søndag 16. september 2018

Kapittel - litteraturfestival i Stavanger førstkommende helg

Dette gleder jeg meg til! Har to ganger vært i Oslo på litteraturfestival for å treffe andre bokbloggere. I år blir treffet arrangert i forbindelse med Kapittelfestivalen. Denne årlige internasjonale festivalen for litteratur og ytringsfrihet har blitt arrangert på Sølvberget, Stavanger Kulturhus siden 1995. Jeg har ikke vært her før, men etter å ha studert programmet gleder jeg meg til å tilbringe noen dager i Stavanger.

Festivalen starter allerede onsdag, så det er med skikkelig nedovermunn jeg scroller meg gjennom de tre første dagene, og ser mye jeg gjerne skulle vært med på. For eksempel hadde det vært kjekt og lært litt om Den norske slavehandelen, om Kalmarunionen og hørt Utakt-redaksjonens sine tanker om hva en klassiker er.

Torsdag skal Simon Stranger snakke om sin nye, fantastiske roman Leksikon om lys og mørke, og jeg oppdager både konsert med Frode Grytten og skrivekurs med Ivo de Figueiredo som høres interessant ut. Heldigvis har jeg billetter til Frode Gryttens konsert senere i år. Tenk at det er 5 år siden han imponerte meg med sin Murakami-forelesning på Verdens bokdag!
Andrè Bjerke som ville fylt 100 år i år er ikke glemt, på festivalen går han i par med Aasmund Olavsson Vinje.


Tema som kvinnekamp, borgerlønn, fellesskap, samhold og identitet er en flott plattform for en litteraturfestival, så dette skal bli noen dager med påfyll både for sjel og hode.

Her er mye for barn på denne festivalen, og for meg som jobber i barnehage og har mine favoritter er det kjekt å se at Jakob og Neikob kommer sammen med Jo og Jenny og ikke minst viser Jenny Jordahl sitt miljøengasjement med boken Grønne greier.


For meg som kommer med danmarksbåten fra Bergen på fredag, er det ikke før på kvelden jeg har mulighet for å delta på noe. Det jeg har blinket meg ut som spesielt spennende er fjorårets Brageprisvinner (og forhåpentligvis årets Bokbloggprisvinner....) Olaug Nilssen. Jeg har lest Tung tids tale, og sett Riksteaterets sterke tolkning av boken til sceneversjon, så å høre henne snakke om hvorfor litteratur er viktig, ser jeg virkelig frem til.

Fantastisk, fantastisk, fantastisk!!!!!

Klokken 16:00 er det tid for Bokbloggerprisen:
(sakset fra Kapittel sitt program)

Korte samtalar med nominerte forfattarar og utdeling av prisen! Dei nominerte er:
Årets roman:
 • Begynnelser av Carl Frode Tiller (Aschehoug)
 • Berge av Jan Kjærstad (Aschehoug)
 • Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar (Gyldendal)
 • Tung tids tale av Olaug Nilssen (Samlaget)
Open klasse:
 • Anorektisk av Ingeborg Senneset (Cappelen Damm)
 • En sånn jente av Monica Flatabø ( Vigmostad Bjørke)
 • Grensen av Erika Fatland (Kagge)
Om prisen:
"Bokbloggerprisen er en demokratisk og uavhengig litteraturpris som stemmes frem hvert år av norske bokbloggere.
Prisen deles ut til norske bøker i to ulike klasser: Årets roman og Åpen klasse, der sistnevte omfatter alt som ikke er romaner skrevet for voksne.
Prisen deles ut i september for bøker originalt utgitt på norsk foregående år."

Det kommer ikke til å være lett å holde fokus på litteraturen når mange glade bokbloggere møtes, men etter prisutdelingen kommer det et par perler jeg gjerne skulle fått med meg.

Som svoren fan av Marit Eikemo og Erlend Nødtvedt må jeg bare få med meg Å, Vestlandet. Begge disse forfatterne, pluss Frode G. var på Eikemos lanseringsfest i april, og det var jeg også!
Steffen Kverneland sin bok om Edvard Munch leste jeg med stor begeistring, så denne eminente tegneserieskaperens samtale om kunsten sin vil jeg gjerne ha med meg. Jeg var med på KODEs bokbad av Kverneland i mars i fjor, og jeg hører gjerne ham snakke om kunsten sin igjen.

Jeg liker å utfordre meg selv, så kanskje jeg skal få med meg Tomas Espedals prosjekt Jeg vil bo i mitt navn før jeg hiver meg på bussen hjem til Bergen på søndag.


At det er mye å velge i på denne festivalen er det ikke tvil om. Neste år skal jeg passe på å ha et par feriedager tilgode til høsten så jeg kan utvide helgen og gå helt bananas

☺☺☺

Kjenner jeg noen som skal på litteraturfestival til helgen? Programmet finner du her, så det er bare til å ta et dypdykk i tilbudene!

Jeg gleder meg til å skravle litt med bokbloggere igjen, 
Stavanger here I come!!


15 kommentarer:

 1. Ser fram til å sjå deg i Stavanger, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til jeg har "landet" i kulturhuset. Det blir en lang og strabasiøs tur fra Bergen, med bil, båt og buss, men det er verdt det :)

   Slett
 2. Neiass,jeg kan ikke forstå annet enn at årets vinner av romanklassen heter Zeshan Shakar!Selv om TTT er en god bok så er det ikke veldig mye som minner om en roman,sorry ass.
  Når det er sagt så blir dette sikkert helt topp, du må ha god tur og kose deg på både buss og båt. Jeg satser på solide oppdateringer på SoMe underveis og noen heftige referat på blogg i etterkant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå snakker du med en gammel dame som fremdeles sier "altså" og måtte google for å finne ut hva du mener med SoMe :) Selv blåser jeg i hvilken kategori Tung tids tale er, eller ikke er i, det er uansett den boken som gjorde sterkest inntrykk på meg i fjor.
   Jeg har ladet batteriet til "storekameraten", så bilder kommer jeg til å ta, så får vi se med bloggingen :)

   Slett
  2. Enig, Tine ang TTT- man må bare forholde seg til at forfatter og forlag kalle den roman. Om den er aldri så selvbiografisk.

   Slett
 3. Stavanger blir sikkert kjempefint. Jeg er også begeistret for Tung tids tale av Olaug Nilssen, så skal prøve å få med meg et arrangement der hun deltar. Men angående reisevei - så trodde jeg det var en ganske enkel transportetappe mellom Bergen og Stavanger?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er sikker på at vi får det kjekt, sosialt og med mye litterært påfyll. Du har jo lengre reise enn meg, så jeg skal ikke klage. Siden jeg er på jobb om fredagen, men har fått avspasere fra 12, så når jeg akkurat innsjekk på Danmarksbåten en halv time senere, siden min søster og kollega er så grei å kjøre meg til by`n. Så er det 6,5 time på båten, som IKKE legger til i Stavanger sentrum men 45 minutter med båt utenfor. Så ikke den komme før etter jeg hadde kjøpt billetten, ellers hadde jeg gått for gørrdyre Kystbussen. Gleder meg åkke som :)

   Slett
  2. Håper du får en fin båttur da :) - og det kan jo være riktig så koselig med rett lesestoff.

   Slett
  3. Det går sikkert fint, har lastet ned to bøker på Kindelen nå, og i morgen kommer det lydbøker, så jeg er klar!

   Slett
 4. Herlig Tine! Fint innlegg som oppsummerer mye av det festivalen har å by på.
  Min favoritt er nok underkommuniserte Carl- Frode Tiller til Bokbloggerprisen, men alle snakker om TUV og TTT. Vel, jøss, begge bøkene er veldig gode og fortjener all den oppmerksomhet de kan få, det er ikke det. Men Tiller, ass..

  Ellers enig med Solgunn; du har virkelig tungvint reisevei. Det er da ikke så langt fra Bergen til Stavanger? Går det ikke fly, eller den bussen du nevnte, da..(hurtigbåt?)

  Gleder meg i alle fall- og Espedal-filmen og Å Vestland skal vi nok få med oss også.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å Vestland blir det viktigste for meg, også Olaug Nilssen da, hvis jeg rekker det. Skulle prøve å spare litt penger å ta båt til kr. 200 i stedet for buss til over 700, men båt+sete+buss til Stavanger ble jo dyrere enn bussen hjem som... blås i det. Jeg kommer dinglende og skal ha det gøy, gleder meg til å treffe deg og de andre :)

   Slett
 5. Hadde planer om å dra dit, men får ikke til det denne gangen. Har alt for mye annet om dagen som må ordnes og bli ferdig.
  Det hadde vært skikkelig hyggelig å treffe bokbloggerfolket igjen, men får satse på neste år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Synd for oss, bra for deg da at du har masse spennende på gang :) Next time!

   Slett
 6. Gleder meg! Idag skinner sola, så dere fra Bergen - IKKE TA MED REGNET ;-) Det blir en strabasiøs tur, men så gøy når du først kommer hit! Gleder meg!

  SvarSlett
 7. Det blir stas å treffes og oppleve både bloggtreff, Kapittel og Stavanger! Gleder meg!

  SvarSlett