onsdag 18. februar 2015

Svarte natta // noveller fra et halvt århundre av Espen Haavardsholm

Espen Haavardsholm fylte 70 år denne måneden, så jeg vil begynne med å gratulere ham med overstått!

Han har gitt ut et variert knippe med publikasjoner, siden han debuterte for 50 år siden, som inkluderer både essays, biografier, novellesamlinger og romaner.
Han er oversatt til flere språk, blitt hedret med priser og ved tre anledninger blitt filmatisert. I fjor ga han ut romanen Til Nuuk, som jeg har lest flere gode omtaler på. Denne novellesamlingen som markerer hans 50 års jubileum som forfatter, er mitt første møte med forfatteren.
I denne samlingen har to betrodde hjelpere valgt ut 18 av forfatterens fineste noveller. Disse har vært utgitt før, i seks forskjellige novellesamlinger, innenfor et tidsrom på 50! år.


Mellom det som fins og det som ikke fins, 
er det en vegg, sikret med armert betong 
og dobbel branndør. 

Å lese noveller er en helt annen opplevelse enn å lese romaner. Det er ikke det jeg gjør oftest, og jeg føler ofte at jeg "kaver" litt når jeg leser. Noen historier blir for korte, andre for lange, mens andre igjen blir for sære. Når jeg leser en novelle jeg ikke finner tonen med, leser jeg alltid ferdig, for ofte er slutten oppklarende og overraskende.
Jeg vil ikke gå inn på handlingen i hver enkelt novelle, men trekke frem de tre novellene jeg ga høyest score. Det var Svarte natta, Mistanken og Den ikke-hvite himmelen.
Drop out var den eneste jeg skrev minus på, mens Zink fikk et ? for den verken ga meg eller sa meg noe som helst, ved første gjennomlesing.

Boken har et etterord som med fordel kunne stått fremst. Her forteller forfatteren på en fin måte om forfatterskapet sitt, og litt om bakgrunnen for noen av novellene. Flere noveller fikk en annen mening, når jeg leste hvordan den var kommet til, og hva historien bygget på. Som i Zink, for eksempel, som jeg leste på nytt etter å ha lest forfatterens ord om tilblivelsen.

Liker du noveller, så er dette absolutt en samling å få med seg. Litt stas er det jo å lese Espen Haavardsholm sin samling, og være med å feire et halvt århundre som forfatter. Gratulerer!!

Forlag: Oktober
Utgitt: 2015
Sider: 268
Kilde: Leseeks

8 kommentarer:

 1. Fin påminnelse om noveller, Tine. Leser litt for lite av det jeg også. Men det finnes mye bra. Har du for eksempel lest Oscar Wildes Heis av Lars Saabye Christensen ?Utrolig den Grisen i den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er så glad for gode tips når det gjelder noveller, den er bestilt Randi, tusen takk!

   Slett
  2. Vil gjerne høre hva du synes om f.eks.Grisen. (Brukte den i undervisningen)

   Slett
 2. Femti år som forfatter, det er jo helt fantastisk! Tusen takk for tipset :)

  SvarSlett
 3. Jeg er nok heller ikke så glad i noveller.
  Gratulasjonen for 50 år som forfatter, slenger jeg meg på!
  Tror aldri jeg har lest noe av han.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde heller ikke lest noe av ham, men tror jeg skal prøve meg på Til Nuuk med tid og stunder. Novelleformatet er en nøtt jeg vil knekke, har problemer med å sette ord på hvorfor enkelte er så mye bedre enn andre.

   Slett
 4. Kult! Denne må jeg skaffe meg.:) Lurer på om denne samlingen gjelder som 2015-år i Bokbloggprisammenheng? Hm.. siden de ikke er nye..

  SvarSlett
 5. Denne må noteres! Tusen takk for tips!

  SvarSlett