lørdag 8. juli 2017

KODE 4 har en kjempegøy utstilling for barn i alle aldre

Da jeg var innom Astruputstillingen for noen dager siden, smatt jeg også inn i den delen som kalles KunstLab. Denne avdelingen er tilrettelagt for barn, med utstilling, kunstgjenstander fra museets samling, et klatrerom og et kunstlaboratorium for utforsking av farge, form og rom. Drømmedryss, som sommerens utstilling heter, er bygget rundt fantasifulle illustrasjoner fra nyere norske bildebøker, og temaet kretser rundt drømmer.

Tilfeldighetene ville ha det til at jeg fikk med meg både liten og stor på kunstutstilling dagen etter. Heldigvis for oss, er KunstLab en godt bevart hemmelighet, for det var ingen andre mennesker i utstillingen da vi var der, en mandag formiddag i skoleferien.

Kunsten, illustrasjonene og aktivitetene i Drømmedryss er inspirert av litteraturen, og i det første rommet man kommer inn i kan man sette seg ned å bla litt i disse bøkene.
I utstillingen ser vi Jordbærrommet, et rom for søte drømmer med masse små detaljer, som oppfordrer til samtale. Her finnes også et rom for skumle drømmer, med mykt gulv og svarte vegger, med skumle illustrasjoner.


Rundt omkring finnes spørsmål og oppgaver som kan hjelpe de voksne med å holde på barnas oppmerksomhet og nysgjerrighet:

Lat som om dere skal gå gjennom en skog når dere skal inn i utstillingen. Gi barna i oppgave å liste seg inn slik at de ikke vekker dyrene som ligger og sover. Se opp i taket i den lilla gangen, og titt i hullene på den grønne veggen. 

  • Kan dere se noen dyr?
  • Snakker dyrene sammen?
  • Hva sier de?

I stigene kan barna klatre opp, og de voksne blir igjen nede. Herfra kan barna med egne ord fortelle til de voksne, hva de kan se der oppe.


I dette rommet har de laget humper i linoliummen. Oda syntes det var gøy å gå over disse humpene, først litt forsiktig, og etterhvert ble hun modigere og modigere, og farten økte.

I dette rommet var det mye å undre seg over, for liten og stor
Den siste delen av KunstLab er Kunstlaboratoriet. Her kan man utforske tall, form og farge, tyngdekraft og kanskje utfordre sin logiske sans. Noen sansemotoriske bokser finner man også, og det er ikke hvem som helst som tør stikke hånden inn i hull, og føle seg frem til hva som finnes der inne. Store magnetvegger med sjablonger kan utfordre både den matematiske delen av hjernen, og den kunstneriske, her er det bare til å slå seg løs.

Det forventes av besøkende i KODE KunstLab at de forholder seg rolig, og at foreldrene er med barna til en hver tid. Bortsett fra denne enkle regelen, er alt lov. Det er helt trygt for selv de minste barna å ferdes her inne, så de voksne kan også leke og løse oppgaver mens de er her.

Stikker du hånden inn i hullene får du deg en overraskelse

Myke gummiklosser er trygge å leke med

Begge to er like ivrige ved tegnebordet
Utstillingen Drømmedryss er bygget på illustrasjoner fra hele 21 bildebøker. I KODEs hefte "Å se på kunst sammen med barn", står bøkene listet opp, og for en gangs skyld er det illustratørens navn som står med fete typer, og forfatteren av teksten står med tynne typer under. Her var mange kjente navn, men jeg hadde bare lest en av bøkene før.
Jeg nevner i fleng: Anna Fiske, Stian Hole, Øyvind Torseter, Rune Markhus, Svein Nyhus, Kari Stai - flinke tegnere alle sammen!

Neste gang det regner i Bergen er det ingen grunn til å sitte hjemme og surmule, ta med deg barna til KODE 4 så dere får oppleve denne flotte utstillingen!

2 kommentarer:

  1. Dette høres spennende ut,en utstilling for barn i alle aldre. Eller rettere sagt alle oss som har barnet og det barnslige i oss enda.
    Er det barnebarnet ditt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, denne utstillingen hadde jeg glede av også. Her var det mye kunst (ikke avfotografert) og masse gøy å gjøre for store og små. Og ja, det er barnebarnet mitt :)

      Slett