søndag 29. oktober 2017

Kjøttfrie burgere av Veganmisjonens Jane H. Johansen

Jeg har etterhvert opparbeidet meg et respektabelt bibliotek av kokebøker, og siden jeg ikke har spist kjøtt på 15 år, er en god del av bøkene vegetariske. En burgerbok har jeg derimot ikke, så derfor fristet det å begynne å variere veggisburgeroppskriften jeg har sverget til i "alle år".

Det er tydelig at Jane i sin research til boken har møtt mennesker som har fortalt henne om sine utfordringer når det gjelder å lage vegetarburgere. Hun tar tyren ved hornene og starter med å gi oss tips og triks for å unngå at burgeren ikke henger sammen, at den blir bløt, kompakt eller seig inni, eller at den ikke blir gjennomstekt.

I tillegg til bortimot hundre delikat presenterte burgeroppskrifter, får vi oppskrifter på burgerbrød, sauser og dressinger, og diverse annet godt som coleslaw, fries og løkringer.


Vi har spist burgere i et par uker nå, og startet med den første oppskriften i boken Aubergineburgeren. I tillegg til aubergine, består den av bulgur, valnøtter, spinat og til og med kanel! Burgeren var lett å smelle sammen, og steikingen gikk veldig greit. De ble veldig gode, men kanelsmaken stakk seg ut, så jeg tror jeg vil kutte ut dette krydderet neste gang.


Når sønnen i huset skulle velge seg en burger, ble det Søtpotetburgeren. I tillegg til søtpotet består den av løk, ris og hvite bønner, i tillegg til diverse krydder. Steikingen gikk fint, burgerne hang lett sammen og ble stekt inni, uten at de ble svidd eller hang i pannen. De ble også veldig gode!

Bilde av Søtpotetburgeren er fra boken

Snadderbollen var den neste vi prøvde. Den består av purre, kikerter, soltørket tomat, shitakesopp og tofu. Jeg liker ikke å bruke tofu, siden det har rykte på seg til å være veldig genmodifisert, men jeg gjorde et unntak her. Dette var også vårt første møte med krydderet chipotle, en smak jeg ikke likte så godt, men sønnen i huset likte det godt, og ble den som spiste opp alle bollene som var til overs etter middagen.

Bilde av Snadderbollen er fra boken

Som du ser, er ingrediensene i oppskriftene veldig varierte. Det er ikke en lang liste med ingredienser og de aller fleste tingene går det an å få tak i, i vanlige dagligvarebutikker. Du finner ikke melkeprodukter eller egg i denne boken, men det er selvfølgelig fritt frem for dem som normalt spiser dette, og bruke dette som tilbehør.

Quinoarisboller fristet veldig, og quinoa hadde jeg masser av i hyllen min. Her skulle det også være ris, sjampinjong, purre og paprika i tillegg til currypaste og kikertmel. Jeg hadde lest Anitas advarsel ang. melet, så jeg var påpasselig da jeg hadde det i røren til slutt.
Bollene var lett å forme, og jeg fikk stekt dem, men til tross for at de hadde fin stekeskorpe falt de litt fra hverandre da vi serverte og spiste. Smaken var det ingenting å si på, så jeg skal lage dem igjen, men da smyger jeg et egg oppi røren, eller kanskje moser røren med stavmixer.

Quinoarisbollen

Den nest siste oppskriften jeg testet ut før blogginnlegget ble lagt ut, var Kikertnuggets. Jeg kom hjem fra jobb og hadde ingen middagsplaner, og denne oppskriften var perfekt. Alle ingrediensene hadde vi i huset, for kikerter og løk er selvsagt hos oss. Jeg grislet litt med å få røren sammen, og måtte ty til stavmixer, men da ble det veldig bra.
Nuggetsene smakte himmelsk i pitabrød med salat, tomat og aioli.

Kikertnuggets - ikke helt lik bildet, men veldig god på smak
I dag har vi hatt Tex-mex-burger til søndagsmiddag. Røren ble smelt sammen i en fei, for her er det ingenting som skal stekes, kokes eller bakes på forhånd. Det står at en skal bruke sleiv når bønner, mais og raspet søtpotet skal skvises, men jeg valgte stavmixer for å få det til å henge godt sammen. Klok av skade sikret jeg meg også med et egg. Burgerne var lett og steke, de fikk fin, sprø stekeskorpe og hang godt sammen. God på smak var de også, vi var enige om at denne burgeren er den som lignet mest på den ordinære hamburgeren.

Tex-Mex-burger 

Jane H. Johansen fra Veganmisjonen, har laget en lekker bok, med mange fristende oppskrifter. I tillegg til å bli inspirert til å variere burgeren, er det viktig at oppskriftene er gjennomprøvet og fungerer godt, og det gjør de absolutt.

Artemisias verden har også skrevet om boken!

8 kommentarer:

  1. Artig å lese om din testing av oppskrifter i boka. :)
    Jeg ble fristet til å prøve kikertnuggets og texmex-burgeren neste gang jeg satser på burgers. I dag blir det linsegryte, men det er en annen skål:)
    Takk for link.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi har virkelig hatt fokus på burgere i det siste. Jeg likte boken veldig godt, og har fått meg noen nye triks å bruke for å få til burgere som henger godt sammen og blir steikt. Gleder meg til fortsettelsen :)

      Slett
  2. Takk for tipset, den skal få tak i. Jeg har så mange vegetarvenner og liker slik mat selv også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det går ikke an å holde sånne bokskatter hemmelig :)

      Slett
  3. Den boka må jeg få tak i. Godt å se at flere kommer ut av skapet. Vegetarmat gjør bedre for kroppen enn kjøttmat.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg digger at du sier det! Også er det mange kjøttspisere som har sluttet å være redd for vegetarmat, det er bra :)

      Slett
  4. Det ser veldig fristende ut dette,og absolutt noe å tenke på for oss som skal innføre èn kjøttfri dag i uken til å begynne med. Takk for tips om nettside, der må jeg inn å ta en titt. Ha en fin kveld,Tine :-)

    SvarSlett
  5. Lettlagede burgere må jo være midt i blinken for dere :)

    SvarSlett