onsdag 10. mai 2017

Avgrunnsblikk av Jørgen Brekke

Brekkes serie med Odd Singsaker, er en riktig godbit i sjangeren. Avgrunnsblikk er den femte boken i serien, som ofte har tråder langt tilbake i historien.

Forlagets presentasjon:
Femundsmarka 2016: Odd Singsaker og Felicia Stone drar på tur til en øde utleiehytte. Når de kommer fram henger det et lik fra taket. Singsaker gjenkjenner den avdøde som enken etter et drapsoffer i en gammel sak.
Trondheim 1997: En jente på elleve år forgifter sin egen far med sovepiller og kommer unna med drapet. Det eneste stedet hun deler sin mørke hemmelighet, er i dagboken hun kaller Skyggenes bok.
Trondheim 2009: Den unge studenten og wicca-utøveren Fredrikke Nilsen våkner på et blodig teppe i en villa på Singsaker med en kniv i hånden. I sengen ligger veilederen hennes, professor Bjørn Sauvage, stukket til døde.
Avgrunnsblikk er en fortelling om besettelse, ritualer, frigjøring og bedrag – en jakt på skygger der Singsaker selv får føle på sin egen dødelighet.

Som du ser av forlagets intro har denne historien hele tre tidsbilder. Disse er så finurlig flettet sammen, at når en leser boken føles det nesten som ett hendelsesforløp.

Til tross for at vi tidlig i handlingen får vite hvem ugjerningsmannen er, beholder vi spenningen, siden det hele tiden kommer frem nye aspekter i historien. Plottet er grundig flettet sammen, og ikke før helt på slutten blir alle tråder nøstet pent sammen.

Stirrer du lenge nok ned i avgrunnen, stirrer avgrunnen tilbake - Nietzsche har en rolle i denne historien, og vi får lære akkurat så lite om denne filosofen til at jeg higer etter mer. Sånne små drypp er perfekt i en kriminalroman.

Romanen har også et snev av oppvekst over seg, da vi blir kjent med to skakkjørte barn, og denne lille delen av historien viser oss hvorfor de, som voksen har blitt så onde som de er nå. Barna er så spesielle, at selv denne delen var spennende å lese, og oppvekstskildringene tok ikke brodden av den totale spenningen.

Brekkes femte Odd Singsakerkrim skiller seg litt fra de andre, siden den ikke har bakgrunnshistorie fra langt tilbake. Jeg likte denne godt, og gir forfatteren en applaus for å ha fornyet seg på en positiv måte.

Liker du å lese god norsk kvalitetskrim uten blod og gørr, da kan du glede deg til 18 mai, når Jørgen Brekkes krim er i handelen!

Forlag: Juritzen
Utgitt: 2017
Sider: 266
Kilde: Leseeksemplar

Flere bloggere om boken: Artemisia, Bjørnebok, Minbokogmaleblogg, Bentebing og Denkriminellebokverden

7 kommentarer:

 1. Absolutt en godbit, Tine!
  Takk for link :-)

  SvarSlett
 2. Skjønte vel at du likte denne Tine.:) Takk for link.
  (ps..jeg skal på dobbel lansering neste uke av boka, gleder meg.:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Lanseringen til Brekke var jo spektakulær sist gang, så jeg er spent på hva du får oppleve denne gangen :)

   Slett
  2. Den blir nok ikke like spektakulær, men mer trivelig. Den offisielle går på Sellanraa på Litteraturhuset den 18, med bokbad etc og den andre går på Bakklandet skysstasjon med Sild og Singsaker- dvs sildebord, signering, bokprat med Sarah N Melbye, Singsakerquiz etc den 13. Det blir gøy.:)

   Slett
  3. Gleder meg til å se bilder og høre hvordan det var :)

   Slett
 3. Denne ser eg fram til. Eg og likar godt denne serien, spesielt dei historiske, filosofiske og vitenskaplege elementa - og så Singsaker sjølv då.

  SvarSlett
 4. Jeg har også denne, og to andre bøker av forfatteren, som jeg snart må begynne på

  SvarSlett