lørdag 9. mars 2019

Diktlesesirkel i mars: Friheten av Nordahl Grieg

Kategorien for marsutgaven i diktlesesirkelen på bloggen Artemisias Verden
En klassiker 1850 - 1950

Som den erkebergenser jeg er, falt valget helt naturlig på Nordahl Grieg og hans diktsamling fra krigen Friheten. Johan Nordahl Brun Grieg ble født i Bergen i 1902 og skutt ned over Berlin 2. desember 1943. Han var en norsk lyriker, forfatter, dramatiker, journalist og politisk aktivist, som anses å være en av Norges mest markante diktere i sin levetid. Jeg har valgt å lese Friheten, en samling dikt som ble skrevet i de tre årene han var ansatt som dikter og journalist i eksil.

Da Nordahl Grieg i 1920 ble student dro han samtidig til sjøs og ble lettmatros ombord på et lasteskip, som tok ham med til Afrika, Australia og tilbake gjennom Suezkanalen. Han besto språklig-filosofisk embedseksamen i 1925, og to år etter reiste han til Kina der en borgerkrig var i emning. Noen år senere tok nysgjerrigheten og reiselysten ham til Sovjetunionen, hvor han ble værende i to år, lenge nok til å bevitne Moskvaprosessene. I 1937 dro Grieg avgårde igjen, denne gang som krigskorrespondent til Spania for å oppleve den spanske borgerkrigen på nært hold. I 1943 fikk han grønt lys til å være med som korrespondent ombord på et bombefly under et nattlig bomberaid mot Berlin.


Nordahl Grieg var en forfatter under stadig utvikling. I 1920-årene var han splittet mellom det ytre og det indre livs temaer. I 1930-årene var han splittet mellom tro og tvil, og mellom handling og skriving som virkemiddel i kampen mot fascismen. Tvilen ble sterkere i 1940-årene, særlig når det gjaldt spørsmålet om hva et enkelt menneske kunne klare å utrette.

Friheten ble gitt ut posthumt i Reykjavík i 1943. Alle diktene er skrevet i krigsårene 1940–1943 og kan klassifiseres som leilighetsdikt henvendt til det norske og skandinaviske språkfellesskap for å støtte opp om kampen mot den tyske okkupasjonsmakten.

Denne samlingen med dikt er en hyllest til de som deltok i krigen. De har titler som "Sang til den norske hær i Skottland", "Flygesoldatens sang", "Til Sverige" og "Til norsk ungdom som venter i Sverige".

Politisk sett slutter diktene i Friheten opp om den norske eksilregjeringen, og kommunisten Nordahl Grieg skrev til og med et langt hyllestdikt til Kong Haakon. Dette gir en viss dekning for påstanden om at Griegs nasjonalisme skulle vise seg sterkere enn hans kommunisme under krigen. Det lange diktet Kongen er krigshistorie på sitt aller beste, og i begynnelsen av andre del viser Nordahl Grieg at han hadde stor respekt for måten kongen agerte på:

Da de tyske overfalt oss

og bød trelldom, svarte Kongen

at han nektet for seg selv.

Men det var hans folk som hadde

valget; bare det fikk svare

Ingen presset han i kampen, 

ingen tryglet han om støtte.

Sky og var for andres skjebne,

angst for andres rett å leve -

siden hver må dø alene -

stod han, uten krav, og ventet.

Diktet Til de tyske soldater viser at han hadde en respekt for enkeltskjebnene til de unge soldatene, selv om han etterlyser deres refleksjoner over hva de var med på. Skuespiller kaptein Martin Linge er et flott dikt til denne mannen som gjorde en heltemodig innsats under krigen.

Etter å ha ankommet England som soldat med den norske gulltransporten ble Nordahl Grieg knyttet til Utenriksdepartementet som fast gasjert dikter og journalist.
Diktene hadde forut for utgivelsen blitt lest opp i radioen og publisert i Norsk Tidend i London. Boken ble smuglet inn i Norge og ble også trykket illegalt. Samlingen fikk en enorm popularitet under og etter krigen og inneholder noen av Griegs mest kjente dikt, deriblant 17. mai 1940 eller I dag står flaggstangen naken, som det ble hetende. Med sine formuleringer i dikts form bidrog Grieg til å bevisstgjøre det norske folk om hva kampen gjaldt.

I dag står flaggstangen naken
Opprinnelig tittel: 17 mai 1940)
I dag står flaggstangen naken
blant Eidsvolls grønnende trær.
Men nettopp i denne timen
vet vi hva frihet er.
Der stiger en sang over landet,
seirende i sitt språk,
skjønt hvisket med lukkede leber
under de fremmedes åk.

Der fødtes i oss en visshet,
frihet og liv er ett,
så enkelt, så uundværlig
som menneskets åndedrett.
Vi følte da treldommen truet
at lungene gispet i nød
som i en sunken u-båt;
vi vil ikke dø slik død.


Diktene i Friheten er tradisjonelle dikt med enderim og bunden rytme. Flere av dem er også titulert som sanger, noe som understreker deres regelbundne form. Samspillet mellom det barske innholdet og diktenes taktfaste uttrykk, bidrar til deres estetiske vellykkethet.

Det var en fryd å lese Friheten av Nordahl Grieg, og gjett om jeg skal gå bort til statuen hans foran Den Nationale Scene og gi ham en high five, neste gang jeg går forbi. Har du lyst til å lese litt krigshistorie, er det utrolig hva en kan finne i en diktsamling, og er du så heldig som meg å få låne førsteutgaven fra 1943, så kjenner du det historiske suset mellom fingrene mens du leser.


4 kommentarer:

  1. Så flott et valg! Og flott innlegg! Nordahl Grieg har diktet noen av våre kjærest dikt, som Til Ungdommen bla.a.
    Dette virker som en sterk diktsamling, og så artig at du fikk låne førsteutgaven. (ble etterordet skrevet i Reykjavik pga at det enda var krig?)
    Visste forresten ikke at han ble skutt ned og drept under krigen, eller jeg har jeg aldri festet meg ved det.

    Jeg har ikke begynt med diktlesing i mars enda, men boka ligger på kjøkkenbordet. Kanskje det blir litt til frokost i morgen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Utfordringen du ga oss i mars virket vanskelig, men åh så gøy det var å fordype seg i dikteren, og lese denne lille samlingen. Det er helt riktig den ble gitt ut i Reykjarvik, nazistene hadde nok ikke latt dette komme på trykk i okkuperte Norge.
      Jeg visste at han ble skutt ned over Tyskland under krigen, men jeg visste ikke at han var med flyet som journalist, til tross for at jeg så stykket Vår ære og vår makt på DnS for noen år siden, så jeg skulle jeg ha skjønt at han ikke var soldat/flyger men reporter. Gleder meg til å lese din og de andre sine diktomtaler denne måneden. Riktig god søndag Anita! Her stråler solen på snødekte fjell, så jeg er på vei ut i huttaheiti :)

      Slett
    2. Ja, tenk at han hadde jobb som dikter.:)
      Spent på diktene utover måneden jeg også. Ble ikke diktlesing på meg i dag, prioriterte Vigdis Hjorth sin siste, siden jeg skal på foredrag med henne i morgen.
      Ble litt inspirert til å lese Brecht sine dikt etter det, men tror ikke jeg har noe av ham i eskene.. Han er i riktig kategori- mellom 1850-1950.

      Slett
    3. Den gode Bertolt ja, han skulle jeg gjerne blitt mer kjent med, men jeg skjønner du vil holde deg til bokeskene dine :)
      Spent på å høre hva Vigdis har å fortelle dere!

      Slett