tirsdag 23. februar 2021

Verden av i går av østerrikske Stefan Zweig

Da jeg scrollet gjennom BookBites sine lydbøker, etter en lydbok som kunne vare en stund, og gjerne en klassiker, kom jeg over Verden av i går. Jeg husket hvor godt jeg likte Stefan Zweig sin Sjakknoveller, og hadde nettopp vært i Østerrike både i romanen Den falske vekten og i Lyden av to hender, en mye nyere roman. 

Forlaget om handlingen:
Boken er en klassiker i verdenslitteraturen. Denne selvbiografien utkom etter Stefan Zweigs død i 1942 og ble betraktet som høydepunktet i hans livsverk.

Det er ikke sin egen skjebne Zweig er opptatt av. Men som østerriker oppvokst i Wien, som jøde, forfatter, humanist og pasifist, kom han til å finne sin plass i Europa der de politiske jordskjelvene var voldsomst. Han oppfattet det som en plikt å vitne om sitt spennende, dramatiske og overraskende liv - og dermed gi bildet av en omskiftelig epoke videre til verden av i morgen. "Verden av i går" er historien om vår tids åndelige og politiske krise, sett gjennom en kunstners øyne. Samtidig er det historien om en dikters kamp og vekst.

Stefan Zweig (1881-1942) skildrer i innledningen omstendighetene rundt dette memoarverket. Året er 1942 og han er i eksil i Brasil, hvor han sitter helt uten sine bøker, sin korrespondanse og alt annet som kunne støttet hans hukommelse, i arbeidet med å skrive, det som ble til denne boken. Siden vi vet at han og konen avsluttet livet sitt dette året, føltes det nesten som å lese et selvmordsbrev.

Historien starter ganske så lystig, hvor Zweig skildrer det hendelsesløse og friksjonsfrie århundret han ble født inn i. Han skildrer jødedommen på en måte som fikk meg til å forstå hvorfor det alltid ser ut til at jødene har et godt lag med penger, men med en annen synsvinkel. Jødene blir også berømmet for å ha dyrket kunsten og kulturen i Østerrike, på den tiden han vokste opp. Selv om dette kan oppfattes som selvskryt på alle jøders vegne, utvider det på en måte min horisont.

Etter 5 år med grunnutdanning, begynte han på gymnaset, 10 år gammel. Her skulle han bli i 8 år, og sammen med sine medstudenter led han seg gjennom disse årene. For å holde ut de kjedelige timene hver dag, hvor ingen snakket og læreren aldri så dem, så begynte han og flere andre etter hvert å interessere seg for kunst og kultur. Spesielt litteratur, men andre var også opptatt av teater og musikk. 

Det er en fryd å høre ham fortelle fra denne tiden, hvor elevenes begeistring måtte holdes skjult både for lærere og foreldre, i en tid hvor ungdommer ikke var ansvarsfulle voksne før de nærmet seg førti. 

Romanens handling beveger oss fremover i historien, og spesielt skildringene av tiden før 1. verdenskrig bryter ut er veldig flotte. Her skildres det gamle ærverdige samfunnet, som Wien da var, menneskene som ikke skjønte noe før krigen var i gang. Zweig byr på seg selv, og gir oss skildringer fra familien og det litterære miljøet han vanker i.

Vi får så oppleve krigen, ikke fra skyttergravene slik, i alle fall jeg tidligere har lest om 1. verdenskrig, men fra sivilistenes ståsted. Etter krigen er det resultatene av den vanvittige inflasjonen i Østerrike, som er innfallsvinkelen til handlingen. Det er med litt skyldbetynget bismak, jeg hører om innbyggere som blir invadert av tilreisende, fordi varer og tjenester er så billig. Har aldri tenkt at det er negativt for vertslandet, at vi som turister hamstrer, fordi prisene er så lave. 

Tankene hans rundt det som skjedde da Hitler kom på banen er interessante. Han viser med flere personlige observasjoner av samfunnet i Wien, og Salzburg, hvor han bosatte seg etter den første krigen, hvordan han og de andre opplevde dette. Fokus er ikke på 2. verdenskrig i dette memoarverket, som slutter med Englands krigserklæring mot Tyskland i 1939. Men, vi hører litt om opptakten, hvor fokus er på kunsten og kunstnere han hadde kontakt med, og det var mange.

Verden av i går er skrevet med et vidsyn som bare en verdensborger har. Zweigs observasjoner skildrer det menneskelige i all viraken, både før, under og etter 1. verdenskrig. De få rolige årene, før Tyskland igjen går til krig, bare 21 år etter den forrige. Verden av i går er først og fremst en historie om et kunstnerliv, fokus ligger her, ikke på at han er jøde, eller på krigsskildringer. Handlingen er glimrende komponert, og en fryd å følge med på. 

Denne må du få med deg! 

Mai-The Duc gjorde de 16 timene lyttingen pågikk til en flott opplevelse. Den er veldig innholdsrik, med flotte skildringer av hendelser som han selv har tatt del i. Boken ga mersmak, så har du en favoritt av Stefan Zweig, så tar jeg gjerne imot tips ☺

8 kommentarer:

  1. Jeg har lest/hørt om Zweig, men har ikke lest noe av ham. Kommer ikke til å lese denne heller. Kanskje senere. Nå har jeg over 100 bøker i kø. Men - jeg vil bare du skal vite at jeg gleder meg over dine begeistrede omtaler av klassikerne :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjekt å høre at du gleder deg, Zweig går ingen steder, så den køen kan du gjøre noe med først :)

      Slett
  2. Så artig at du har lest/lyttet denne. Den har stått på min TBR-liste siden jeg leste Sjakknovelle og Amok i fjor. Takk for _god_ påminnelse.:) (men.. det må bli litt utpå året, siden bunkene her må avta noe, hehe)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har noe å glede deg til med denne, jeg likte også Sjakknovelle veldig godt, så dette ble en naturlig oppfølger :)

      Slett
  3. Litt bakoversveis over alt du har lest mens jeg har vært litt nettløs siden helgen startet. Jeg tror jeg får sette av kvelden til resten av omtalene dine ;) Jeg har bestemt meg for at nå skal det leses av bokstablene som tyter inn dørene her fra ymse leverandører. Bibliotekbøkene jeg har igjen (2 stk) blir levert fredag, så er det slutt på biblioteklån for en tid. Jeg ryddet i ulest hylla (haha - hyllA liksom..) og innrømmet til Elida over en lunch i helgen hvor mange jeg har ulest. Jeg røper IKKE det her. Bare at jeg kommer til å hummm'e og hrmfff'e og nikke begeistret til alle (for meg) nye bøker dere leser, men nå Tine - NUH er det dags for egne hylle(kilo)meter! ;)
    KOmmer til å lese blogger da, men skal ikke IKKE la meg friste. Hehe...(jeg ler allerede)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så deilig å være nettløs da, men jeg antar du har lest allikevel. Det er ikke bare bare å lese blogger for det blir jo helt umulig å holde fokus på egen ulesthylle(r) og eventuelle prosjekter. Jeg blir jo gruselig nysgjerrig på hvor mange bøker du gremmer deg over å eie uten å ha lest, men jeg skal ikke presse deg. Slenger du et villfarent tall ut i en annen kommentar, skal jeg nok skjønne det. Lover å telle min egen hylle og ikke være flau :)

      Slett
  4. Takk for tips, jeg leste sjakknovellen av han i fjor, veldig bra. Som du vet liker jeg lange lydbøker så denne skal jeg høre!
    Takk for tips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre at du vil lese den. Liker du Dickens så kan jeg anbefale den jeg holder på med, om ikke annet så er den veldig lang :)

      Slett