søndag 8. juli 2018

Englenes sorg av Jòn Kalman Stefànsson

Englenes sorg er andre del av Stefànssons trilogi om gutten. Første del heter Himmelriket og helvete og var så vakker, at jeg durte straks videre med fortsettelsen.

Forlaget om handlingen:
Tiden er iblant et jævlig udyr. Den gir oss alt, for så bare å ta det fra oss igjen. Slik tenker Gutten. Han går rundt i den lille fiskerlandsbyen ved havet, det har gått tre uker siden den beste vennen hans døde, men allerede er han i ferd med å glemme. Nå har Jens postmann kommet til Plassen. Han skal ut å vandre, og Gutten skal være med. Eneboere, ulykker og gjengangere venter dem. Det er i slutten av april, men snøen faller likevel, den visker ut alle skiller, mellom hav og himmel, nord og sør.


Vi befinner oss altså på stedet Plassen, hvor vi forlot Gutten for tre uker siden. Sorgen sitter i, men selvmordsambisjonene har forlatt ham. Gutten er en tenker og en drømmer, men han har innsett at diktning og salt fisk er motsetninger, for ingen kan spise drømmene sine.

I små anekdoter i løpet av romanen blir vi kjent med historiene til flere av karakterene. Før Gutten blir med på den lange vandringen over fjellet sammen med postombærer Jens, hører vi om ham og forholdet hans til Salvør, som gjør tjeneste på en gård noen mil fra Plassen. Hennes historie er sterk, og viser et rått og brutalt bilde av Island.

Utmattet og kraftløs tar de to mennene seg over fjellet. Her er det loddrette fjellsider, vind som et brøl fra helvete, og gutten sliter med selskapet som Jens utgjør, for han er ikke interessert i å konversere.

Når Gutten og Jens blir reddet fra stormen av Hjalti, får vi skildret et fattigslig liv i en liten hytte med sotete jordvegger, langt fra folk. Kona på gården er død, men ligger fremdeles på gården, fordi bonden ikke vet råd om hvordan han skal få henne i vigslet jord. Det var hennes ånd som fanget Guttens oppmerksomhet, og fikk dem frem til Hjaltis gård, og nå påtar de seg oppdraget, å frakte henne over fjellet, til vigslet jord.

På veien skal de forsere noen svimlende skråninger og vi får høre historien om den grusomme kløften og sjøen som er full av druknede. I disse historiene hører vi også om fyll og konemishandling, men det som gjør sterkes inntrykk er alle refleksjonene som går på livet selv. Gutten har skyldfølelse over å være i live, og Jens har sin helt egen måte å formidle tanker og følelser på. Det er utrolig sterkt å være komfortabel og trygg når jeg tar innover meg disse kloke refleksjonene, det setter tankene i sving det er helt sikkert.

Jeg gleder meg til Bodil Vidnes-Kopperud skal fortsette sin nydelige innlesing, for Menneskets hjerte som er siste del av trilogien, ligger klar på mobilen min.

På bloggen Kleppanrova finner du en flott omtale av boken!


Utgitt på lyd: 2018
Spilletid: 10:13
Kilde: Lytteeksemplar

8 kommentarer:

 1. jeg har kommet et stykke på siste boka. Bok to med bilder ligger nå på bloggen min. Fantastisk fascinerende bøker.
  NB: postmannen het ikke Nils men Jens.

  SvarSlett
  Svar
  1. Se der, så fort kan det gå i svingene. Fixer Jens med en gang! Enig med deg, dette er fascinerende, jeg bestilte akkurat Fiskene har ingen føtter på biblioteket :)

   Slett
 2. Har akkurat lest Kleppanrovas omtale, og skjønner at jeg må gjøre noe med at disse bøkene var ukjent for meg. Gode tips fra dere begge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette bekjentskapet er som et friskt pust i min leseverden, hiv deg rundt Åslaug, dette er bra greier :)

   Slett
 3. Føler "alle" leser disse bøkene nå og lurer på hvorfor de plutselig ble så populære. Godt mulig jeg kommer til å lese de en gang selv om jeg ikke ble så superbegeistret for Sommerlys-boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt sånn at "alle" skal lese ham, kjør på med Himmelriket og helvete, du kommer til å like den, selv om Sommerlys ikke falt helt i smak :)

   Slett
  2. Tine: jeg skriver under på oppfordringa!
   Beathe: Jeg har hørt både trilogien om gutten og sommerlys-boka, og jeg sier bare én ting: sommerlys er god nok, men trilogien er nesten uslåelig! Vel, det er mi vurdering.. Mens sommerlys nesten kan leses som ei novellesamling, er trilogien mye mer sammenhengende og lettere å få tak på. Jeg har sett flere som har "snublet" seg inn i sommerlys, men absolutt alle jeg har hørt/ sett omtale "Gutten" har elsket ham fra første møte..

   Slett
 4. Virker som du og Ingun samleser disse bøkene. ;)
  Okkesom- de skal leses, og når dere er så begeistret, må de frem i køen-- dvs jeg har bare nr.to, men skal skaffe meg enern og toern..

  SvarSlett