onsdag 8. mai 2019

Ikke bli borte av Benedicte Meyer Kroneberg

Kroneberg har siden hun debuterte som forfatter i 2010 skrevet syv romaner. Ikke bli borte er mitt første møte med henne, et møte som gjør at jeg sitter igjen med følelsen av å ha gått glipp av noe. Denne må du lese!

Fra forlagets skildring:
Vibeke og Torbjørn gjør seg klare til å dra på jobb, og Ella og Leo skal på skolen. Tanken var å få en ny start, særlig for datteren Ella, som har vært utsatt for mobbing hjemme i Norge. Torbjørn arbeider på ambassaden der en kontroversiell kunstner skal delta på en middag samme kveld. Vibeke er psykolog og forsker på personlighetsforstyrrelser, og i lunsjen går hun på utstillingen for å se hva kontroversen dreier seg om.
Så ringer de fra skolen. Ella møtte ikke opp til riktig time. Ingen vet hvor hun har blitt av. Vi følger Vibekes desperate leting etter datteren, gjennom en storby preget av Brexit, terrorfrykt og ekstremvær. Underveis begynner spørsmålene å melde seg: Hvor var det det gikk galt? Hvordan kan man slippe opp uten å slippe tak?


I denne romanen befinner vi oss i London, ikke som turist men som innflyttet familie fra Norge, som er i ferd med å etablere seg der. Det er sikkert ikke bare meg som har drømt om akkurat det, men her er det mye hverdag, og om mulig enda mer regn enn i Bergen, så virkeligheten har innhentet meg.

Dette er samtidslitteratur av høy klasse, hvor handlingen inkluderer betraktninger rundt terror, trygdeturisme, og mobbing. Vi går i dybden på atferdsproblematikk, som belyses gjennom store linjer i enkelte observasjoner, og med lupe når vi kommer tett på familien, i rammefortellingen.

Når Ella forsvinner fra skolen følger vi morens fortvilte leiteaksjon. Hun tenker tilbake på tidligere episoder og foruroligende uttalelser Ella har kommet med, og ser for seg hva som kan ha skjedd med datteren.

Scenen dette dramaet utspiller seg på er et regnvått London, hvor været gjør at tog er forsinket, og trafikken står i stampe. Vibeke har forpliktelser på jobben, og opplevde en ekkel episode med en mannevond hund på joggeturen sin, så stressnivået er høyt.

Jeg levde meg inn i hvordan hovedpersonen hadde det denne dagen, jeg kjente stresset hennes og fortvilelsen hun følte over mannen som ikke reagerte slik som henne selv, og på all skulingen og slarvingen fra foreldre i Ellas omgivelser.

Skildringene av Ellas utfordring er realistisk til tusen, og det var lett å sette seg inn i hvorfor Vibeke,  og andre mennesker, tolker Ella så forskjellig. De som interesserer seg for barns utfordrende atferd, vil ha ekstra stor glede av å lese denne romanen.

Ikke bli borte er en roman med temperament, den holdt meg fengslet og drog meg bort fra malerkosten som burde vært min "prioritet numero ono" for tiden.
Benedicte M. Kroneberg skriver med innsikt både i vår samtid og i sinnet til mor og barn. Det dagligdagse språket, og oppbyggingen av romanen gjør den lett å lese, alt uvesentlig er kuttet vekk, uten at det har gått på bekostning av karakteroppbyggingen.

Er det en pageturner med mening, du er ute etter, så er dette romanen for deg!


Forlag: Tiden
Utgitt: 2019
Sider: 282
Kilde: Leseeks

10 kommentarer:

 1. Interessant. Jeg har heller ikke lest noe av henne, men har hørt hun skal være god.
  Har en bok i hylla av henne, kanskje dra frem den før jeg gyver løs på denne. Noen av temaene hun har skrevet om før er av det tyngste slaget, så det er vel noe med det også.. når man orker å lese om overgrep og den slags.

  SvarSlett
  Svar
  1. Overgrep og "den slags" er aldri kjekt å lese om, men enkelte forfattere greier å få leseren med på en reise som gir noe. Gled deg til denne, tror den er midt i blinken for deg, selv om barn ikke er ditt hovedfokus :)

   Slett
  2. Det er vel mest det at det er så mye av sånt i jobben min over mange år. Og på fritiden kan det være nødvendig å koble av med noe annet. Men er det veldig godt litterært, så får det en annen verdi.
   At barn ikke er mitt hovedfokus blir vel litt feil å si, siden jeg har jobbet med barn og unge i over 30 år, og de fleste bøkene jeg leser har med barn og unge å gjøre på en eller annen måte;)

   Slett
 2. Leste ei bok av hennne for noen år siden. Kommer ikke på hva den heter i farta, men den var også godt plantet i norsk samtidstematikk, fosterbarn, eller noe, uansett, helt midt på treet, tydligvis ikke uforglemmelig.

  Leste mellom linjene dine for å se om Ella kom til rett, men her var det null spoiling. Burde være glad, men kjenner jeg ikke har så lyst til å lese hvis hun har hoppet i Themsen eller blitt utsatt for noe kriminelt. Foretrekker døden trygt plassert i krimmen -)

  Lykke til med videre maling. Flytting er pes.

  SvarSlett
 3. Har fått denne jeg også og skal lese den etter hvert.Trodde jeg hadde en annen bok av forfatteren liggende men det var ønsketenking tydeligvis.

  Du får nå lest og blogget en god del selv om det er travle tider med oppussing og salg. Her ryddes det også over en lav sko for tiden, verre blir det å konsentere seg om lesing,skjønt jeg fikk lest litt i går og det er da noe.

  Så huset deres var lagt ut i går, masse lykke til med salget! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du har sett huset, nå krysser vi fingre. Rydd i vei, det gjør godt når en er ferdig :)

   Slett
 4. Jeg har lest tre bøker av Meyer Kroneberg, og liker henne veldig godt. Så denne blir nok lagt inn i "ønskebunken" min. Spennende med husbytte, Tine. Lykke til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt at du kjenner henne, da har du nok forventninger allerede. Jeg er spent på å lese hva du synes om denne. Ja, husbytte er spennende, men å flytte til noe mye mindre på denne måten er skikkelig pes :)

   Slett
 5. Denne høres veldig spennende ut, kjenner frykten i magen når et barn ikke kommer hjem. Det er en skremmende opplevelse jeg selv har hatt med leteaksjon osv. Nå har det gått så mange år siden så kanskje jeg klarer å lese om den tematikken igjen.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett