tirsdag 15. november 2016

Bokhandlerprisen 2016 ble delt ut i dag - sjekk ut vinneren!

Hvert år i november deles Bokhandlerprisen ut. Prisen deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Da jeg så listen over de ti nominerte første gang, ble jeg overrasket over at jeg allerede hadde lest åtte av bøkene. De to siste ble anskaffet og lest i god tid før vinneren ble kåret i dag. Gratulerer til Vigdis Hjorth som gikk av med seieren i år!


De nominerte til Bokhandlerprisen 2016:
(med lenke til min omtale, og et hint om terningkast...)

Krim: 
Jørgen Jæger, Fortielsen 6
Jan-Erik Fjell, Lykkejegeren 6
Novellesamlinger: 
Frode Grytten, Menn som ingen treng 6
Romaner:
Vigdis Hjorth, Arv og miljø 4
Ketil Bjørnstad, Verden som var min. Syttitallet 5
Anne B. Ragde, Alltid tilgivelse 4
Tore Renberg, Du er så lys 4
Helene Uri: Hålke 5
Ellen Vahr: Gaven 5
Barne- og ungdomsbøker:
Iben Akerlie, Lars er LOL 3

Nynorsk: 1

Siden jeg hadde lest alle bøkene moret jeg meg med min egen avstemning. Jeg benyttet meg først av eliminasjonsmetoden, og fikk uten problemer listen til å bestå av fem bøker. For å klare å velge ut en bok måtte jeg gå litt mer i tenkeboksen. Uten å konsultere listen over terningkast, valgte jeg å huske tilbake på leseopplevelsene, og erkjenne hvilken bok som har festet seg best. 


Boka det stemmes på må være utgitt i 2016 av en norsk forfatter, innenfor skjønn/generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker. Først er det en nominasjonsrunde – da stemmer bokhandlene på den norske utgivelsen i år, de mener er best. I år var det over 90 ulike titler, i forskjellige sjangere.
De 10 som har fått flest stemmer av disse, går videre til siste og avgjørende stemmerunde, hvor en bok går av med seieren, og mottar Bokhandlerprisen 2016.

*****

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere. Fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen hvor de 10 bøkene som får flest bokhandlerstemmer i første runde går videre til siste og avgjørende runde.

16 kommentarer:

 1. Så morsomt at Vigdis Hjorth gikk av med seieren! Har hørt så mye bra om denne boka at jeg uten å ha lest den selv enda, ville tippet på den. (Men jeg var ikke en gang på track om nominasjonsprosessen ...) Jeg er med i to boksirkler og hadde møte med den ene i går. Pussig nok var det akkurat denne boka vi valgte ut til neste gang.

  Listen og dine anbefalinger gjør at jeg i alle fall skal lese Frode Gryttens bok. Han anser jeg som Norges beste novellist! Jeg vurderer også Uris bok.

  Selv har jeg kun lest Ketil Bjørnstad og Tore Renbergs bøker.

  Takk for oppdateringen, Tine! Og så ses vi i morgen! 😀

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at dere valgte akkurat denne romanen da, er spent på din omtale av boken. Ses på Tvangslesing i Bergen i morgen :)

   Slett
 2. Jeg har lest 6 av disse ( hjorth , renberg, uri, fjell, jæger og Ragde ) . Har også startet på Bjørnstad. Jeg er veldig glad for at Vigdis Hjorh vant, uten forkleinelse for de andre. Boka er knallgod ! ( nysgjerrig på hvem du tippet på? Var jo mange gode kandidater her, og fjell har jo vunnet før, sikkert noen av de andre også)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det er mange som jubler for at Hjorth vant, hun er en høyt elsket forfatter, og romanen er jo god. Av mine tre 6`ere på treningen ble det Fortielsen som ble min vinner. Litt synd for nominerte som ga ut bok tidlig på året, merket at jeg holdt en knapp på Grytten, men det var nok delvis fordi jeg nettopp har lest boken, og er begeistret.

   Slett
  2. Ja, ikke sant! Jæger og Fjell har skrevet gode og spennende krimbøker som også jeg likte godt, god underholdning, men Hjorths bok er nå av et annet kaliber, da. Og varer lenger. ;) Som også Renbergs. Mener jeg (- og bokhandlerne også, siden hun vant!)
   Grytten har jeg ikke lest enda..

   Slett
  3. Av disse bøkene skiller Grytten seg ut med sine noveller på nynorsk, men han har også et poetisk og flott språk. Krimmen har jeg gitt 6`ere fordi bøkene dro meg inn, og slapp ikke taket før boken var lest ferdig, en perfekt krimleseopplevelse!

   Slett
 3. Har lest 3 av disse ( Ragde,Akerlie og Uri) og holder på med den 4, Renberg. Skal i hvert fall lese Grytten,Hjort og Vahr, så får jeg se hva det blir med de andre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi kan jo ikke rekke over alle. Jeg tenker at Bokhandlerprisen viser hva gjennomsnittsleseren plukker med seg fra butikken, så det at jeg hadde lest 8 av bøkene uten å være påvirket av nomineringen, sier jo litt om at jeg leser ganske "mainstream".

   Slett
  2. Er det ikke bokhandlerne som stemmer på bøkene de synes er best da? Ikke de som kjøper dem.

   Slett
  3. Jo det er sånn, men jeg tenker at de som jobber i bokhandel er litt "påvirket" til å like bøker som selger :)

   Slett
  4. Se her Tine og dere andre. Nå kan vi lesere som er ARK-venner stemme på årets bok til ARK-prisen: https://www.facebook.com/ArkBokhandel/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

   Slett
 4. Vigdis Hjort er dyktig og hun fortjener en pris, men denne boka har jeg ikke lest enda.
  Bjørnstad hadde fortjent en stor pris for sin bokserie snart syns jeg. Men, det er kanskje fordi han er skriver om min ungdomstid og det er derfor så gjenkjennelig stoff.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er helt enig med deg at Bjørnstad bør få opp til flere priser for serien sin :)

   Slett
 5. Ja, kva skal eg sei... Eg likar ikkje Hjort, men ser jo at ho er populær av mange - og at ho set dagsorden (med tanke på røyndomslitteratur osv.) - så prisen er kanskje fortent likevel.
  Eg har kun lest Renberg av desse - og han er min absolutte favoritt. I tillegg held eg på med Grytten i skrivande stund. Eg likar også stilen hans. Ragde har eg planar om å lesa - ein gong.
  Litt pussig at eg ikkje har fått med meg dei to krimbøkene som var nominerte sidan eg har mest fokus på den sjangeren - men eg har Fjell liggjande klar på nettbrettet no. Jæger vart eg lei av etter Ridderkorset.

  SvarSlett
 6. Så vel fortjent! Jeg digger HjortH, til tross for kjærleiken til Renberg's siste bok ;)

  SvarSlett