mandag 1. mai 2017

Søndagstur over Vidden på selveste 1. mai

Folgefonna - godt zoomet fra Vidden
Jakten på hytter i byfjellene fortsetter, og i dag var vi tre stykker som gjorde nytte av finværet til en langtur. Vi startet fra Ulriken og langet i vei på ganske så tørre stier. Været var nydelig, og jakkene kom fort av på to av oss. Heldigvis var vi tidlig ute, så noe 1.mai-tog-følelse fikk vi ikke.

Vi ankom første hytte, 40 minutters gange fra Ulriksbanen. Valhal ble oppført i 1896 og er den eldste eksisterende hytten på byfjellene. Ungdommene som satte opp hytten kalte seg guder og levde i en egen verden av pionerånd høyt til fjells. Dagens eiere holder denne tradisjonen med gudenavn i hevd, og Odin (kalt Bjørn Blytt til hverdags) forteller i boken min om hytten og hvordan den er brukt i dag.

To glade turgåere foran Valhal
Byfjellenes høyeste punkt 674,5 moh ligger mellom Valhal og neste hytte på turen, Skjulet. Like bak ligger Hauggjelsvarden, en topp som er mer besøkt og har bedre utsikt enn det høyeste punktet som ligger litt innpå fjellet.

Frode ved varden som markerer høyeste punktet på de bergenske byfjell 

Den lille hytten Skjulet ligger i Blomlien på Vidden. I motsetning til Valhal som er eldst, er Skjulet en av de yngste hyttene, og en av veldig få som ble bygget etter 1945. Skjulet er også den hytten på byfjellene som har den høyeste beliggenheten på 650 moh. Det var fint å gå denne lille avstikkeren fra turtraseen Ulriken-Fløyen (også kaldt Vidden), vi kunne se bort på den godt brukte løypen og fryde oss over å være nesten alene på vår sti. Etter Skjulet derimot vandret vi inn på stien vi også, for å passere neste hytte.

Ved Skjulet var det tid for en kaffetår
Midt på Vidden finner vi så hytten Bamsehi. Denne ligger nærmest på stien, og de fleste bergensere har nok sett denne hytten på sin vandring fra Ulriken til Fløyen, eller motsatt vei. Hytten ble bygget  i 1910, også den av en kameratgjeng i sin tidlig ungdom. Som så mange andre av hyttene i byfjellene ble Bamsehi brukt til oppholdssted da tyske tropper okkuperte Bergen 9 april 1940. Den nåværende eieren kjøpte hytten i 2011, og lover i boken å rehabilitere Bamsehi.


Fin utsikt er det ved Bamsehi
Turen vår ble avkortet ved at vi gikk ned Jordalsskaret og ble hentet nede ved veien. Skrittelleren min viser 22000 skritt og 16 km. så den bratte nedstigningen kjentes godt i beina.

Nå har vi besøkt tilsammen 47 av de 57 byfjellshyttene, som jeg har utfordret meg selv til å besøke i år. Følg gjerne med på trim- & kulturprosjektet 2017.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jeg er mest fornøyd med at det ser ut til at jeg greier å fullføre utfordringen jeg påla meg selv :)

      Slett