fredag 18. november 2016

Dødelig virus en thriller av Egil Foss Iversen

Dødelig virus er en frittstående fortsettelse av Ørnens skygge, som kom ut i 2011. Selv om denne begynner i kjølvannet av den forrige boken, så er hovedpersonene skiftet ut, og handlingen står støtt på egne ben.

Forlaget om boken:
Et dødelig virus fra andre verdenskrig blir stjålet fra en gruve i Norge. Major Cato Iversen fra Forsvarets etterretningsorganisasjon tror ikke det er en tilfeldighet at viruset forsvinner samtidig som hans forlovede, virolog Sophie Larsen, er i Tyskland for å delta i et hemmelig forskningsprosjekt. Når han ikke får kontakt med henne, bestemmer han seg for å reise til Tyskland for å finne henne, og det muterte viruset, før det ender i en katastrofe verden ikke har sett maken til. 

Forlag: Commentum
Utgitt: 2016
Sider: 262
Kilde: Leseeksemplar

I min omtale av Ørnens skygge kikket jeg på litt stillstand i teksten (også kalt bla, bla, bla...) og ytret ønske om at boken kunne blitt kortet ned litt. Det ser ut som jeg har fått ønsket mitt oppfylt, da Dødelig virus er betydelig kortere. Her finnes det ikke antydning til utenomsnakk, det er rett på sak, og action på hver side.

Den ukonvensjonelle og kompromissløse Cato Iversen, leder i begynnelsen av historien en aksjon, som resulterer i at han blir permittert. Beholderne med det livsfarlige viruset de fant i gruven, er på avveie og sporene leder til Tyskland, hvor også han kjæreste Sophie skal oppholde seg. Han pakker i Hummeren, og begir seg i vei for å finne både henne og viruset.

Gjemt i et komplisert kartell befinner det seg en naziorganisasjon, som har til mål å bruke viruset til å utslette et helt land, et som har fått gjennomgå før, og det viser seg at det fremdeles er liv i gamle, ekle holdninger.

Cato Iversen får mye juling i denne thrilleren, og da mener jeg mye. I tillegg til alle angrepene på ham, blir han også utsatt for både tortur og voldtekt. Disse maktdemonstrasjonene er så godt skildret, og passer så godt inn i handlingen, at det føles troverdig, til tross for at brutaliteten og mengden juling er i drøyeste laget.

Sophie er, sammen med flere andre forskere hyret inn til et prosjekt for å utvikle en motgift mot et miltbrannvirus. De har fått oppdraget under litt mystiske omstendigheter, og er helt avskåret fra omverdenen, der de jobber i et laboratorium i de tyske alpene. Forskerne har begynt å bli en smule stresset over forholdene de jobber under, når Sophie gjenkjenner DNA`et til det genmodifiserte viruset, som er et militært masseødeleggelsesvåpen.

Nok om handlingen, jeg vil jo nødig røpe noe, til tross for at jeg tenker at det skal mye røping til for å ødelegge spenningen i denne historien. Her får vi høyt tempo, hardkokte forbrytelser og mange overraskelser under veis.

Dødelig virus er høyaktuell, samtidig som en overfladisk omtale av handlingen, kan lure en eventuell ny leser til å tro han eller hun har lest dette før. Tro meg, en så velskrevet og overbevisende thriller skal du lete lenge etter. Jeg er imponert over at en så actionspekket historie kan føles så realistisk.


Egil Foss Iversen er økonomutdannet og har 25 års erfaring innen HR, administrasjon og ledelse. Han kommer fra Florø, men bor nå i Stavanger med kone og to barn. Han har tidligere utgitt Det sitter i hodet, Hverdagsfilosofi, Ørnens skygge og Dødelig tro.

5 kommentarer:

 1. Hmm... Har sittet litt på gjerdet ang denne. Fryktet bla bla.. noe du nå solid har avkreftet. Tror jammen meg jeg må få tak i boka likevel! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne var betydelig komprimert og desto mer spennende, anbefales varmt!

   Slett
 2. Det er etterhvert mange thrillere som har med dødelige virus.. Jeg har en bok (forhåndseks) liggende av Rikard Sommer; Når ingenting finnes, som jeg skal lese før noe annet i denne type bøker. Den handler om antiresistente bakterier og nye antibiotika som noen vil ha tak i, da, ikke virus, men det er jo samme greia. Som Dan Browns Inferno, Terry Hayes Jeg er pliegrim, Øytsien Wiiks Siste...m.fl.
  Noterer meg denne bak øret til jeg trenger noe nytt i denne kategorien.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sommers bok har jeg også liggende, kommer nok til den om ikke lenge :) Gled deg til denne, den er virkelig godt skrevet!

   Slett