søndag 4. september 2022

Bjørnen sover - ny krim fra Emelie Schepp

Vi har kommet til den syvende boken i serien om statsadvokat Jana Berzelius. Jeg liker svensk krim, og har lest alle bøkene i denne serien, som er en av mine favoritter. Jeg fryder meg hver gang, over hovedpersonen og hennes litt ustabile personlighet. Bjørnen sover hinter litt til starten på serien, Merket for livet, som var ekstremt skremmende.

Forlaget om handlingen:
En mann blir funnet brutalt myrdet i huset sitt, som ligger avsides til i skogen. Inni den skadde kroppen finner de en kosebamse som leder politiet til Filippa Falk. 
Etter en grusom tragedie lever den tidligere politietterforskeren Filippa med hemmelig identitet. Hun er den eneste som har en kobling til gjerningsmannen. Men er hun villig til å hjelpe politiet med etterforskingen?

Samtidig som statsadvokat Jana Berzelius forsøker å finne drapsmannen, står forhistorien hennes i fare for å bli avslørt. Hun må ta i bruk alle midler hun kan for å beskytte mannen hun elsker. Men han har fått et tips om bakgrunnen hennes og er besatt av å finne ut av sannheten.


Politikrim med fokus på etterforskingen kan fort bli litt langtekkelig, men i Emelie Schepps serie er det lite repetering, diskutering og antagelser som viser seg å være feil. Den lette stemningen forsterkes, ved å ha to spesielle kvinner i hovedrollene, to som ikke tåler trynet på hverandre, men som allikevel er avhengig av å samarbeide på jobb.

Nå skal det sies, at i denne syvende boken kommer Mia og Jana forholdsvis godt overens, men det betyr ikke at drittslengingen uteblir fullstendig. Kanskje det skyldes at Mia utrolig nok har gått hen og forelsket seg, og det i en kollega. Jana har derimot problemer i kjærlighetslivet sitt med Per, og det er ikke rart, så mange løyner hun farer med.

Statsadvokaten er en ivrig medspiller i oppklaringen av drapet, samtidig er hun en hovedperson i den godt sammenflettede sekundærhandlingen, som tar oss med inn i det fordekte privatlivet til Jana Berzelius. 

        Tankene ble avbrutt av en svak brumming.
        Filippa slapp straks taket i smørkniven. I fem år hadde hun båret på en stadig redsel, og hun trodde først hun hadde innbilt seg lyden, som så mange ganger før.
        Men det hadde hun ikke.
        Hjertet begynte å hamre.
        Hun gikk bort til vinduet og så ut. Ikke en bevegelse var å se på den smale veien bortenfor plankegjerdet, men like bak svingen skimtet hun en tynn støvsky. 
        Noen er på vei hit, tenkte hun og kjente håret reise seg i nakken.


Jeg er imponert over plottet, hvordan jeg ikke et sekund lurte på hva som skjer eller hvorfor, men kunne vie all min lesetid til å nyte en velskrevet krim. Tematikken sneier innom et samfunnsproblem, som gir et hjerteskjærende bakteppe, men dette vonde mildnes av de komiske sekvensene som kommer ganske hyppig. 

Har du ikke lest serien? Bøkene er alle forholdsvis korte, med mye dialog som gjør dem lettlest. De er preget av god spenningskurve og karakterer med kjøtt på beina, jeg gleder meg allerede til neste bok ☺

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2022
Sider: 336
Kilde: Leseeksemplar


Serien i rekkefølge:

I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt
leseeksemplar fra forlaget, med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

10 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Jag måste läsa vidare i serien. Tror jag har läst till och med den fjärde delen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldige deg som har bøker til gode i denne serien :)

   Slett
 2. Spennende! Har lest den første, som jeg likte. Må lese mer av henne, kanskje mitt neste svenske prosjekt, når jeg nå blir ferdig med Sebastian Bergman straks (en bok igjen, som jeg har lastet ned på iPad og bestilt på bib i papir). God søndag til deg Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er enda heldigere enn Cinnamon, hvordan har du klart å ikke lese videre etter Merket for livet :)
   Sebastian B har jeg også lest, en av de beste seriene, liker serier som har litt "rare" hovedpersoner. Jeg lyttet til flere av de bøkene, og har kjøpt de første bøkene i pocket for å lese dem igjen, en gang...

   Slett
  2. Du vet, alt for mange bøker.. Har flere her jeg enda ikke har fått begynt på; Arne Dahl feks, og Sven Petter Næss. Men Schepp står på planen.
   Måtte laste ned Sebbe- på lydbok i dag, selv om jeg ikke er ferdig med Jussi enda. Så kan jeg høre Sebbe mens jeg lager mat etc. Trist å høre at Torkel har sluttet, men det er vel en tid for alt. Veldig bra serie.:) Jussi sin siste sliter jeg litt med, ganske treg og dessuten alt for bestialsk gjennom det hele..Men jeg skal prøve å lese ferdig i kveld.

   Slett
  3. Du nevner to forfattere jeg ikke har fortsatt med, etter å ha lest noe. Lydbok er lurt når en lager mat, da går kokkeleringen som en drøm :) Hos meg klamret Jussi seg til en firer, en bok det er godt å bli ferdig med.. Jeg har lest Mortimer i hele dag, vanskelig å legge vekk, men må røre på halebeinet innimellom :)

   Slett
 3. har fortfarande inte läst något av Emelie Schepp men jag tänker det ofta. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. Jag har läst alla i serien. Just den här gillade jag, men den som var innan (Nio liv) tyckte jag var mindre bra.

  SvarSlett
 5. Jag har inte läst Schepp. Läser inte så många deckare men påbörjade Wennstams serie förra sommaren eller så. De gillar jag!

  SvarSlett
 6. Tack för smakebiten. Läst en bok i den serien, Vita spår tror jag den hette.

  SvarSlett