torsdag 5. februar 2015

Den stumme jenta av Hjorth & Rosenfeldt

Den fjerde boken i serien om Sebastian Bergman kom ut nå i januar. Jeg har lest de andre tre bøkene, og hadde høye forventninger. En uke med få utsikter til langles, gjorde at jeg utstyrte meg med både lydbok og papirbok.

Lydbokforlaget om boken:
Det er påskemorgen. To små gutter og foreldrene deres blir skutt på kloss hold i hjemmet sitt. Etterforskerne skjønner at det må ha vært et vitne til ugjerningen. 

Guttenes 12 år gamle kusine Nicole var på besøk, og fotsporene hennes forsvinner inn i skogen. Kriminalpsykologen og profileringseksperten Sebastian Bergman kobles inn. Jenta har vært borte i tre dager, og politiet ber publikum om hjelp.


Sexavhengige Sebastian Bergman har alltid hatt problemer med å skille jobb og privatliv. Nicole er like gammel som hans datter Sabine ville vært dersom hun ikke hadde omkommet i tsunamien. Og Nicoles mor trenger beskyttelse…

Siden dette er den fjerde boken i en serie og jeg har lest de tre andre, kjenner jeg karakterene og skrivestilen godt. I disse bøkene er det mange innfallsvinkler men menneskene fra Rikskrim, inkludert Sebastian Bergman går igjen. Det alle bøkene har felles er en mordsak som skal løses, men den interne dynamikken i gruppen preger mye av handlingen. Det er mange forhold som blir startet, utviklet og avviklet, og vil du lese god, intelligent krim så anbefaler jeg gjerne denne serien. Husk å begynne på begynnelsen.

Mannen som ikke var morder - Dødens disippel - Fjellgraven - Den stumme jenta

Det må bare sies med en gang, jeg liker ikke Sebastian. Han er slesk og beregnende, og irriterer vettet av meg. Hans person blir hver gang mer eller mindre involvert i etterforskningen, og han er en av hovedpersonene i den røde tråden som går gjennom hele serien. I Den stumme jenta, får vi i begynnelsen rekapitulert hendelsene som avsluttet forrige bok, noe som kan virke unødvendig for oss som har lest boken, men er en grei påminnelse.

Romanen starter med mordet, og vi blir kjent med det lokale politiet som håndterer saken. Det går ikke lang tid før Rikskrim må på banen, Både morderen og den lille jenta har sin egen stemme, og vekslingen mellom forteller og de kjappe replikkene gjør at spenningen holdes høy.
Jeg har ikke lyst å røpe mer av handlingen, for bestemmer du deg for å begynne på begynnelsen, så vil jeg ikke ødelegge noen overraskelser for deg, ved å røpe noe fra de personlige historiene.

Morderen ble avslørt en god stund før slutten, men det betydde ikke slutten på spenningen av den grunn. Jeg må innrømme at et par av hendelsene helt avslutningsvis var i overkant lite troverdig, men jeg lot irritasjonen fare, for jeg skjønte hvorfor forfatterne avsluttet på denne måten. Gjett om jeg gleder meg til neste bok i serien!?

Jeg både leste bok og hørte på lydbok denne gangen. Selv om jeg hadde boken, ble det vanskelig å ligge unna lydboken, for Ivar Nergaard er en av de beste innleserne, og det ble for fristende.

Svenskene kan dette med krim, og jeg må få lov å påstå at denne kriminalromanen er en av de beste jeg har lest på en stund.

Lesetid: 12 timer
Innleser: Ivar Nergaard!!
Kilde: Lytteeksemplar

Tusen takk til Aschehoug for boken

9 kommentarer:

 1. Du avslører passe lite som vanleg - bra! Eg høyrer sjølv på boka no, - har vel lytta til ein tredjedel - og tykkjer boka er god og er veldig engasjert i handlinga. Men "dessverre" er eg opptatt med så mykje anna om dagane/kveldane, så eg får ikkje lest/lytta så mykje som eg ønskjer.
  Er enig i at Sebastian er ein drittsekk! Men han er ein fascinerande karakter óg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fin kommentar! Jeg håper jo å friste noen som ikke kjenner dette forfatterparet til å ta en titt på serien, og da kan en ikke si for mye om hvor Sebastian, Torkel, Vanja og Billy er i akkurat denne boken. Sebastian er definitivt fascinerende :)

   Slett
 2. Jeg har hørt bra om denne serien før, men det er alltid et aber med å starte opp på en ny krimserie.. Men nysgjerrigheten min har du vekket nok til at det kan skje med denne.:)

  SvarSlett
 3. Ser ut som om forfatterne gjør Sebastian Bergmann litt eklere for hver bok som kommer. Synes disse bøkene er kjempespennende og liker dem godt. Gleder meg til den neste nå. På slutten kom det jo også fram at Billy er litt av en karakter..........

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så kjekt å høre fra andre som følger serien, og er like ajour som meg :) Enig med deg, Sebastian har blitt mykere i formene mens Billy ser ut til å være den som skal overta stafettpinnen.

   Slett
  2. Synes at Mons Kallentofts nye Zach ligner litt på Sebastian Bergmann. Kanskje det er litt inn med en anti-helt nå!

   Slett
  3. Enig! Jeg har nettopp lest Kristina Ohlsson sin siste Lotus blues, der er det også en hovedperson som er sexfiksert - ting går igjen :)

   Slett
  4. Lotus blues skal jeg hente på biblioteket etter jobb i dag. Gleder meg til å lese den. Tar den med meg til Manchester, reiser dit for å se fotball på onsdag :-)

   Slett
 4. Disse bøkene vil jeg også lese - svenskene er god på krim, den skal de ha :) Sees i morgen Tine :)

  SvarSlett