torsdag 13. juli 2017

The golden circle - Island på sitt heftigste!!

Langjøkull som vi passerte på veien var et mektig skue i det fjerne
Etter en våt og kald dag hvor vi utforsket Reykjavik, benyttet vi oppholdsværet i dag til å kjøre The golden circle. Gullfoss og Geysir hadde jeg hørt om på forhånd, men i løpet av denne kjøreturen fikk vi se veldig mye mer.

Stikkord: Thingvellir - Laugarvatn - Geysir - Gullfoss - Kerid - Hellisheidarvirkun

Thingvellir er navnet på en nasjonalpark som er opptatt på Unescos verdensarvliste. Parken ligger ved Islands største innsjø, og er stedet hvor det antas at de hadde sitt første ting på Island. Mer interessant er det at mesteparten av filmen om Brødrene Løvehjerte er filmet her.
Atlanterhavssprekken som man ser her, har blitt formet gjennom 10 000 år, og var et fantastisk syn.

Kirken som St. Olav på 1000-tallet brakte tømmer og klokke over til Island fra Norge

Kontinentalsprekk uten froskemenn
Graver du dypt i lommeboken får du på deg tørrdrakt og kan flyte nedover i sprekken
En flott andemor svømte stolt forbi med sine små

Geysir er geysiren som har gitt fellesbetegnelsen til alle andre geysirer. Siden Geysir har uregelmessige og sjeldne utbrudd er det ikke denne vi har reist opp for å se, men Strokkur som ligger like ved. Denne geysiren har utbrudd hvert 6-10 minutt, og kan sprute opp til 20 meter høye vannsøyler. 
Vi var heldig å få se mange utbrudd fra Strokkur, men også mye annet spennende i dette området. 

Dette er et fint sted å stoppe, med gratis parkering og lettvint tilkomst til det vi har kommet for.

Gullfoss er kjørerutens fjerneste punkt, 120 km. fra Reykjavik. Fossen dannes av elven Hvità, den er bred og fin og har to fall, først 11 deretter 21 meter. Attraksjonen er flott tilrettelagt for publikum, med trapper og gangveier som leder turistene trygt frem til den massive fossen. Når jeg så på bildet nå i ettertid, tenkte jeg "var det så mange mennesker der?" - det føltes ikke sånn ☺

Fantastiske Gullfoss!
På vei fra Gullfoss til Kerid svingte sjåføren plutselig av veien, for et uplanlagt stopp langs ruten. Ved Hrunamannahreppur tok vi igjen elven Hvità på et spennende sted, med lavaberg og flotte kløfter i elveleiet.
Hrunamannahreppur - si det etter et glass vin du ☺
Kerid er en vulkansk kratersjø, som er dannet i innstyrtningsdeltaet til en vulkan og måler 55 meter i dybde, mens diagonalene er 170 x 270 meter. Vannmengden i deltaet er mellom 7-10 meter dypt, og det er fullt mulig å klatre ned den bratte innsiden av krateret.
Veldig mange av attraksjonene vi har besøkt disse dagene har vært helt uten kostnad, men her måtte vi betale 400 kr. pr. person (35 nok) Vi fikk mye igjen for den lille summen, for her var det tilrettelagt med plattinger og en forseggjort trapp ned til vannet.

Sidene ned i krateret er temmelig bratte

Kerid var et spennende sted å besøke 

Planen var å stoppe ved Hveragerdi 45 km fra leiligheten, men regnet hadde innhentet oss, så vi besluttet å utsette bading i varme kilder til en annen dag. Det vi så da vi kjørte de siste kilometerne hjem, var at utbruddene av "fis" fra fjellet nær Hellisheidarvirkun var mye større enn sist vi kjørte forbi. Frode svingte av veien og vi beveget oss opp i området, med "kokende" vannpytter, leirepytter som boblet og damp som fosset opp av bakken - dette er Island på sitt mest "islandske"!

Jeg tåler litt snek, men her oppe måtte jeg holde meg litt for nesen, vannet var for varmt til å ta hånden nedi

Jeg stakk fingrene i vannet og her holdt det ca. 35 grader

Her boblet og freste det i to hull - utrolig spennende å stå å se på!
Vi våknet i dag til grå himmel og 9 grader, men fikk allikevel en kjempefin tur. The golden circle er en overkommelig kjøretur, med mange stopp. Landskapet som passeres på veien, er varierende og det var ikke få ganger vi pekte og woaoet ut vinduet.


2 kommentarer:

 1. Akkurat den ruta tok vi også, den var fantastisk flott. Her ligger noen bilder fra den turen som er helt ulik i fager og lys i januar.
  https://kleppanrova.blogspot.no/search/label/Island
  Jeg fikk virkelig lyst til å dra til Island igjen.
  Ha en forsatt fin tur.
  Her er det heller ikke god sommertemp. i går var det iskald nordavind.(fra alle kanter)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre at du har vært her, og for noen fine bilder du har på bloggen din :)

   Slett