søndag 1. juli 2018

Himmelrike og helvete av Jòn Kalman Stefànsson

Etter å ha lest Stefànssons roman Sommerlys var jeg sulten på mer fra denne islenderen. Han har gitt ut Trilogien om gutten, og Himmelrike og helvete er første bok i denne trilogien.

Forlagets presentasjon:
Islendingen Jón Kalman Stefánssons «Himmelrike og helvete» er en genistrek av en roman - 200 sider om havet, døden og kjærligheten, som på samme tid oppleves både fullstendig moderne og helt tidløs. Vi blir tatt med hundre år tilbake i tid, til en liten gruppe menn et sted ved den islandske kysten som gjør seg klar til å gå om bord i båten og ut over bølgene på jakt etter det som er mer verdt enn alt: torsk.
Utgitt: 2010/ lyd: 2018
Lyttetid: Drøye 6 timer
Kilde: Lytteeksemplar

For en fantastisk roman! Den fengslet og bergtok meg fra første til siste side. Bodil Vidnes-Kopperud sin stemme passer perfekt til denne boken, og hennes innlesing bidro til å gjøre dette til en flott lytteopplevelse. 

Vi blir kjent med gutten, som er uten navn og alder, men full av personlighet. I første del av boken hører vi om denne fatale fisketuren som tar fra gutten sin beste venn. Han påtar seg i sin sorg, å gå den strabasiøse turen opp dalen og over heden, for å levere tilbake boken som den døde Bardur hadde lånt av Kolbein.

Når gutten så kommer frem til det avsidesliggende handelsstedet som har vokst frem som følge av torskefisket, har han strevet med selvmordstanker siden vennes dødsfall. Han rives opp innvendig når han innimellom føler glede over de aller minste ting, og er sliten, ensom og skyldbetynget når han når frem til Geitrudur og Helga. De tar seg av ham og setter ham til å passe på den blinde Kolbein som drikker kaffe og Brynjolfur som drikker øl.

Historien er knyttet til det episke diktet "Det tapte paradis" som John Milton skrev i 1667. Setningen Uten deg finnes intet skjønt for meg, går igjen i Stefànssons roman, og knyter på en elegant måte romanens forskjellige deler sammen.

Dette er en roman full av sjø og slit, fisk, uvær og svart hav. Vi møter fåmælte menn, som skrekkslagen over seg selv, løsner på tungebåndene og snakker rett fra hjertet. Det er en bok om savn og svik, om tristhet, angst og mørke, men jeg vil ikke kalle det en sørgelig bok.

Heldigvis, selv om boken ender med enda et dødsfall, så har den en slutt full av håp, og jeg fryder meg over å ha neste bok i trilogien Englenes sorg liggende klar på telefonen. Selv om mitt første møte med denne forfatteren ga meg høye forventninger til fortsettelsen, ble jeg ikke skuffet.

Jeg anbefaler trilogien om gutten på det varmeste (og det etter første boken!)

10 kommentarer:

 1. Denne har jeg tenkt på så mange ganger, jeg må virkelig få lest den etter hvert. Ser for meg at dette er en forfatter jeg kan like godt. Husker ikke en gang om jeg har kjøpt boken eller bare stått med den i hånden i bokhandel, men jeg får sjekke bokhyllene. Tror faktisk ikke jeg har lest noe av en islandsk forfatter før, selv om jeg har lest bøker med handling fra Island.

  SvarSlett
  Svar
  1. Island har mange flinke forfattere, men Jòn Kalman er nå rykket opp som min favoritt. Gled deg til trilogien, dette er glimrende litteratur :)

   Slett
 2. Jeg "slet" litt med den Sommerlysboken jeg selv om jeg så at forfatteren skrev godt. Jeg har også den "Fiskeboken" som jeg aldri husker navnet på liggende på Kindle så den blir nok lest også, så ikke umulig at jeg plukker disse opp sånn etter hvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. P.s. Savner disse månedsoppdateringene dine!

   Slett
  2. Sommerlys som var så fiiiin?? Hm... kanskje ikke rett bok på rett tidspunkt :) Må få lest "Fiskeboken" jeg også, og Omtrent på størrelse med universet som jeg fikk anbefalt på fb.
   Har vært litt laber på blogglysten i det siste, så oppdateringer har jeg ikke "giddet" å styre med. Kjekt at du savner da, det varmer et gammelt blogghjerte :)

   Slett
 3. Fantastiske bøker. Jeg har lest trilogien + de to, men ikke den siste, ikke ennå. Foreløpig er Englenes sorg min favoritt. Tenk å kunne skrive så fengslende om en tur over fjellet i snøstorm.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skjønner ikke hvordan disse bøkene har gått meg hus forbi, jeg som har lest så mye fra Island. Det er glimrende lesning, og om ikke naturbeskrivelsene får deg til å puste tungt, så gjør alle skildringene av mellommenneskelige forhold det.

   Slett
 4. Jeg har notert meg disse, Berit(bøker og bokhyller) var også helt overlykkelig for denne serien.
  Jeg har aldri hørt om den serien før, det er det som er fint med å blogge om bøker man leser, man får så mange gode tips om perler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det en trilogi jeg vil rope høyt om i år, så må det bli denne :) Kjekt at vi kan inspirere hverandre

   Slett