tirsdag 31. juli 2018

Menneskets hjerte av Jòn Kalman Stefànsson

Menneskets hjerte er tredje bok i trilogien om Gutten. Jeg har lest Himmelrike og helvete og Englenes sorg, og var allerede hekta, men jeg ble allikevel ikke skuffet over den avsluttende boken.

Forlaget om boken:
Det heter seg i en gammel arabisk tekst at menneskets hjerte har to kamre. Det ene for lykke. Og det andre for fortvilelse. Fordi det er to kamre, er det også mulig å elske to personer på samme tid. Den muligheten gir kroppen oss. Men samvittigheten stritter imot. Det gjør livet vanskelig å bære innimellom.

Forlag: Lydbokforlaget
Utgitt: 2014/på lydbok 2018
Spilletid: 11:35
Kilde: Lytteeksemplar


Romanene i denne trilogien følger på hverandre uten opphold i handlingen, og det fungerte veldig fint å høre dem så tett som jeg gjorde. I Menneskets hjerte møter vi igjen Gutten og Jens når de blir reddet ut av stormen de var inne i da Englenes sorg sluttet.

Det er en introvert og fåmælt gjeng vi møter i denne romanen, i alle fall mennene, er usikre på seg selv og vet ikke hva de kan forvente ut av livet og av kvinnene rundt seg. Vi hører mer om Andrea, som Gutten skrev brev til, om hennes mann Pietur, og en kraftig ahaopplevelse får mine tårer til å sprute!

Denne siste delen har noen flotte mellommenneskelige betraktninger og en innsikt i vårt sinn som er så godt formidlet at jeg blir helt satt ut. Skildringene av Island i denne boken, er ikke fylt med vær, kulde og kroppslige utfordringer, men med tanker og følelser, aspekter av livet som er minst like viktige for oss som mennesker.

Forfatterens nydelige språk er det samme, et språk som er så fullt av vakre og treffende formuleringer, at jeg undrer meg over at han ikke har mottatt alle de store prisene for romanene sine. I denne siste delen av trilogien trekkes de lange linjene, og vi får skildret det indre landskapet til karakterene ytterligere.

Bodil Vidnes-Kopperud har lest inn alle tre bøkene, og jeg sier det gjerne igjen, stemmen hennes passer perfekt til denne romanen. Å lytte til henne lese tar litt lenger tid enn å lese selv, men jeg for min del, trenger av og til hjelp til å roe ned tempo, og her blir jeg belønnet med en flott leseopplevelse.


4 kommentarer:

 1. Har lastet alle tre bøkene ned på ebokbib selv om jeg ikke ble så superbegeistret for den sommerlys-boken, så jeg skal se om jeg rekker å lese de før det har gått tre måneder og de forsvinner ut i intet,jeg blir jo nysgjerrig når "alle" roser bøkene opp i skyene og jeg vil finne ut av whats the fuzz is about.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det forundrer meg om du ikke blir hekta med en gang du blir kjent med Gutten :)

   Slett
 2. Jeg ble så begeistret for hvordan han uttrykte seg. Vidunderlig!
  Takk for link!

  SvarSlett
 3. Denne trilogien må jeg bare lese/høre, skjønner jeg! Takk for tips.

  SvarSlett