onsdag 4. juli 2018

De sovende av Stephen og Owen King

At Stephen King skriver grøsselige gode thrillere vet nok de fleste, men at han har fått følge av sin sønn, og at de har slått seg sammen om denne nye utgivelsen, var nytt i alle fall for meg. Nå gjenstår det å se om bestselgerforfatteren med femti bøker bak seg, trygt kan overlate stafettpinnen til sin sønn.

Forlaget om boken:
I en fremtid så nær og virkelig at det kunne vært nå, rammes kvinner av det mystiske Tornerose-viruset når de legger seg til å sove. De innhylles i en tynn kokong, og i søvnen forlater bevisstheten deres vår verden. Forstyrres kokongens skjøre ytre, vekkes kvinnene til en spektakulær og voldelig transe.

Handlingen foregår i en amerikansk småby dominert av et stort kvinnefengsel. Mennene overlates brått til seg selv og sine verste primale drifter. Evie er den eneste kvinnen som er immun mot sovesyken. Er hun et medisinsk under eller en demon som må drepes?

Er du glad i Stephen King, så er jeg temmelig sikker på at De sovende går rett hjem hos deg. Selv har jeg bare lest 3-4 av hans 50 bøker, men vil påstå at denne her er en klassisk King-thriller. For de som ikke har vært borti fantasysjangeren før, er det bare til å stålsette se, legge sunn fornuft til side, og nyte det herlige scenarioet som skrives frem.

Vi befinner oss i vår verden i vår tid, og detaljene som danner grunnmuren for historien er realistiske. Radarparet King har troverdige karakterer som en blir glad i, og plottet er av den typen leseren kan relatere til i eget liv, eller egen alternativ fremtidsutsikt (skrekk og gru...)

Når kvinnene sovner og blir omspunnet av en kokong, går mennene i strupen på hverandre. Det dannes to fraksjoner, hovedpersonene psykiateren Clint og viltvokteren Frank er ikke enige om det er best å drepe Evie, eller om alt da bare blir verre. Begge har de sine private interesser i å finne ut av hva det er som skjer i verden, og disse sekundærhistoriene er, sammen med mange flere, med på å bygge opp en lang og innfløkt historie. Litt for lang etter min smak, det må innrømmes, men skal du bare lese en bok i sommer, og ikke er utålmodig, så er dette helt innafor, og underholdende til tusen.

Jeg vil ikke røpe mer av handlingen enn at her er vi i kontakt med svermer med møll, snakkende rever, et mytisk eller mystisk tre, rotter og en tiger med lite tigeraktige egenskaper. Det som skjer når kvinnene sovner og kokongen dannes, er glimrende skildret.

Virkeligheten opprettholdes gjennom hele romanen, med gode observasjoner av mellommenneskelige forhold. Mennene blir skildret som rå, voldelige og egoistiske mens kvinnene i store trekk får langt mer positive egenskaper. Tematikken ligger også i dette, og en filosoferende leser får litt å henge tankene på.

De sovende er en velskrevet fantasythriller, alle løse tråder blir flettet nensomt sammen, jeg fikk utvidet tanken litt mens jeg leste og lot meg underholde. Boken er lang og tung å holde, men den lot seg lett hvile på solstolens armlene, så ikke avskriv den som sommerlesning på grunn av størrelsen.

God sommer!


Forlag: Juritzen
Utgitt: 2018
Sider: 752
Kilde: Leseeks

7 kommentarer:

 1. Denne gleder jeg meg til å lese, men avskrekkes bittelitt av tykkelsen..Uansett; skal lese den:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle som kan like fantasy vil elske denne. Tror du kommer gjennom den uten å få senebetennelse :)

   Slett
  2. Har lest en del King før, liker ham..
   Håper å unngå senebetennelse ,da.;)

   Slett
 2. Har fått denne jeg også men usikker på når og om jeg skal lese den i det hele tatt. Jeg har ikke lest noe av King før, det eneste er at jeg har sett noen filmatiseringer av bøkene hans (tror jeg) Men jeg ble jo litt nysgjerrig etter å ha lest omtalen din, det skal sies.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du ikke er redd for litt fantasy, så tenker jeg at dette kan bli et fint førstemøte med forfatteren. Prøv 100 sider da vel, før du bestemmer deg for å fortsette eller ikke :)

   Slett
 3. Jeg har tidligere lest mye Stephan King, og tenkte at nå er det på tide å friske han opp litt. Men jeg ble også skremt av tykkelsen på boka, så den er lagt nederst i ventebunken, sammen med to andre tykke bøker. Men sommeren er lang enda, så tiden får vise....

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror du vil bli positivt overrasket, denne er godt skrevet og lesingen gikk som en lek.

   Slett