torsdag 27. januar 2011

Teater: Et bedre stedI går gikk startskuddet for årets teatersesong. Nye jenter skulle introduseres til det gode selskap, og "gamle" CC jenter var spente på hva vi skulle få presentert. Vår alles travle hverdag ville det slik, at det bare var en av tre "nye" som var med, men hun var til gjengjeld en riktig hyggelig dame. Vi startet kvelden tidlig på Barfot, hvor vi koste oss med en virkelig god salat med scampi/kylling. Hildegunn satt og pillet ut solsikkekjerner, (alergisk) og jeg pillet ut gulrot og tomat (ketose) men ellers oppførte vi oss eksemplarisk.
Stykket vi skulle se er et nytt stykke i regi av dramatikeren Stig Amdam, med handling fra Møllenpris, om deporteringen av jøder fra Bergen i 1942. Det var satt opp på Lillescene, og jeg er stadig imponert over hvor flinke de er med små midler og liten plass, å lage en troverdig scene. Stykket varer i 1 time og 38 minutter, og det fenget hele veien. Utrolig dyktige skuespillere (som alltid) spesielt Tomine Eide som spilte lillesøster Berta, gjorde en glimrende jobb. Tårepressen var lagt helt mot slutten, så mens skuespillerene smilte og bukket for applausen, klappet vi med stive masker og tårene trillende nedover skinnene. Gå å se den, 2 verdenskrig må vi ikke glemme!
Dette skriver DnS:I november 1942 ble 17 norske jøder i Bergen arrestert av norsk politi og deportert til Auswitzch. Ingen av disse vendte hjem i live.
Historien om jødene som ble deportert fra Bergen er en sentral hendelse i nyere bergensk historie. Elleve av de deporterte bodde i bydelen, og hvert år den 26. november går det et fakkeltog på Møhlenpris til minne om de drepte.
Stykket handler om familien Müller. Ved invasjonen i 1940, bor Cecylie og hennes mann Bernhard i Alverstraumen, med barna Oskar og Berta. Dramatiske hendelser høsten 1940 tvinger moren og barna og flytte fra den idylliske Alverstraumen og søke tilflukt i storbyen Bergen.
Den rike forretningsmannen Herschel Rabinowitz hjelper dem til rette på et lite værelse på Møhlenpris. Snart blir Møhlenpris et svært spennende sted og Alverstraumen fort glemt. I bygården bor nemlig den velstående familien Beyer og søskenparet Knut og Nini.
Den foretaksomme Møhlenprisgutten Knut, tar seg av den litt forsakte Oskar og snart oppstår et sterkt kameratskap gjennom felles eventyrlyst og utforskningstrang. Nini og Oskar får også et godt øye til hverandre....
Til tross for krigens tunge skygger over livet så har aldri Oskar hatt det så kjekt. Han opplever Møhlenpris og Bergen som et fantastisk sted hvor han vil bo for alltid...men krigens nådeløse virkelighet kommer stadig nærmere...
Dette er en øm og varm fortelling om mennesker som slåss for å finne seg til rette på et fremmed sted i en farlig tid. Det er et stykke om livsglede og livsvilje, om vennskap og kjærlighet – og nazismens grenseløse ondskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar