lørdag 18. juli 2020

Kjære Edward av Ann Napolitano

Ann Napolitano bor i Brooklyn og underviser i skrivekunst. Hun har gitt ut tre romaner, men det er årets utgivelse Kjære Edward som ga henne det store gjennombruddet. Jeg likte boken godt, og anbefaler den gjerne videre!

Forlaget om handlingen:
Kjære Edward er en livsbejaende historie som ærlig og ømt utforsker et ubeskrivelig traume – og hvordan man sakte, men sikkert kan lære å leve på nytt.
En sommermorgen går 12 år gamle Edward Adler om bord på et fly fra Newark til Los Angeles. Sammen med ham er hans eldre bror, foreldrene og 183 andre passasjerer. Så skjer det utenkelige. Flyet styrter. Edward er den eneste overlevende.
Guttens tragiske skjebne får oppmerksomhet over hele landet. Selv strever han med å finne sin plass i verden uten familien. En viktig del av ham ble for evig tapt høyt opp i skyene.
Men så en dag gjør han en overraskende oppdagelse som vil lede ham til svar på noen av tilværelsens store spørsmål.


Handlingen tar oss med inn i livene til mange av passasjerene på flyet. Vi møter flyvertinnen, den vakre Veronica, Florida som har lagt sin elsk på alt som er alternativt, og Benjamin som har tjenestegjort i hæren, og skjuler sin legning for kameratene.

Vi blir kjent med familien idet de går gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, og i tilbakeblikk hører vi om pakkingen og flyttingen. Ulykken kommer tidlig i handlingen, og uten å fokusere så mye på sykehusoppholdet, går vi raskt videre til Edwards rekonvalesenten. Han bor nå hos tanten og onkelen, som har fått ønsket om egne barn knust, og sitter nå med ansvaret for en traumatisert 12-åring.

Romanen er skrevet på en sånn måte at vi jevnlig er tilbake i historien, via forskjellige innfallsvinkler. En gang etter ulykken, blir Edward oppsøkt av kjæresten til Linda, som han faktisk husker fra flyturen. Linda som vi lærer å kjenne som forelsket og gravid, når vi ser tilbake til før ulykken. På flyet blir vi også kjent med en gammel invalid mann, mens vi i ettertid blir kjent med ekskona hans, og på denne måten flettes historiene sammen.

Alle menneskene rundt ham er interessert i "mirakelgutten", som kom levende fra en sånn ulykke. Han blir fotfulgt av journalister, og medlemmer av lokalsamfunnet, men heldigvis får han seg raskt en god venn i nabojenta, som sammenligner ham med Harry Potter. Han begynner i klassen til Shay, og hun lar han sove på gulvet hos seg, når han ikke greier å sove på det tiltenkte babyrommet i det nye hjemmet sitt. Sammen finner de ut av alt det onkelen og tanten skjuler for Edward, noe som åpner for nydelige skildringer av tankene Edward baler med.

Dette er en velskrevet og handlingsdrevet roman, som fokuserer på mellommenneskelige forhold. Historien er ikke noen søtsuppe, men følelsene blir sterke fra tid til annen.

Romanen anbefales!Utgitt: 2020
Sider: 407
Kilde: Leseeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar