fredag 13. juli 2018

Nullpunkt av Jørn Lier Horst og Thomas Enger

To etablerte forfattere har stukket hodene sammen, og skrevet krim. Jeg har lest og likt begge forfatterne i en årrekke og det de har fått til sammen holder mål, innenfor en godt utprøvd ramme av krimlitteratur.

Fra bakpå boken:
Den tidligere langdistansedronningen Sonja Nordstrøm dukker aldri opp til lanseringen av sin omstridte selvbiografi EVIG ENER. Og da kjendisbloggeren Emma Ramm (24) oppsøker Nordstrøms ulåste hjem senere samme dag, finner hun spor etter basketak. Politiførstebetjent Alexander Blix (45) sliter fortsatt med ettervirkninger av en gisselsituasjon 19 år tidligere, der han skjøt og drepte faren til en fem år gammel jente. Han får jobben med å lede etterforskningen av forsvinningsmysteriet. Spor etter Nordstrøm dukker opp på ulike steder og til tidspunkt som virker å være del av en nøye uttenkt plan. Omstendighetene tvinger Emma og Blix til å begynne å samarbeide. Drapsmannen ønsker oppmerksomhet. Og han har bare så vidt satt i gang spillet ...

I starten av boken blir vi kjent med karakterene, og spesielt med Alexander Blix og den tidligere partneren hans, som nå er hans sjef Gard Fosse. Dynamikken disse to imellom preges av hendelsen som har satt vennskapet deres på prøve. Emma Ramm er en annen solid karakter i denne historien, hennes rolle inngir til refleksjon, og gir leseren flere etiske dilemmaer og tygge på.

Det er i det hele tatt godt oppbyggede karakterer vi møter i Nullpunkt, i tillegg kan vi nyte et finurlig plott, som ikke avslører gjerningsmannen før helt mot slutten. Her følger vi en primærhandling som er fri for digresjoner og "utenomsnakk". Her er ingen maleriske skildringer, symbolikk eller metaforer og heller ikke mye føleri, med kun få unntak dreier alt seg om ugjerningene og etterforskningen.

Det er mange detaljer som skal på plass underveis, men handlingen bygges fint opp og via uventede vendinger holdes spenningsnivået høyt. Er du på jakt etter en krim som kan holde deg fengslet til solstolen i sommer, så anbefaler jeg gjerne Nullpunkt!


Forlag: Capitana
Utgitt: 2018
Sider: 431
Kilde: Leseeksemplar

7 kommentarer:

 1. Begynte så vidt på den igår - og likte starten. Så får vi se utover :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til å se hva du synes om boken :)

   Slett
 2. Her skummet jeg kraftig, for jeg vil ikke ha noen som helst mening før jeg går igang. Men fikk med meg at også dette var nedpå-krim, og det er bra! Da tyter Horst gjennom sidene. Ser fram til denne :) Leste du den forrsten på din nye Kindle?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nedpåkrim, er det rette ordet, men kvalitet er også en treffende betegnelse. Nei, dette var bok, leser Flammen og mørket på Kindle nå, og debuterte på Kindle med debutromanen til Mathias Theis Nyhagen Asplund - Der ingen finn oss, fantastisk bra se opp for ham! Er småforelsket i Kindelen min :) Takk for spark bak, og hjelp i startfasen!

   Slett
  2. Bare hyggelig! Jeg føler meg nesten som en Kindle-predikant, og måtte flire da vi hadde tvangslesekafé igår i Stavanger. Gro Karete, Pia og Astrid Terese - samtlige hadde Kindle, og hadde kjøpt en av mine gamle. Hehe.. jeg må innse at jeg har gått gjennom noen stk etterhvert. Tror Beathe også har en av mine eldre. Selger ikke fordi de er dårlige eller "gamle" serru, jeg bare MÅ HA den siste nye Kindle-dingsen. Det er imidlertid det eneste jeg er hektet på når det gjelder dingser. PC, mobil, TV, musikkanlegg - null interesse av å følge med, men Kindle? Ja, må innse at jeg er litt sykelig...HAHA :D
   Ser fram til Nullpunktet ja. Har flere bøker jeg bobler over etter å lese. Først en Hemingway i papirform(!) Jepp. Papir finnes i nyehuset også, men de er få ;) Kos deg på ferie med lesebrett. Det er bare SÅ DEILIG å kunne ta med seg flere bøker og velge hvilke som blir lest, alt etter egen motivasjon. Og totalen kun veier noen hundre gram i håndveska.

   Slett
  3. Herlig å høre om noen som er hekta, jeg har tilbøyeligheter til denne lasten fra tid til annen, jeg også. Avsluttet for en time siden en bok, og startet på neste uten å lette på rompa, det er ferie!

   Slett