tirsdag 13. september 2022

Et sted i tiden av Anders Lunde

Anders Lunde er skribent av yrke, og med denne romanen har han fire bokutgivelser på samvittigheten. Et sted i tiden skriver seg inn sjangeren magisk realisme eller fantasy. Men på tross av sine gåtefulle innslag, er gjenkjennelsen aldri langt unna. For dette er først og fremst en historie om mennesker,  om de små og store tingene i livet.

Forlaget om handlingen: 
Når et opptog av mennesker brått dukker opp fra ingensteds og vandrer gjennom byer over hele verden uten å ense omgivelsene, går samfunnet inn i en form for krisetilstand. Hvem er de? Hva vil de? Hvor kommer de fra? Dette er spørsmål som preger hverdagen og livene til menneskene i den nye romanen til Anders Lunde. Romanen følger Viljar og familien hans gjennom denne underlige situasjonen et sted i verden på begynnelsen av 1970-tallet. 

Samtidig som den store begivenheten inntrer og vedvarer, dukker gamle og vonde minner opp hos dem, i tillegg til nye og merkelige hendelser. Til slutt kommer familiens undertrykte historie til overflaten og vender om på alt, nærmest bokstavelig talt. 


Det er ikke tvil om at dette opptoget gjør noe med menneskene, men selv om de blir redd, så får denne horden av mennesker fortsette sin stille vandring. 

Hovedpersonen er en liten gutt, og det er med hans øyne vi opplever denne underlige situasjonen. Opptoget kaster ingen skygge der de lydløst vandrer gjennom byen, men på veggen til Viljar dukker det opp en skygge. Han hører også lyder, der det ikke skulle vært lyd, dette og stadig flere hint, bygger opp en nervepirrende stemning. 

Romanen handler om redsel, hva skjer med oss når vi blir redd?  Samfunnskrisen som det ledes opp til, sammenlignes med krigsutbruddet, og redselen nazistene satt i befolkningen den gang. Jeg hadde dette med i tankene da jeg leste videre, men i denne romanen er trusselen mer subtil, lydløse rop og optiske illusjoner, ga meg en forestilling om parallelle verdener.

Med til historien hører en far som bærer på en stor sorg, og en mor som øyensynlig sørger over, at hun tidlig i livet ga opp alle drømmene sine, for barnet som var på vei. 

                Moren lener seg mot ham og plasserer hånden på kneet hans.
                - Hva er det du sier, Viljar?
                - Jeg sier at han må slutte.
                - Han? Pappa?
                - Ja. 
                - Men hva skal han slutte med, da?
                - Helene, svarer han, høyt og tydelig. - Han må ikke late som om det ikke skjedde.
                Det er som en bombe blir sluppet ned i rommet. Brått farer faren opp, stamper over gulvet og stopper foran bokhylla. 

Historien vender ikke tilbake til virkeligheten, og jeg må innrømme at plottet ble litt for fantastisk for min smak. Jeg leser gjerne fantasy, dystopier eller sci-fi, men når handlingen er lagt tett opptil virkeligheten, og fremstår som en mix, som mitt hode ikke rår med. 

Er du glad i magisk realisme, så er Et sted i tiden en fin bok å lese. Den passer for voksne, men kanskje aller mest for barn/ungdom, med tanke på tematikken og utformingen av historien. 


Forlag: Liv
Utgitt: 2022
Sider: 165
Kilde: Reklame/Leseeksemplar

7 kommentarer:

  1. Tror ikke dette er boka for meg, men ser du hører Abid Raja sin bok, den var fantastisk bra. Må nok få med meg søsterens bok også, etter hvert :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Abid skriver utrolig bra, og var perfekt for innlesingen av boken. For en historie, hadde aldri tenkt meg at hans vei var så full av humper. Er glad jeg "ga etter" og lyttet meg gjennom den, blir ferdig i ettermiddag, lurer på hva jeg skal høre etter dette...

      Slett
  2. Har fått forespørsel om jeg vil ha/lese denne boka, men er usikker om den er noe for meg, derfor har jeg ikke svart.
    Fortsatt usikker etter å ha lest ditt innlegg. Handling fra 70-tallet, det er ikke en dystopi per se, siden det er i fortid, men magisk realisme, ja, det kan det være.. Må tenke..

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er ikke en dystopi, bare så det er klargjort, men magisk realisme. Tror ikke jeg har sett at du har valgt deg denne sjangeren så ofte :) Boken er godt skrevet og verdt timene det tok å lese den.

      Slett
    2. Ok. Bare meg som tolket det inn /misforsto ut fra at du nevnte dystopi lenger nede i teksten. Har ikke lest norsk/vestlig magisk realisme på lenge (er ikke så mye av det heller) , men leste en d el latin-amerikansk før i tiden. Jeg forbinder helst dem med det, som feks Gabriel Garcia Marquez, noe av Isabel Allende og noen andre.

      Slett
    3. Tenkte du hadde snappet opp ordet i farta, men ville klargjøre det for de to andre som leser bloggen :) I likhet med deg har jeg også erfaring fra latinamerika når det gjelder magisk realisme :)

      Slett
  3. Ikke helt mi greie denne boka her, men bra språk. Nettopp lest ei til i samme sjanger Henriette Lunde "Et lite paradoka" med masse mørk humor.

    SvarSlett