søndag 30. januar 2011

Lavkarbo = ketose? nei bare nesten...

Lavkarbo kalles matvanene som tilsier at du spiser lite karbohydrater i kosten din, uten at det nødvendigvis er så lite at du kommer i ketose. Spiser du så lite som 20-40 g karbohydrater for dagen, setter du kroppen din i ketose. Det betyr at kroppen forbrenner fett som omgjøres til energi, i stedet for å lagre dette. Det er en metode som kan brukes for å sette i gang fettforbrenningen for å redusere vekten.
Ved å være i ketose kan du få tilgang på kroppens fettlagre og bruke dem som energikilde. Fett frigjøres. Ditt brensel blir fett fra kosten og fra kroppens fettlagre, mens muskulaturen bevares. Genialt, ikke sant?
Å leve helt uten tilgang på karbohydrater vil være mulig, da ingen karbohydrater per i dag regnes som essensielle, livsviktige å tilføre. Om du ikke spiser karbohydrater, lager kroppen din det den trenger av glukose fra protein, eller fra glyseroldelen på triglyserider (fett). På den måten kan man opprettholde stabile blodsukkerverdier. Men det er likevel smart å tilføre noe karbohydrat via kosten. Da avlastes leveren og glukosen gjøres tilgjengelig for vev som krever glukose.
Fordeler ved ketose :
Kroppen er satt i fettforbrenningsmodus. Du forbrenner fett. Vektreduserende ved behov for vektnedgang. Mange studier viser at en ketogen diett fører til betydelig vekttap hos overvektige personer. En annen fordel er at metthetsverdien (du blir ordentlig mett) oppleves som meget god i forhold til et kosthold med mye karbohydrater. Personer med behov for relativt stor vektreduksjon, vil i de fleste tilfeller respondere med vektnedgang uten å miste muskulatur.
Ketose fører ikke til tap av muskelmasse. Det er derfor vi kan kalle et kosthold med lite karbohydrater for muskelbevarende. Men man trenger ikke være i ketose for å bevare muskelmassen, det samme vil gjelde ved moderat inntak av karbohydrater. Ved faste vil man derimot ikke ha denne muskelbevarende effekten. Da vil fort muskelmassen bli brensel.
Andre fordeler er at du har et så gjevnt lavt blodsukker at du vil føle deg vel. Du vil ha mer kontroll over følelser, føle deg mindre stresset og mer på høyden med utfordringer i hverdagen.
For å gjennomføre et ketosekosthold over tid, må du interessere deg for hva du spiser. Skaldeman`s bok gir deg mange gode oppskrifter, men det holder ikke til månedsvis med karbohydratfri kost.
Lag mye mat, så har du middagsrester til kvelds, rester fra lunchen til middag etc. Ikke vent med å lage mat til du er sulten, ha alltid en plan for neste måltid.
Å være sosial kan være en utfordring, men husk hvor viktig dette er for deg, og tenk litt gjennom på forhånd, hvordan du skal takle utfordringen.
Prøv å glem brødmåltider, men det kan være litt hjelp å bake brød, knekkebrød og lapper som har 1 karbohydrat pr. skive, til situasjoner hvor det er vanskelig med medbrakt "middag". I disse brøene får du også i deg frøblanding som sammen med selolje er med på å holde magen i orden.
Frukt må du også bare glemme, jeg spiser litt bringebær i youghurten om morningen sammen med 2 ss frøblanding, men det er det.
Les innholdsfortegnelser. Kjøp alltid den feiteste varianten, (tyrkisk yoghurt, sæterrømme, kremfløte, ingen light oster) den har også minst karbohydrater. Ikke vær redd for å få i deg for mye fett, det har ingenting å si så lenge du er i ketose.
Kjøp deg en liten ildfast form, her fløtegratinerer du brokoli, asparges, spinat, løk, sopp (ikke rotgrønnsaker) et godt utgangspunkt for middag. Varier med krydder og smakssterke oster, så blir du aldri lei av denne måten å lage mat på.
Min erfaring med ketosematlaging er utelukkende positiv. Jeg lager masse deilig mat, og når mye har blitt rutine så tar det ikke lang tid heller.
Siden jeg bare hadde 5 kilo som skulle av denne gangen, kan jeg ikke påstå at kiloene raser av, men med 2 kilo første uken og så 1 de neste 2, så er jeg snart i mål. Ketose kosten skal jeg alikevel fortsette med til Romaturen første helgen i mars.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar