onsdag 17. mai 2017

Syttende mai og hytte nummer 48 av 57 hytter i Byfjellene - snart i mål!

Gratulerer med dagen alle sammen! Etter å ha vært i byen og kjent på 17-mai stemningen, og hjem til min søster for rømmegrøt var det tid for tur. Siden hytteutfordringen jeg ga meg selv i januar går mot slutten, har jeg meldt meg på Ti på topp - Bergen, for å greie å holde oppe trøkket på turgåingen. I dag ble det en hytte og en sjekk-inn på Ti på topp, og som du kan se på lenken, har jeg vært ivrig i tjenesten disse første dagene ☺

Tilbake til Byfjellene og hyttene der. Uren er en hytte som ligger på Kvitebjørnen. Jeg har vært på alle hyttene i dette området, og i dag passerte jeg 4-5 av dem for andre gang. Uren ligger godt gjemt, og jeg er sikker på at det ikke er mange som tilfeldig har passert denne på sine streif i Byfjellene. 

Hytten ble bygget av noen 15-åringer i 1912. Det er ufattelig hvor driftige ungdommene var på begynnelsen av dette århundre. Hytten var eid av den opprinnelige eierens familie, helt frem til 1977, da dagens eier fikk hytten.
Som så mange andre hytter i byfjellene forfalt den kraftig under 2. verdenskrig, men den nye eieren fikk rustet hytten opp igjen, og brukte den flittig sammen med sin unge familie.

Nå fremstår hytten igjen som nedsarvet og grundig slitt, men eieren har gjort sitt for Uren, og er usikker på hva som vil skje med hytten, om den vil bli solgt, brent ned eller gitt bort. Jeg vet at jeg gjerne ville rekkt opp hånden for å få overtatt en hytte på Byfjellene, men det føles som galskap å drømme om noe sånt.

Hytte med potensiale....

Du kan se hvorfor den heter Uren

Etterlatenskaper etter 2.verdenskrig finnes mange av i Byfjellene

Litt blomster må vi ha - så langt har blåbærene kommet  300 moh i Bergen

Har du lyst å se grunnen til at jeg flyr rundt i Byfjellene og leter etter hytter, kan du ta en titt på lenken, hvor jeg har omtalt boken til Trygve Hillestad og Jo Gjerstad, en fantastisk inspirerende bok, som jeg anbefaler alle bergensere å bruke (ikke bare eie...)

Nå har vi besøkt tilsammen 48 av de 57 byfjellshyttene, som jeg har utfordret meg selv til å besøke i år. Følg gjerne med på trim- & kulturprosjektet 2017.

2 kommentarer:

  1. Neste prosjekt kan du ta alle ruinene. Jeg har holdt på å kartlegge alt som finnes (en del er ikke omtalt fra før). Hadde planlagt å skrive en bok, så kom Hillestad sin, med jeg fortsetter med mitt... spennende å finne ting hverken Hillestad eller gjengen fra Bergensernes Fjellverden (1986) har funnet...

    SvarSlett
    Svar
    1. Så artig at du skal skrive dette akkurat i dag. I går sto jeg litt sør for Ulriken og så på en ruin som lå fantastisk til. Jeg drømte meg litt bort i hvem og hva dette kan ha vært for noe. For et flott prosjekt du har satt deg fore, jeg hører gjerne om det igjen :)

      Slett