fredag 5. august 2016

Attentatet av Eirik Jensen og Thomas Winje Øijord

Liker du skikkelig politikrim, med fokus på biljakter og et dypdykk inn i de kriminelles verden? Da bør du ta en titt på Attentatet. Kanskje du kjenner igjen Eirik Jensen sitt navn fra media? Etter å ha latt meg imponere av detaljrikdommen i scenene som utspiller seg i boken, var jeg sikker på at i alle fall en av forfatterne måtte være politi. Så rett kan man ha av og til :)

Forlagets presentasjon:
Nyetablerte kriminelle miljøer i Norge er villige til å gå lenger enn før i jakten på profitt. En russisk gangster må rømme fra Moskva etter et mislykket attentat mot en konkurrerende mafiafamilie. Han bosetter seg i Norge og jobber i det stille for å oppnå gudfarstatus i Oslos underverden. Et spektakulært anslag mot en pengetransport fra Gardermoen forvandler E6 til en brennende krigssone. Ranerne etterlater både drepte og sårede før de forsvinner. Sjur Holt og Avsnittet for spesielle operasjoner står uten spor og opplever et enormt press både utenfra og innenfra. 

For et trekløver disse tre mennene er! Eirik Jensen, politimannen med en sak han brenner for, Thomas Winje Øijord, forfatteren som bygger historie og formidler på en glimrende måte, og ikke minst Ivar Nergaard, hvis stemme passer vanvittig bra til en hardbarka Oslo-krim.

Attentatet er kvalitetskrim med høyt actionnivå og mye dramatikk. Begivenhetene ses på fra en litt annerledes vinkel enn vi er vant med. Vi møter ikke dresskledde etterforskere og det rigide systemet som alltid formidles fra politihusets hieraki, men her følger vi "gutta på gølvet" som gjør "drittarbeidet".
Vi begynner rett på med ranet på E6, uten lange innledninger eller karaktereroppbygginger. Vi får egentlig vite forsvinnende lite om Sjur, Line, Amund, Børge og de andre kollegene hans, og noe personlig historie om dem følger vi ikke, bortsett fra noen små drypp om det for lengst avsluttede forholdet til Victoria, som fremdeles hjemsøker Sjur.

Handlingen er stort sett kronologisk, kun en liten tråd om hvordan russeren kom til Norge, avviker fra dette. Boken er velskrevet og innsiktsfull til tusen, uten unødig vold eller dødsfall, noe som gjør den mer troverdig enn vanlig, når det gjelder krim.

Til tross for at jeg satte pris på å slippe innfløkte personlige historier, ble jeg nysgjerrig på denne Victoria, og ikke minst på hva som skjedde med den andre kvinnen i Sjurs liv. Heldigvis vitnet de siste avsnittene i boken om at vi kanskje kan vente oss mer fra forfatterne??

Jeg ble litt bedre kjent med Eirik Jensen da jeg leste VG`s sak om ham fra april i år. Det er lett å se hvor han har hentet bakgrunnen til Sjur Holt og avsnittet for spesielle operasjoner fra. 

Utgitt: 2016
Lyttetid: 7 timer og 22 sek
Kilde: Lytteeksemplar

5 kommentarer:

 1. Spennende. Skal se om jeg tar en titt på denne etterhvert. Eirik Jensen står også blant det Torkil Damhaug takker i sitt etterord på En femte årstid, i sin research om spaning. Og ellers har jeg jo fulgt med saken hans i media, var kanskje derfor litt skeptisk til at han debuteterte som krimforfatter, men det kan jo funke det..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ante ikke hvem han var før jeg googlet etter jeg hadde lest boken. Grunnen til at jeg søkte på ham var at jeg var imponert over kunnskapen, og den overbevisende måten den ble formidlet på. Jeg er sikker på at du kommer til å like boken!

   Slett
  2. Kanskje det var en fordel det Tone, så du ikke ble forutinntatt pga saken som verserte lenge i media om han. Det kom jo også en dokumentarbok om han, som han har skrevet/fortalt: På innsiden av mitt politiliv,

   Slett
 2. Jeg er nok en del forutinntatt når det gjelder forfatteren, men må vel skyve slikt unna og heller vurdere uavhengig av slikt. Hvis jeg velger å lese den da, noe jeg tviler på at jeg gjør. Ha en fin helg!

  SvarSlett