onsdag 25. februar 2015

Jordmoren fra Hope River av Patricia Harman

Patricia Harman har over 30 års erfaring som jordmor, og det merker en når en leser denne boken. God greie på amerikansk historie har hun også, så dette ble en roman jeg koste meg med, til tross for den litt "damete" fremtoningen.

Forlaget om handlingen: 
USA, høsten 1929. Patience Murphy jobber som jordmor i West-Virginia og tar de jobbene som ingen andre vil ha: Hun hjelper fattige kvinner, som kanskje ikke har mulighet til å betale henne. Hennes arbeid bygger på åpenhet og tillit, men selv holder hun på hemmeligheter fra fortiden som gjør at hun ikke kan åpne seg for noen.
I en hverdag hvor Patience møter nesten umenneskelige utfordringer, som sykdom, fattigdom og fordommer, må hun kjempe for å bringe nytt lys og liv inn i en ellers hard verden.
Forlag: Bazar
Utgitt: 2012/på norsk 2015
Sider: 383
Kilde: Leseeksemplar

Romanen er selvfølgelig preget av fødslene som Patience er med på, men den inneholder så mye mer. Vi får i små glimt lære om hennes fortid og hennes historie før hun endte opp som jordmor i Virginia. 30-årene er preget av økonomisk ruin for de fleste, men Patience jobber for knapper og glansbilder, og greier så vidt å få det til å gå rundt. I bakgrunnen lurer Ku Klux Klan monsteret, som gir henne hodebry.

Jeg syntes dette var en fin roman, for det er ikke noe søtsuppehistorie dette her. Forfatteren skildrer tidsånden på en levende måte, og jeg lot meg rive med i spenningen som utspiller seg i forhold til historien som hun skjuler og romansen hun etterhvert har på gang.

18 kommentarer:

 1. Leste du Helbredelsen? Syns denne virker veldig lik.

  SvarSlett
  Svar
  1. Odell sin? Ja den har jeg lest, ga den en 4`er men må innrømme at jeg ikke husker den så godt. Denne er mye bedre, så kjør på!

   Slett
  2. Syns også Helbredelsen var sånn passe - har notert meg denne.

   Slett
 2. Du verden, så mye variert du rekker å lese......

  SvarSlett
 3. Så bra du likte romanen, Tine. Etter min mening var denne romanen var helt på det gjennomsnittlige :) Fin, men dessverre så følte jeg at forfatteren forsøkte på så alt for mye på en gang. Det ble for mange temaer som forfatteren forsøkte å gape over på en gang, det gjorde deler av historien lite engasjerende. Min omtale finner du forresten her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at du la igjen lenke til omtalen din! Bortsett fra utøvelsen av jordmoryrket som ble ganske så omfattende skildret, så ga hun oss bare snutter av tidsånden og raseproblemene. Hadde forventet mer av klanen siden det lå å lurte hele veien, men det kokte liksom ut i kål.

   Slett
  2. Jeg koste meg med boka, men er også enig med Mari i at forfatteren prøvde å dytte litt mye historie og samfunnsengasjement inn i historien. Min omtale: http://saantsomjegliker.blogspot.no/2015/02/kort-om-jordmoren-fra-hope-river-av.html

   Slett
  3. Det var den omtalen ja, som fikk meg til å ta ned boken fra hyllen. Uvant at du leser "sånne" bøker, så jeg koblet ikke da jeg lette etter denne omtalen i sted. Tipper det er mange som vil kose seg med denne :)

   Slett
  4. Hihi. Jeg har lest så mange koseromaner i det siste at jeg er litt svimmel :)

   Slett
 4. Jeg er generelt litt skeptisk til romaner med damer bakfra frempå, som jeg skrev til Lena her før i idag… men man skal ikke gre alle under en kam, og kanskje denne kan være noe, hva vet jeg.. Selv om jeg ikke er like fan av sørstatsromaner og jordmødreromaner som mange andre.. Men flott at du likte den. (btw-Galdhøpiggen- svarte på kommentaren din og la inn link til Svellnosbreen… skal dere til Spiterstulen må dere dit altså, anbefales)
  Helbrederen har også jeg i hylla, enda ulest, på vent..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for linker Anita, for noen bilder! Vi koser oss med planlegging, og gleder oss fælt til å feriere litt i den norske fjelleheimen igjen :) Takk for supre innspill! (Det finnes mange bøker med damer bakfra på coveret ... )

   Slett
  2. Bare hyggelig! Du har en flott tur fremfor deg.:) Jeg satser også på fjelltur i nærheten med venninner i år, men jeg har også lyst på en vandring utenlands.. får se hva det blir til:)

   (jepp, vet, det er veldig mange cover med damer-bakfra- lite originalt av forlagene spør du meg..men de selger sikkert ganske mye;):)

   Slett
 5. Så fin omtale. Jeg har lurt litt på å ha denne som min neste bok ut, og det frister enda mer etter å ha lest her hos deg. Tror nemlig den er midt i blinken for min smak :)

  SvarSlett
 6. Høres ut som en bok for meg, så den noterer jeg meg :)

  SvarSlett
 7. Virker som det er damelitteratur? Det har jeg dessverre litt "angst" for:/

  SvarSlett
 8. Hva er egentlig damelitteratur? Jeg leser gjerne "pene" romaner, har for øvrig lagt inn en bloggomtale om Jordmoren sjøl, for et par dager siden. Men jeg leser også gjerne thrillere og krim. Er det mannfolklitteratur? Og jeg leser dikt og noveller. Er det for menn eller kvinner? Liker ikke at bøker havner i slike kategorier. Tror at forlaga ved omtale av bøkene har mye av skylden her, og ikke minst ved valg av forsider, Har skrevet om disse "damene bakfra" på min blogg for lenge siden, og håpet at tendensen skulle snu. Det er mange gode kunstnere som kunne laget bedre cover, men atter opp til forlaga.

  SvarSlett
  Svar
  1. Selvfølgelig er dameroman et teit stempel på en bok, men "alle" vet liksom hva en snakker om hvis en bruker denne benevnelsen. Jeg mener ikke at de er dårlige og styrer ikke kategorisk unna dem. Var glad for at jeg hadde lest din omtale før jeg begynte på boken :)
   http://medbokogpalett.blogspot.no/2015/02/patricia-harman-jordmoren-fra-hope-river.html

   Slett
 9. Hei Tine, jeg prøver meg gjerne på denne dameromanen en gang det passer :)

  SvarSlett