lørdag 25. mai 2019

Nordstjernen - en roman fra Nord Korea av D.B. John

Normalt liker jeg ikke så godt spionthrillere, og sammenligningen med I am pilgrim var ikke et pluss i margen for meg. At Nordstjernen byr på skildringer av livet i Nord-Korea veide allikevel tungt, og jeg er veldig glad for mitt valg av bok.

Forlaget om handlingen:
1998, en amerikansk-koreansk tenåringsjente blir kidnappet fra en strand i Sør-Korea. Mest sannsynlig av nordkoreanske agenter. Tolv år senere leter fremdeles tvillingsøsteren Jenna, etter henne. Jennas akademiske dyktighet og interesse for Nord-Korea gjør at hun kommer i CIAs søkelys. De tilbyr henne en stilling og det åpner seg en mulighet for å kunne reise på et oppdrag i Nord-Korea. Samtidig, i Nord-Korea, finner en bondekone en internasjonal hjelpepakke i skogen. Hun benytter muligheten til å selge varene på svartebørsen.

En offiser av høy rank, Cho, oppdager med frykt at han kan være i slekt med en landsforræder. Hvis dette blir oppdaget kan det bety døden både for ham og hans familie. Etter hvert som historien skrider fram, vil disse tre skjebnene møtes og det bygger seg opp til en intens bladvender.

Aller først: Sigurd Myhre leser helt fantastisk, raskt og greit og uten unødvendige krumspring i stemmen. Jeg måtte bruke litt energi i begynnelsen på å plassere karakterene, og få flyt i handlingen, men når møtepunktet til de tre historiene begynte å tre frem, satt lytteopplevelsen som støpt.

Romanen foregår i 2010, og aller først blir vi kjent med Jenna som er en smart ung kvinne med en trist historie i sin fortid. Hun har aldri glemt søsteren som forsvant, og begynner å undersøke ting når hun får en fot innenfor i CIA.

I to handlingstråder tas vi med til Nord-Korea. Vi blir kjent med de fattige konene som prøver å overleve ved å selge saker og ting på markedet, og gjennom disse lærer vi mye om dagliglivet i dette stengte landet. De rikes liv i Den demokratiske folkerepublikken skildres gjennom livet og arbeidet til Cho. Han blir sendt som en av flere representanter til Amerika, og kommer hjem som en helt, men dette livet skal komme til å få en brå slutt.

Dette er en thriller som skildrer en rå virkelighet, men bortsett fra noen grusomme torturscener (hvor jeg måtte ta ut den ene ørepluggen for å holde ut...) så er bildene jeg får i hodet lett å fordøye. Historien er interessant, lærerik og spennende, og absolutt en jeg vil anbefale videre!


Utgitt: 2019
Spilletid: 14:24
Kilde: Lytteeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar