onsdag 29. mai 2019

Beistet av Per Schreiner

Per Schreiner har skrevet for tv, radio, film og scene og debuterte i 2015 som "ordentlig forfatter" med novellesamlingen Min fars fem bad. Etter det har han gitt ut en roman i året, så Beistet er hans femte utgivelse, og mitt første møte med forfatteren.

Forlaget om romanen:
En stille vårdag på løpetur i skogen blir Knut bitt av et dyr. Dagen etter begynner kroppen hans å forandre seg. På halsen dukker det opp små nupper. Luktesansen er forsterket, og en uforklarlig sult begynner å hjemsøke ham. Likevel er det ingen som reagerer på forvandlingen han går igjennom - hverken kona, datteren eller naboene i det pene forstadsstrøket. Knut selv vet heller ikke hva han skal tro. Kanskje det ikke er så ille, livet går videre. Selv et beist må vaske klær. Selv et beist må lage middag. 

Forlag: Tiden
Utgitt: 2019
Sider: 82
Kilde: Leseeks


For en snurrig liten historie, helt på kanten av det jeg tolker som realistisk. Vi får aldri vite hva som forårsaket bittet, som anses å være opphavet til Knuts plager, men reaksjonene hans, de opplever vi nesten på kroppen.

Menneskene rundt Knut, både kona Silje, datteren og makkeren i reklamebyrået de driver sammen, ser ut til å være vant til at han kommer og går som han vil. De reagerer ikke på den groteske forvandlingen som skjer med kroppen hans, og savner ham ikke når han uteblir enten på jobb eller hjemme.

Beistet er godt skrevet, her holdes detaljer tilbake, og karakteroppbyggingen gjøres kort men greit. Schreiner har et fint språk og god spenningskurve, selv var min leseopplevelse delt i tre: hæ?, ok, jeg skjønner, og neimen æsj... 

Knut begynner etterhvert å oppføre seg som et beist, både mot de rundt seg og ved å gi etter for enkelte lyster, som vi mennesker normalt ikke gir etter for. Her røpes ingenting, for er du fan av romaner som kan slukes i en jafs, men sitter i kroppen lenge etter, bør du ta en titt på dette Beistet!16 kommentarer:

 1. Fra omtalen din var det ikke lett å se hva du syntes om boken, men tolker jeg det riktig så er du noe lunken til den?
  Har lest alle romanene hans samt novellesamlingen og det var vel kun èn roman eller delvis to som ikke hadde dette litt absurde ved seg og jeg må jo si at jeg digger det og dette litt absurde er "varemerket" hans. Men jeg ser at det kanskje ikke er for alle.

  Har inntrykk av at han skriver veldig detaljert i hvertfall pleier han det og det er i disse beskrivelsene det kommer tydelig frem at han skriver for tv,film og teater så når du skriver at han holder detaljer tilbake så er det angående "plottet" eller handlingen i boken?

  Jeg er i gang med den og har snart kommet halveis, og foreløpig skriker det Per Schreiner lang vei :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. En firer på terningen betyr vel akkurat det, litt lunken :) Han skriver godt, men må det være så himla snålt da? Dette var mitt første møte med ham, og noen forfattere er det jo en fordel å kjenne stilen til når en skal lese, så jeg glipper nok litt på den. Gleder meg til å lese omtalen din, siden du har litt å sammenligne med :)

   Slett
 2. Har selv ikke lest noe av Schreiner, men lest at Inga og Beathe har..med jevne mellomrom. Har ikke fått disse bøkene av Tiden så da går de nok unna radaren..
  Ble litt nysgjerrig på denne, er også litt glad i absurde ting, så vi får se..
  Kort er den også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg ventet litt på omtaler fra de to du nevner, men nå måtte Beistet ut. Håper Tiden får deg på listen sin snart, for de har mye bra å komme med. Absurd er bra, jeg digger jo Murakami, og med 82 sider så leser man denne på en kveld.

   Slett
  2. Ut med Beistet, det er rett holdning.;)
   Ang Tiden, så har jeg sendt epost, men ikke fått svar. Er det fortsatt Guro som er ansvarlig?
   En sånn kort roman kan jeg nok også lese på eBokBib, hvis de har den--
   Absurd må også gi noe mening..ala Murakami, ellers blir det bare tull, noe som ikke gir så mye. Tenker du det er noe mening i Beistet?

   Slett
  3. Mening? mye av det som skjer er urealistisk, og siden det er på det fysiske planet, så har jeg større problemer med "å akseptere" det, ikke som Murakami hvor alt er dulgt og på følelsesnivå. Vidar Kvalshaug på Bok 365 forklarer hvordan man må lese boken, på en mye bedre måte enn meg :)

   Slett
  4. Ja, mening.
   Du forklarer jo godt hvorfor Murakami kan gi mening, så lenge det er følelser det handler mye om..
   Selv om det regner katter fra himmelen..hehe (som i Kafka på stranda, min første Murakamibok)
   Skal ta en titt på Bok365 sin artikkell.

   Ser du leser Voltaire. Spent på den.. hva du synes..har ikke lest den altså, men er nysgjerrig

   Slett
  5. Hadde aldri trodd at jeg skulle si at urealistiske fenomener, tanker og følelser er helt innafor, men der kan du se.

   Litt sent ute med min 1001-bok for mai, men jeg skal greie det. Er halvveis og jeg kan ikke si annet enn at det er typisk 1700-talls humor :) Minner om Don Quiote på mange måter, men er heldigvis myyyye kortere.

   Slett
  6. Hehe...

   Oj, Don Qiojote, ja, må komme i gang med den snart. Er den lettlest sånn type ta med på ferie. bussgruppetur i Hellas? På tross av lengden..

   Slett
  7. Fikk lånt Beistet. Har lest fem sider..vil fortsette etter krimmen jeg leser.

   Slett
  8. Spent på hva du synes om dette Beistet :) Du kan gjerne ta Don Quijote med på ferie, historien ruller og går i timesvis uten at det skjer så mye, eller det vil si, det skjer noe hele tiden, men alt ligner på hverandre. Lykke til med lille Beistet og et beist av en roman!

   Slett
  9. Takk, spent selv.
   Må vurdere strengt hva som blir med i kofferten på en sånn tur.. Må ha noe lettlest.

   Slett
 3. Høres ut som en bok jeg vil lese. Og kanskje ikke vil like. Tar sjansen. Har ikke kjennskap til forfatteren. Er på hytta nå, og har gått morgentur i snøvær! Venter svigersønn og to barnebarn i ettermiddag. Skal legge nytt terrassegolv, og ønsker meg litt varmere vær. Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig utgangpunkt, å ville lese men innse at boken kanskje ikke vil falle i smak. Gøy at du tar sjansen :) Kos deg i helgen, leverte nettopp tilbake barnebarn etter en herlig dag med jomfrutur i svømmebasseng, gleder meg til neste helg da er det oss igjen :) Det er iskaldt i Bergen også hvis det er en trøst, men jeg kjøpte to kule solstoler i dag så nå kan bare sommeren komme. Riktig god helg!

   Slett
 4. Jeg kom inn her, med visshet om at du ikke likte, eller lunken (jmf kommentarfelt), men det hørtes da ut som om du likte den, litt? Som jeg skrev i eget innlegg, eller vel, skal skrive, (senere, kanskje), tenker jeg plutselig bare på alzheimers, eller lignende issues der spårk mistet, selv mistes etc. Syntes plutselig den ble uhorvelig trist. Tristere enn noen av de andre Schreiners jeg har lest (= alle uten den ifjor).
  Tenk på demens og se om du liker den bedre? Bare mine assoiasjoner. Tror man her kan lese inn hva som ligger en nærmest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den følelsen av å ikke helt få med seg hva som skjer rundt en, er verdt en roman eller ti, og demens-tanken hjalp virkelig. Det at ingen så de fysiske forandringene, var nesten verre å svelge, enn forandringene i seg selv, men som Beathe sier, det at vi ikke ser hverandre er jo et skrekkelig tegn i tiden. Utforsker gjerne denne forfatteren videre jeg :)

   Slett