mandag 24. januar 2011

Årets festspilldikter er Tomas Espedal

Når vi har festspill i Bergen er det ikke bare musikken som får oppmerksomhet. Hvert år plukkes det ut en norsk forfatter som vies ekstra oppmerksomhet. I fjor var det Hanne Ørstavik som fikk æren, en forfatter jeg har lest litt av, og sett "live" men som ikke har imponert, med det siste hun har gjort. Jeg har lest "Presten" og "Kallet" og likte dem godt, men "48 rue Defacqz" var noe snåle greier, i mine øyne. Rett etter jeg var ferdig med boken skulle hun ha forelesning, og mitt behov for å forstå hva jeg hadde lest førte meg dit. Hun leste opp fra et manus i 50 minutter og marsjerte ut av lokalet. Jeg var ikke alene om å sitte slukøret tilbake og riste lett på hodet.
Året før var det Per Petterson som ble valgt som festspilldikter. Han har blandt annet skrevet "Ut å stjæle hester" som jeg syntes var kjempegod. Forventningene mine ble gjort til skamme da jeg leste "Jeg forbanner tidens elv", for den likte jeg ikke i det hele tatt.
I år er det altså Tomas Espedal som får sjansen til å imponere oss. Hans bok "Gå. Eller kunsten å leve et vilt å poetisk liv" var et mesterstykke. Jeg elsket den boken! Kanskje fordi jeg elsker å gå selv, og kjente meg igjen i det, og i filosoferingen hans. Jeg syntes også "Imot kunsten" var kjempegod. Jeg har også sett Tomas Espedal "live" i et arrangement sammen med andre forfattere og musikere, men da fremsto han som en sjenert halvtomsing fra landet, som bare leste opp fra en bok. Etter å ha hatt en østlending og en nordlending som festspilldikter, er jeg spent på å få med meg hva bergenseren Espedal har tenkt å gi av seg selv under festspillene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar