Sjøfronten i Skuteviken var tidligere en stor fjære med flere utstikkerkaier, hvor småfartøy og fraktebåter kunne legge til med passasjerer, dyr og varer. Det er ikke vanskelig å se for seg de fattige fiskerne ute fra Hellen, som ror inn til byen for å selge dagens fangst, men det var slaktere og tønnemakere som var de mest aktive profesjonene her. Området ligger like under Sverresborg som er bygget i 1183, og historien til Skuteviken inkluderer historier om birkebeinerne og baglere. Sistnevnte hadde skipsflåten sin liggende i Skuteviken.
Nå er bryggen, som har vært der siden 1200 tallet, ført tilbake til slik den så ut i 1875.
Det er Roger Iversen, som vi kjenner fra jobben han gjorde på Norges eldste bevarte trehusrekke i Nøstegaten, som har ledet arbeidet med restaureringen av kaien. Den tilstøtende sjøboden, Skuteviksboder 9 som ble bygget rundt 1680, ble solgt for noen år siden, og nå fremstår den som flunkende ny.
Bilde før restaurering - ryddet for boss men falleferdig |
Sjekk ut denne fine kaien, ser ikke ut som en bosskai lenger! |
Huset skal brukes til kunst- og kulturformål |
Blåskilt er på sin plass på dette historiske bygget |
Heldige meg som kjører forbi Skuteviken hver gang jeg skal til byn, og det er ikke få ganger jeg har gått av bussen for å spasere gjennom Skuteviken på min vei inn i den vakreste byen i hele verden (når det ikke regner...)
Alt ka du får med deg!Jeg har ikkje vært forbi der på år og dag. Men det var blitt fin da, det har du helt rett i.Tusen takk for en liten historietime og kos deg på åpningsfest! Huff, blant "varene" var det slaver...
SvarSlettJa tenk det, heldigvis slutt på slavesalg nå da. Lokalhistorie er spennende, men jeg skal ikke på festen selv, har min første ettermiddag hvor jeg ikke hadde noe på planen, så jeg må lade batteriene til ukens innspurt i morgen :)
Slett