er et seksukers-kurs med skriveoppgaver og webinar. I tillegg får jeg tilgang til en skokk felles-for-Forfatterskolen mentorseminar med kjente forfattere som favoritten Ørjan N. Karlsson, Tom Egeland, Trude Teige, Ruth Lillegraven etc. Kanskje litt lite lurt å starte nå i oppkjøringen til jul, men hey - klarer vi én, så klarer vi en til :) Veldig pedagogisk riktig lagt opp så langt, så ja - spennende.
   Hun reiste alene er like fin, selv om karakterene er noe "snillere" i uttrykket. Håper du liker den også.

   Slett
 2. Denne traff ikke meg, dessverre. Blogget om den for en stund siden, når kom den ut? 2018, du verden som tiden går. Godt å høre at du likte den.:)
  Kan forresten støtte under på at Forfatterskolen er et bra å sted å være elev på. Har vært elev siden april i år- men går andre kurs enn Marianne. (Romankurs og krimkurs- og nå er jeg i avslutning på Markedsføringskurs og et kurs i barne-og ungdomsbøker fordi jeg vant det i en trekning i vår) Felleswebinarene er de samme for alle kursene.
  Jeg synes dette er lærerikt og nyttig og ikke minst veldig kos, å delta på, selv om det er uvisst om og når det kommer til ferdig skriftlig produkt. Det er også en liten "litteraturskole" på en måte. Kanskje jeg blir "evig" elev der, fordi det er så hyggelig og interessant:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får hive deg med Tine:) Kan ligge i sofaen og høre på webinar og slappe av, men lytte godt:)

   Slett
  2. Grunnen til at jeg kjøpte min første pc var at jeg skulle gå på et nettkurs, den gang i kosthold. Jeg lærte mye, men det ble ikke til noe mer. Etter jeg har begynt å lese så mye, blir all tid som brukes til noe annet, liksom sløsing med tid. Skjønner at dette er veldig kjekt, trenger å gjøre noe annet enn jobb/lesing/fjellturer etterhvert, så jeg lar dette lille frøet spire. Takk Anita og Marianne!

   Slett
  3. Høres så fint ut at du lar frøet spire:)
   -
   Ps- kosthold har du vel jobbet med i perioder? Synes jeg har sett det på bloggen innimellom.

   Slett
  4. Jeg var veldig opptatt av kosthold i noen år rundt 2008. Medisinfagskolen het det, og jeg lærte mye, faktisk så mye at jeg skjønte hvor uendelig stort dette lerretet er å bleke. Ble samtidig bitt av lesebasillen, så i stedet for å utdanne meg videre, hegnet jeg om tid til å lese.
   For tiden er jeg mer opptatt av mat enn kosthold :)

   Slett
  5. Ja, det ser man dess mer man dykker ned i det . Så mange retninger, så enormt stort. Men da har du et grunnlag i alle fall. Mat er medisin også:) For meg er mat kosthold og vice versa. Men nå er jeg i overkant opptatt av det for tiden etter å ha gjennomgått en kostholdsomlegging over tid.
   Livet tar forskjellige retninger og det å lese er da heller ikke dumt:) (sa ho- hehe)

   Slett
 3. Har lest siste boka å gav den en firer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Se der ja, vi er ikke alltid enig :)

   Slett
 4. Svar
  1. Aha, skjønte det nå. Leste du denne også, eller bare Hun reiste alene?

   Slett