søndag 26. august 2018

Jeg har mer jeg vet du vil like av Marte Magnusdotter Solem

Debutanten Marte Magnusdotter Solem er kanskje kjent for andre fra tv-serier og film. Det viser seg at hun også har en god penn, for debutromanen hennes likte jeg godt.

Forlaget om handlingen:
Silje har flytta fram og tilbake mellom foreldrene siden hun var liten og har måttet tilpasse seg to ulike hjem. Nå har hun omsider blitt voksen og opplever sin første store forelskelse i Eirik. Med ham forestiller hun seg at hun kan bli den hun ønsker å være. Hun tar ham med til familiens sommerhus og tror de skal ha noen dager helt for seg selv. Men etter ett døgn kommer faren med ny kone, barn og svoger. En rekke anstrengende, morsomme og såre situasjoner utspiller seg fortløpende i noen intense sommerdøgn. Ingenting blir slik Silje planla, og gradvis svekkes forestillingen om at hun kan frigjøre seg fra den rollen hun alltid har hatt.
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2018
Sider: 208
Kilde: Leseeks/Kindle

Hovedpersonen i denne romanen er fremdeles fanget av foreldrenes bånd, og det er hennes litt forvirrede tanker og følelser vi tar del i her. Jeg kan ikke si annet enn at jeg kjenner meg godt igjen i mange av episodene hun går gjennom, selv om det begynner å bli en stund siden jeg var tjue år.

Romanen er glimrende skrevet, Solem bruker et direkte språk, som uten fixfaxerier berører de rette strengene. Her er god utvikling i teksten, og noen karakterer i bakgrunnen får spenningskurven til å peke oppover.

Silje jobber med å løsrive seg fra en litt kravstor mor, og har også en far som fremstår som tafatt, men han er nok bare litt mer introvert enn de andre. Selv om jeg irriterer meg over at han ødelegger ferien for Silje, kjenner jeg meg igjen i hans behov for å trekke seg vekk fra de andre, og tilgir ham dette.

Dette er en roman hvor ungdommens første forelskelse er bakgrunnsbildet, men det er ingen søt historie som ender lykkelig. Jeg lot meg imponere over observasjonene som blir gjort, disse relasjonene mellom familiemedlemmer, og ikke minst Siljes respekt og kjærlighet til den avdøde bestemoren.

Gratulerer med en fantastisk debutroman, jeg gleder meg til fortsettelsen!


7 kommentarer:

 1. Høres ut som en interessant bok. Noterer meg bak øret. Har lite tid til å lese for tiden, holder fortsatt på med Stranger, men kanskje blir det mer tid i løpet av høsten. KANSKJE.
  Ser du leser Rebboledos nye diktsamling. Spent på hva u synes om den altså. Leste en bok av han tidligere, og har hørt ham på den første slampoesikvelden jeg var på, på Lillehammer..
  Skal du lese den ifm diktlesesirkelen i sepetmber?
  Håper det!

  SvarSlett
  Svar
  1. I perioder må lesingen vike, du finner nok tilbake til det igjen. Stranger er no en fin bok å bruke tid på da.
   Ja, jeg leser til diktlesesirkelen, begynner på Løven og Hvalen i dag, den kommer også innenfor kategorien, så jeg kan velge mellom to bøker i september. Likte veldig godt Sauesankertanker, så jeg tar gjerne imot tips til andre godbiter fra Rebboledos utstrakte produksjon.

   Slett
  2. Ja, håper det Tine. Nå har jeg begynt på videreutdanning, og lærer sa i dag at vi skal lese skjønnlitteratur- det er viktig for faget, kun faglitteratur vil mangle noe, den dimensjonen som ofte skjønnlitterære tekster kan gi. Godt å høre at vi ikke trenger å legge alt annet enn pensumlesing på hylla.:)

   Spent på å få høre mer om Sauesankertanker..
   Har lest Åstedstanker av ham som jeg likte veldig godt. Har blogget om den her:
   https://artemisiasverden.blogspot.com/2015/07/et-slag-for-poesien-har-lest.html

   Slett
  3. Heldige deg som skal lære noe nytt, er spent på å høre mer. Takk for lenke, alltid spennende å bli kjent med nye forfattere :)

   Slett
 2. Navnet hennes ringte ikke noen bjelle her hos meg men når jeg googlet navnet så jeg at det var hun som spilte i "Thelma" - den filmen må jeg se å få set snart. Jeg lastet denne ned på Kindle for en stund siden men har enda ikke karret meg til å faktisk lese den ennå, kanskje dette får bli en av bøkene for september.

  Spent på hvordan du liker sausesanketankene, den tenker jeg blir min diktbok for september også siden Eli Fossdal Waage sin ser ut til å bli enda mer forsinket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du den klar så må du lese for jeg tror du vil like den. Gled deg til sauesankertankene også, herlig filosofering over det meste. Kjekt med samme bok, men jeg har en norsk av året til på diktfronten, så kanskje jeg bytter, får se når jeg har lest den.

   Slett
  2. Will do! Ser frem til saueboken og jeg ser du leser Løven og hvalen, er spent på hva du syntes om den.

   Slett