onsdag 1. august 2018

Bevisets stilling - ny spennende krim fra Chris Tvedt

Bergen huser mange flinke forfattere, og når det gjelder krim så er Chris Tvedt blant mine topp tre. Bevisets stilling kan uten blygsel kalles blodfersk, siden den lanseres i dag 1. august, og det er igjen Mikael Brenne som er hovedpersonen.

Forlaget om handlingen:
Da Magnus Sandtorv rømmer fra sikkerhetsavdelingen på et psykiatrisk sykehus i Bergen, går alarmen. Magnus er psykotisk og farlig. Han ble sperret inne fordi han på bestialsk vis drepte sin egen bror, og har truet med å drepe resten av familien. Politiet rykker ut, men da de kommer frem til familiegården, er det for sent. Både faren, moren og søsteren er myrdet med kaldt blod. Ingen er i tvil om hvem som er morderen, heller ikke advokat Mikael Brenne, som blir oppnevnt som forsvarer for Magnus. Selv om saken er både tragisk og grotesk, byr den ikke på mange juridiske utfordringer. 

Men jo mer han spør, desto færre svar får han. Og når svarene omsider begynner å komme, blir det som skulle vært en enkel sak, til et innfløkt mareritt.

Mitt bekjentskap med Mikael Brenne er like gammelt som serien om ham. Advokaten har det ikke alltid lett, og det er ikke alltid han tar de rette avgjørelsene, i alle fall ikke i sitt privatliv. Denne gangen er det Synne som redder ham, hun foreslår et samarbeid, og starter advokatpraksis sammen. For å greie husleien inviterer de med seg noen andre juss-kolleger, blant annet Carla, som får en viktig rolle.

Bevisets stilling er spennende fra første til siste side. Mens jeg fryder meg over språket og plottets oppbygging, lar jeg meg stadig vekk overraske over spennende vendinger i handlingen.

Tematikken bygges rundt spørsmålet om en psykisk syk ugjerningsmann kan bli holdt ansvarlig for sine handlinger, og hvordan disse i så fall skal behandles. Tankene sendes til en viss galning i juli for noen år siden, men denne tragedien har ikke en utpreget rolle.

Spørsmålet om permanent bevæpning i politiet diskuteres også litt gjennom den handlingsdrevne teksten, som skildrer udugelighet og lav arbeidsmoral i politiet.

Chris Tvedt skriver drivende godt, han har høy spenningskurve i krimromanene sine, noe som gjør lesingen til et temporitt av dimensjoner. Bevisets stilling, anbefales som du sikkert skjønner på det varmeste!

Forlag: Gyldendal
Utgitt: august 2018
Sider: 384
Kilde: Leseeksemplar

9 kommentarer:

 1. Denne skal jeg lese. Har likt alt jeg har lest av Tvedt..)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han er en ener, gled deg til denne :)

   Slett
 2. Hei. Digger Chris Tvedt og lest alle bøkene, denne skal selvfølgelig leses. Gleder meg. Hjem fra Tyrkia til et like varmt Bergen Tine?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er heldigvis mange krimelskere som har fått øynene opp for denne forfatteren. Dessverre ikke like varmt i Bergen, og nå henger tåken ned over fjellene og regnet pisser ned som vanlig.

   Slett
 3. En forfatter jeg har lest kun ei eneste bok fra, og det er bare fordi jeg har hatt mye annet å ville lese. På ett tidspunkt kommer jeg til å lese Chris Tvedt bøker på rams. DEN dagen det skjer ser jeg fram til. Men først Booker-lista, og fagbøker, og Yale-studier jeg følger på YouTube og..og..og.. Den tiden du... 8-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldige deg som har spart "rosinen i krimpølsen", gled deg til det raidet. Skal si du har det travelt, jeg leser etter "innfallsmetoden" så det går slag i slag, men ingenting annet enn min egen iver som presser på :)

   Slett
  2. Jeg har kjørt innfallsmetoden tidligere i år, og tidligere år. Det har alltid fungert. Så i sommer sa det stopp. Tomt for innfall...kan du tenke deg? Så nå er jeg på en plan, har kastet meg over Booker (fordi det er kjekt), og 14 Yale litteraturleksjoner i amerikansk litteratur på YouTube (fordi jeg har sterkt behov for å bruke nøtta litt og ikke kom inn på nettstudier i Norge, som hadde 5,5 i nedre karaktergrense!!?) og lydbøker til strikking og husarbeid. Jeg må tvinge meg selv i rute igjen, SÅ kan jeg forhåpentligvis kjøre innfallsmetodelesing igjen. Og den rosinen - ja den ser jeg fram til :D

   Slett
  3. Liker måten din å gjøre det på, tvinge seg selv inn i et kjøremønster, fordi det må til, er helt min greie. Samme med å bruke nøtten, heldigvis har jeg utfordringer i jobbhverdagen som krever litt, og bloggingen sørger for resten. Å bli kjent med Kindelen har også krevd noen små grå, har et par spørsmål til deg når vi ses i Stavanger neste måned :)

   Slett
  4. Det er bare å samle opp, jeg hjelper deg gjerne :) Gleder meg til Kapittel, ja! Det begynner å nærme seg nå!

   Slett