søndag 23. juli 2017

Besøk i kunstnerhjemmet til Ole Bull på Lysøen

Kunstmuseene i Bergen har ansvar for tre kunstnerhjem, og i vår satte jeg meg fore å besøke dem alle tre. Siljustøl (Harald Sæverud) var først ut, så Troldhaugen (Edvard Grieg) og i dag var endelig turen kommet til Lysøen og Ole Bull.

Lysøen sett fra båten
Jeg var med på en tur arrangert av KODE, som inkluderte konsert og buss fra Bergen. Guiden vår, Elise pratet om Ole Bull og Lysøen helt til vi var fremme ved Buena kai. Hun vekslet mellom norsk og engelsk på en lekende lett måte, og øste av sin store kunnskap, med en sånn innlevelse og glød, at bussturen gikk som en lek.

Båten som tok oss over sundet til Lysøen
Vel fremme på Lysøen, fortalte Elise om bygget og livet til Ole Bull og hans andre kone Sara Thorpe. Han giftet seg første gang 26 år gammel, med 17 år gamle Fèlicitè fra Paris. Han tok henne med til sitt hjem på Osterøy, og nærmest plasserte henne her, men etter å ha blitt med på turnè i noen måneder, bosatte hun seg i Frankrike, hvor hun fødte seks barn. Selv reiste han ustanselig i de første 10 årene av sin karriere, og var knapt innom sin unge kone.
Fèlicitè døde forholdsvis ung, og når Ole Bull var 60 år gammel giftet han seg på ny med amerikanerinnen Sara Thorpe, som han bygget det flotte huset på Lysøen til.

Huset var utrolig spennende å besøke. Her står alle møblene og tingene som de var da Ole Bull og Sara Thorpe bodde her. Tapetene er nydelige, og kunsten på veggene likeså. Huset er et konglomerat av stiler, Bull ville at det skulle være et minne over alle de stedene han hadde besøkt i sin utstrakte reisevirksomhet som musiker.

Det er spennende å se hvem som levde samtidig med hvem

Villaen sett fra baksiden

Taket inni den store festsalen 

Trøorgelet som ble låst av etter Edvard Grieg spilte på det i Ole Bulls begravelse

Etter foredraget fikk vi høre litt musikk, flere stykker av Ole Bull, men også stykker hvor Bull har inspirert, f. eks. Harald Sæverud og Edvard Grieg. Brage Sæbø på fiolin og Marko Nouwens på klaver var utrolig dyktige, spesielt Nattergalen var imponerende å få se spilt på nært hold.

Brage Sæbø 

Marko Nouwens
Etter konserten kunne de som ville bli med på en fottur på de flotte stiene på Lysøen. Den endte oppe ved Grotten, hvor fiolinisten Brage Sæbø spilte. Siden jeg har vandret rundt på denne øya flere ganger tidligere, valgte jeg å være lat og la solen styre meg ned til vannkanten, hvor jeg nøt min medbrakte lunch i de idylliske omgivelsene.

Blå himmel i Bergen, det er ikke hverdagskost

Hagen rundt huset bærer preg av godt stell

Jepp, jeg har vasset opp til flere ganger i dag :)
Turen tilbake gikk kjapt og greit, med båt og buss, og for min del endte denne perfekte dagen med iskald hvitvin og deilige blåskjell på Von Tangen. Det var masse jeg ikke visste om Ole Bull så jeg har i ettermiddag kost meg med å utdype det Elise fortalte med noen klikk innom Biografisk leksikon og Wikipedia.

Turene ut til Lysøen arrangerer KODE hver søndag ut august, så det er bare til å hive seg på. Hvis du vil kjøre ut på egen hånd, går det båt en gang i timen, og det er guidet tur en gang i timen, så det er også fullt mulig, er du der kl. 13 kan du få med deg konserten også ☺ Tusen takk til Elise for at du gjorde denne siste feriedagen min helt spesiell!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar