onsdag 5. juni 2019

Herfra til Hiroshima av Sunniva Lye Axelsen

Hjelp! var det første jeg tenkte da jeg pakket ut boken med det groteskt stygge coveret. Den ble satt i hyllen, men tatt frem igjen ganske snart da jeg leste en kommentar om den. Romanen er lest og det ble et ganske så hyggelig møte med en spesiell person.

Forlaget om handlingen:
I Herfra til Hiroshima følger vi hjemmehjelpen Ingrid som jobber i en liten drittkommune. 

Hun har brukt livet på å nedbetale foreldrenes gjeld etter at de kjørte seg i hjel, og vil bare være i fred.  

Helt til den dagen Thomas dukker opp hjemme hos en av pasientene hennes. For første gang vil noen være sammen med Ingrid, men når hun får noe å miste, blir livet vanskelig å håndtere. 

Ingrid blir mer og mer sjalu, og da Thomas etter hvert gjør det slutt, rett før de skal på jorden-rundt-reisen de har planlagt i et år, bestemmer Ingrid seg for å følge etter ham. 


Min skepsis til romanen ble raskt byttet ut med begeistring, etter jeg begynte å lese. Sunniva Lye Axelsen bruker et vakkert språk og gjør seg mange treffende observasjoner som skildrer menneskesjelen. Hovedpersonen Ingrid er en temmelig spesiell dame, hun er sta og har lite til overs for andre mennesker.

Bortsett fra pasientene sine da, fjolset Erling, periodedrankeren Hildegunn, Otto og Gjertrud og ikke minst Carl, dem har hun et stort hjerte for.

I bakgrunnen ligger fortiden hennes og lurer, hva skjedde egentlig med foreldrene? og hvorfor er Ingrid sånn som hun er? Tankene mine vandret til frøken Oliphant underveis i lesingen, med sine problemer med sosialisering, med sin redsel for basselusker og avhengighet av rutiner.

Man blir glad i Ingrid, selv når hun begynner å følge etter Thomas på jorden-rundtreisen. Det er ikke anstendighet i det hun gjør, men en forstår henne så godt, for hun har selvinnsikt og vet hvorfor Thomas "ga opp" og avsluttet forholdet til henne, til fordel for Ida.

Jeg likte begynnelsen av boken bedre enn slutten, siden det i mitt hode er umulig å gjennomføre en skygging av mennesker uten å bli oppdaget i første sving. Det var også i starten vi fikk de tankevekkende assosiasjonene som det gikk an å kjenne seg igjen i.

Herfra til Hiroshima er en velskrevet historie som tar mennesket på alvor. Den er underholdende og absolutt en roman jeg vil anbefale for late dager i solsengen ☀


Forlag: Tiden
Utgitt: 2019
Sider: 299
Kilde: Leseeks

15 kommentarer:

 1. Var egentlig inne for å lese om Beistet (tar det etterpå), men ble lykkelig overrasket da jeg så det rosa, og, treffende, groteske, bokomslaget. Sååå blankt.. Sukk. Og Tiden som bruker å ha se såå pene bøker (Høier sine feks).

  Utssende til side.
  Jeg er enig. I at første del var best. At hun sikkert burde blitt oppdaget. Og at jeg heiet på Ingrid uansett. Likte den bedre enn mange 'lignende' romaner jeg har lest de siste åra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, veldig uvanlig for dette forlaget å velge et sånt cover, men man skal ikke skue hunden på hårene. Klart vi heier på Ingrid, og det skal jo litt til å få en sånn historie til å gå opp, hvis hun hadde blitt oppdaget etter 5 minutter :)

   Slett
 2. Med den forlagsomtalen så tenker jeg at dette er en satirisk roman, og det er den kanskje? Selv om den er litt Oliphant..
  Tenker jeg leser den når jeg får tak i den etterhvert.. Det finnes jo bibliotek. (Tiden svarer meg ikke)

  SvarSlett
  Svar
  1. Satirisk? kanskje... håper du leser, skulle gjerne hørt hva du tenker. Tiden må få fingeren ut :)

   Slett
  2. Ja.. Kanskje den ansatte er syk eller noe..

   Slett
  3. Anita:Tror vi må ha en liten intervensjon om du ikke får svar snart,eller full boikott fra oss andre i solidaritet. Neida... men de burde få fingeren ut og sette deg på listen igjen.

   Slett
  4. Beathe: Hehe, takk for solidaritet:)
   Orker jo ikke å mase, men G kan ha vært borte, eller mailen har druknet i andre mailer..
   Men si gjerne fra til meg hvis du har kontakt med henne, da vet jeg i alle fall om hun er på jobb eller ikke..

   Slett
  5. Jeg sendte mail til henne på mandag men har ikke hørt noe ennå,skal gi en lyd 🙂

   Slett
  6. Kan være syk eller bortreist da. eller ferie..og glemt å legge inn fraværsassistent.
   (takk..:)

   Slett
 3. Boken ligger klar og blir sikkert lest i løpet av måneden. Ble nesten litt "skremt" av det omslaget når jeg pakket ut boken, men det er litt kult også da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette var heftige saker, men som sagt boken er bra!

   Slett
 4. Syns denne høres veldig bra ut! Coveret var voldsomt, men det er i alle fall et blikkfang om ikke annet.

  SvarSlett
  Svar
  1. De har helt sikkert en tanke bak det, og det er ikke tvil om at boken var fin å lese.

   Slett
 5. Denne virker bra. Noteres. Jeg får ikke bøker fra de store forlagene lenger, men bruker biblioteket, der vi har en super dame som skaffer det jeg vil ha. Dessuten har jeg mer enn nok bøker i hyllene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Biblioteket gjør susen, så de fixer nok denne til deg også. God pinsehelg Åslaug!

   Slett