mandag 9. februar 2015

Italienske netter av Katherine Webb

Katherine Webb skriver romaner i sjangeren "dameroman". Jeg tror ikke hun tar benevnelsen fornærmende opp, og jeg bruker den heller ikke i negativ forstand. Denne forfatteren er min favoritt innen sjangeren, jeg har lest fem bøker av henne. Som du kan se av blurben på forlagets side, så likte jeg også den forrige boken hennes veldig godt.

Historien finner sted i 1921 og starter med den fattige familien til Ettore. Han bor sammen med sin gamle far og sin søster, og hennes lille baby. De har knapt penger til mat, og lever fra hånd til munn. Hverdagen og omgivelsene er preget av sult, skitt, mangel på kloakk og restriksjoner på vannet. Når dagarbeideren Ettore, som er hovedforsørgeren i familien, hogger seg kraftig i foten og ikke kan arbeide, er de ille ute.

Samtidig blir vi kjent med Clare som reiser fra Hampstead i London til denne fattige delen av Italia, for å være sammen med sin mann Boyd. Med seg har hun sin manns 15 år gamle sønn Phillip. De ankommer Gioia del Colle, en liten by preget av fattigdom, men huset de skal bo i er staselig, og arbeidsgiveren til mannen Leandro Cardetta, er en av få rike i denne byen. Hans kone blir ellevill over å få selskap av Clare, og de blir fort venner.

Clare reagerer på den spente stemningen i byen, og snart får hun øye på sinte, sortkledde menn som oppfører seg veldig truende. Godseierne bruker det nye fascistpartiet mot bøndene, og borgerkrigen er snart et faktum.

Claire, Pip og den amerikanske konen til Leandro, Marcie blir sendt ut av byen til en landeiendom de eier der. Etter noen dager blir Ettore, hardt skadet båret inn på eiendommen, og de tar seg av skadene hans. Ettore er nevøen til Leandro, men er alt for stolt til å ta imot hjelp fra ham.

Det er mer enn stolthet som ligger bak Ettores motvilje mot onkelen, som har vært i Amerika og bygget seg opp en formue. Litt etter litt får vi vite hva som skjedde med søsterens mann og elsker, og hvordan hans egen forlovede ble tatt av dage. De omgis av vold og luften er formelig ladet av hatet mellom de sultne bøndene og de som har gitt etter og latt seg ansette hos de rike landeierne.
De ville hundene som står lenket fast hele dagen blir et symbol på Claires ufrihet. Hun har ikke skjønt det før hun nå føler seg fanget i dette voldelige landet. Mannen hennes har en trussel hengende over seg, en trussel han ikke vil fortelle henne om, men som gjør at arbeidsgiveren hans har et skikkelig nakketak på ham.

Romanen begynner rolig, og jeg stusset litt over hvor alle de små avsløringene som de andre romanene hennes har hatt, ble av... Jeg var opptatt med å lære om den gryende fascismen, og forholdene i søritalia på denne tiden, og det drøyde litt lenger enn vanlig før nerven ble tydelig. Fra halvveis i lesingen var jeg aldeles fengslet, av de små avsløringene som så livlig fargela bildet.
Dette er en roman som tillater leseren å bruke alle sansene. Her er det smaker og lukter (ikke bare gode) stemninger, skrekk og kjærlighet, og hele tiden krysser jeg fingrene for Claire og Ettore.

Handlingen er preget av bøndenes kamp for tilværelsen og tidligere hendelser som skal hevnes. Romanen avrundes på en ryddig og fin måte, og vi får svar på de spørsmålene som har preget begivenhetene underveis. Etter en litt rolig start var jeg begeistret så det holdt da jeg nøt den dramatiske slutten.
Katherine Webb skriver med stødig penn. Hun går ikke på en eneste smell. Enkelte hendelser og karakterer er hentet fra historien, noe som gir tematikken i romanen en ekthet, som jeg setter pris på. Jeg nyter det gode språket hennes, som er behagelig fortellende uten å skape et alt for stort indre landskap av refleksjoner, tanker og drømmer. Hun er en mester i å antyde, og å spenne leseren på pinebenken, men kommer alltid med et logisk svar til slutt. Romanen anbefales på det varmeste!


Arven - Det du ikke ser - En sang fra fortiden - Det forbudte barnet 

Forlag: Gyldendal
Utgitt: på norsk 2015
Sider: 416 fulle sider
Kilde: Leseeksemplar

9 kommentarer:

 1. Denne ser jeg frem til å lese, har den på bordet her..:)

  SvarSlett
 2. Jeg har lest Arven, og den likte jeg! Tror dette kan være en bok for meg også, flott omtale Tine :)

  SvarSlett
 3. Uten tvil en bok jeg må lese. Italia og romantikk ... hvem kan motstå dette da! Feel-good er bra nå og da!

  SvarSlett
 4. Jeg har lest flere av hennes bøker, så denne må jeg skaffe meg

  SvarSlett
 5. Jeg har faktisk ikke lest noen bøker av denne forfatteren enda, men den flotte omtalen din gjør at jeg har lyst til å kjøpe meg en bok tvert :) Og klarer du å vente med "Det frosten tok" blir jeg mektig imponert ;) Finfin dag til deg♥

  SvarSlett
 6. Jeg har også lest endel bøker av Katherine Webb og har denne i hylla. Jeg gleder meg til jeg kommer til denne :-)

  SvarSlett
 7. Leste En sang fra fortiden av samme forfatter i fjor sommer, og den var ikke helt for meg, så tror jeg står over denne. Har vel litt angst for dameromaner hehe ... til tross for at jeg likte En svunnen tid av Kate Morton noen år tilbake. Bra omtale:)

  SvarSlett
 8. Ser du anbefaler denne, har en lydbok av henne, Arven - men lyttet bare begynnelsen og fant ut det var mye annet jeg heller ville lese - tror den minnet litt om bøker a la Kate Morton, og det var heller ikke noe for meg.....men skjønner det er mange som ser noe mer i det enn jeg gjør.

  SvarSlett